ΜΕΙΝΕ ΣΕ ΕΠΑΦΗ

ΕΛΛΑΔΑ

Μείωση κατά 7,10% των τουρκικών οδικών επισκέψεων στην Ελλάδα το πρώτο 9μηνο του 2018

FoniRodopis

42.340 λιγότεροι Τούρκοι τουρίστες πέρασαν τα σύνορα από τον Έβρο τη φετινή χρονιά – Η υποχώρηση της τουρκικής λίρας έναντι του ευρώ, ο κυριότερος παράγοντας σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας Θράκης

Μειωμένες κατά 7,10% είναι οι οδικές επισκέψεις των Τούρκων στη χώρα μας από τους Κήπους και τις Καστανιές, το πρώτο εννιάμηνο του 2018 σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα της περσινής χρονιάς.

Σε απόλυτες τιμές, η παραπάνω ποσοστιαία μεταβολή αντιστοιχεί σε 42.340 λιγότερους επισκέπτες από την Τουρκία με τις πτωτικές τάσεις να παρατηρούνται από τον Μάιο του φετινού έτους και να κορυφώνονται εν μέσω καλοκαιριού, το τρίμηνο Ιούλιος – Σεπτέμβριος.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας Θράκης κ. Κωνσταντίνο Χατζημιχαήλ, η αρνητική αυτή μεταβολή που σημειώνεται μετά από μία δεκαετία οφείλεται κυρίως στην υποχώρηση της τουρκικής λίρας έναντι του ευρώ και στην επιδείνωση της τουρκικής οικονομίας.

«Μετά από μία δεκαετία η οποία χαρακτηρίσθηκε από τις συνεχείς – ως επί το πλείστον – και εντυπωσιακές κατά περίπτωση αυξήσεις στις οδικές αφίξεις των Τούρκων υπηκόων στη χώρα μας κατά τις θερινές περιόδους και μετά από μήνες ανθεκτικότητας του εισερχόμενου από Τουρκία τουρισμού τόσο στις διαρκείς υποχωρήσεις της νέας τουρκικής λίρας (TRY) έναντι του ευρώ (EUR) όσο και στην επιδείνωση της τουρκικής οικονομίας, καταγράφεται μείωση των τουρκικών επισκέψεων στα συνοριακά σημεία διέλευσης των Κήπων και των Καστανέων για το καθοριστικό για τον τουρισμό της Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης τρίτο τρίμηνο του 2018.

Η μείωση των τουρκικών τουριστικών ροών για την περίοδο Ιουλίου – Σεπτεμβρίου ανέρχεται ποσοστιαία στο 15% με περισσότερες από διακόσιες εξήντα τέσσερις χιλιάδες (264.455) Τούρκους επισκέπτες να εισέρχονται τελικά στην Ελλάδα το εφετινό τρίτο τρίμηνο, 46.399 λιγότεροι όμως σε σύγκριση με το αντίστοιχο χρονικό διάστημα του 2017. Στους Κήπους οι αφίξεις Τούρκων υπηκόων υποχωρούν κατά 12,50% για το τρίτο τρίμηνο του 2018 σε σχέση με το αντίστοιχο του 2017 ενώ στις Καστανιές η αντίστοιχη συγκριτική μείωση αγγίζει το 25%.

Κατά την ομαδοποίηση των στοιχείων σε επίπεδο εννιαμήνου καταγράφεται ποσοστιαία μείωση η οποία ξεπερνά το 7% για το τρέχον έτος σε σχέση με το 2017 με πεντακόσιες πενήντα τέσσερις χιλιάδες Τούρκους (553.876) να εισέρχονται τελικά στην Ελλάδα από τις δύο οδικές πύλες εισόδου στο Νομό Έβρου, επίδοση στην οποία επιδρά καταλυτικά η υποχώρηση στις τουριστικές ροές από Τουρκία του τρίτου τριμήνου.

Στα επιμέρους επεξεργασμένα στοιχεία εννιαμήνου οι οδικές αφίξεις Τούρκων υπηκόων στους Κήπους διαμορφώνονται λίγο κάτω από τετρακόσιες σαράντα εννιά χιλιάδες (448.693), μειωμένες κατά 3,54% (16.446 λιγότερες) συγκριτικά με την περίοδο Ιανουαρίου-Σεπτεμβρίου 2017, ενώ στις Καστανιές η αντίστοιχη μεταβολή εννιαμήνου είναι αρνητική κατά 19,75% και τις απόλυτες τουρκικές αφίξεις να ανέρχονται σε περίπου εκατόν πέντε χιλιάδες (105.183 / 25.894 λιγότερες)», σημειώνει αναλυτικά ο κ. Χατζημιχαήλ.

[TheChamp-Sharing]

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Copyright © 2019 - ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΡΟΔΟΠΗΣ