ΜΕΙΝΕ ΣΕ ΕΠΑΦΗ

TOPNEWS

«Να μην αφήσουμε την τουρκοφιλία να κατακτήσει τα βόρεια σύνορα μας»

fonirodopis.gr

«Αφήσαμε απ’ έξω τις επιρροές τρίτων δυνάμεων που δεν συμφέρουν τη χώρα» – «Το Κυπριακό πρόβλημα είναι πρώτα απ’ όλα πρόβλημα κατοχής»

Ιδιαίτερες αναφορές στο Μακεδονικό και το Κυπριακό ζήτημα έκανε ο πρώην ΥΠΕΞ Νίκος Κοτζιάς κατά τη διάρκεια της ομιλίας του την Τετάρτη (7/11) στην Κομοτηνή σε εκδήλωση του ΠΡΑΤΤΩ.

Υπεραμύνθηκε της Συμφωνίας των Πρεσπών τονίζοντας τα οφέλη που προκύπτουν για την χώρα και λέγοντας πως το πραγματικό διακύβευμα είναι «να μην αφήσουμε τον ισλαμισμό ή την τουρκοφιλία να κατακτήσουν τα βόρεια σύνορα μας».

«Όλοι βλέπουν με κατακτητικό τρόπο αυτή τη χώρα, όλοι σκέφτονται μεγαλεία ή ακόμα και τη διάλυση αυτής της χώρας ενώ εμείς είμαστε οι μόνοι που μπορούμε να αναπτύξουμε με τέτοιο τρόπο τις σχέσεις μας που να ευνοεί και τη Μακεδονία μας και τους κατοίκους της γείτονος.

Αφήσαμε απ’ έξω τις επιρροές τρίτων δυνάμεων που δεν συμφέρουν τη χώρα. Βάλαμε τέρμα στον αλυτρωτισμό. Για πρώτη φορά η ίδια η χώρα των Σκοπίων ομολογεί με τη Συμφωνία των Πρεσπών ότι δεν έχει καμία σχέση με τον Μέγα Αλέξανδρο, με τον αρχαίο ελληνισμό.

Αυτό που πέτυχε η Συμφωνία είναι να διασφαλιστεί ότι αυτό το κομμάτι της Μακεδονίας δεν έχει καμία σχέση με τον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό αλλά ότι είναι Σλάβοι και ότι η γλώσσα τους ανήκει στις σλαβικές γλώσσες», δήλωσε ο πρώην ΥΠΕΞ για το ζήτημα της Μακεδονίας.

Όσον αφορά το Κυπριακό, ο πρόεδρος του ΠΡΑΤΤΩ τόνισε ότι το πραγματικό πρόβλημα σε αυτό είναι πρόβλημα κατοχής και παραβίασης του διεθνούς δικαίου το οποίο έθεσε για πρώτη φορά στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων η τωρινή κυβέρνηση.

«Το πρόβλημα της Κύπρου είναι οι διαφωνίες ανάμεσα στις κοινότητες και η κατανομή των ενεργειακών πόρων της μεγαλονήσου. Ποιο ξεχάστηκε όμως επί 45 χρόνια στις συζητήσεις; Ότι το Κυπριακό πρόβλημα είναι πρώτα απ’ όλα πρόβλημα κατοχής και παραβίασης του διεθνούς δικαίου. Δεν μπορούν να υπάρχουν τρίτες δυνάμεις με στρατιωτική κατοχή και αυτό για πρώτη φορά πέρσι στις μεγάλες διαπραγματεύσεις τέθηκε πάνω στο τραπέζι», σημείωσε χαρακτηριστικά ο Νίκος Κοτζιάς.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Copyright © 2020 - ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΡΟΔΟΠΗΣ