ΜΕΙΝΕ ΣΕ ΕΠΑΦΗ

TOPNEWS

Επενδυτικά σχέδια ύψους 37,5 εκ. ευρώ ενέκρινε για τη Ροδόπη το Υφ. Μακεδονίας – Θράκης

fonirodopis.gr

Στις προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, στην αύξηση πόρων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και στο πρόγραμμα «ΦιλόΔημος» εστίασε η Υφυπουργός Κατερίνα Νοτοπούλου

Συνάντηση εργασίας με τον Περιφερειάρχη Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης Χρήστο Μέτιο, το δήμαρχο Ιάσμου Καδήρ Ισμέτ, το δήμαρχο Μαρωνείας Σαπών Γιάννη Σταυρίδη και τον Αντιδήμαρχο Οικονομικών Δήμου Κομοτηνής, Δημήτρη Πολιτειάδη, είχε σήμερα (5/11) στην Κομοτηνή η Υφυπουργός Εσωτερικών (τομέας Μακεδονίας και Θράκης) Κατερίνα Νοτοπούλου.

Συζητήθηκαν εκτενώς ζητήματα που απασχολούν τους Δήμους της περιοχής και  αλλά και κρίσιμα ζητήματα υποδομών. Η Υφυπουργός αναφέρθηκε στην έμπρακτη στήριξη της Κυβέρνησης στην τοπική αυτοδιοίκηση και ζήτησε το επόμενο διάστημα αποτελεσματικότερες συνέργειες προκειμένου  να απορροφηθούν όλοι οι πόροι που για πρώτη φορά εδώ και χρόνια δίνει κυβέρνηση στην τοπική αυτοδιοίκηση.

Η κα Νοτοπούλου, αναφέρθηκε ακόμη στα επενδυτικά προγράμματα  «ΦιλόΔημος» & «ΦιλόΔημος ΙΙ» που στόχο έχουν τη χρηματοδοτική ενίσχυση έργων, προμηθειών, υπηρεσιών, μελετών και δράσεων που βελτιώνουν άμεσα την καθημερινή ζωή των δημοτών και αναβαθμίζουν τις λειτουργικές δυνατότητες των δήμων. Οι δήμοι Ροδόπης συμπλήρωσε η Υφυπουργός έχουν επωφεληθεί ιδιαίτερα από τα συγκεκριμένα προγράμματα κυρίως σε ότι αφορά στην επισκευή σχολείων και αύλειων χώρων, μηχανολογικού εξοπλισμού, αγροτικής οδοποιίας χαρακτηρίζοντάς τα ανάσα ζωής για τους Δήμους και καταλύτη για τη μελλοντική ανάπτυξη των περιοχών της Θράκης.

Η Υφυπουργός αρμόδια για θέματα Μακεδονίας και Θράκης, ενημέρωσε τους φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης για τις δυνατότητες που δίνει ο αναπτυξιακός νόμος που υλοποιεί το ΥΜΑΘ.

Ενδεικτικά ανέφερε, ότι η διεύθυνση ιδιωτικών επενδύσεων του ΥΜΑΘ ενέκρινε στο νομό Ροδόπης, με τον αναπτυξιακό νόμο 4399/2016 τρία επενδυτικά σχέδια συνολικού επιλέξιμου κόστους 37.540.067 ευρώ.

Περιέγραψε ακόμη, μια εξαιρετικά αισιόδοξη- όπως τη χαρακτήρισε- περίοδο που ανοίγεται για την επόμενη πενταετία με κοινωνικές δομές όπως το νοσοκομείο Κομοτηνής , με υποδομές καθώς και τη σύνδεση των οικιακών δικτύων με φυσικό αέριο εντός του 2019.

«Συζητήσαμε μία σειρά από προβλήματα που αφορούν την περιοχή και έχουν να κάνουν είτε με την αγροτική παραγωγή είτε με τα μεγάλα δημόσια έργα που προχωρούν μετά και το Αναπτυξιακό Συνέδριο που πραγματοποιήθηκε πέρσι τον Νοέμβριο στην Κομοτηνή. Αυτό που έτυχε αναγνώρισης είναι η συστηματικότατη προσπάθεια της κυβέρνησης και ότι για πρώτη φορά δίνονται τεράστιοι πόροι τόσο με την αύξηση των κεντρικών αυτοτελών πόρων κατά 5% σε σχέση με πέρσι και φυσικά με το πολύτιμο χρηματοδοτικό εργαλείο, τον «ΦιλόΔημο», με το οποίο όλοι οι Δήμοι της περιοχής έχουν τη δυνατότητα να εντάξουν έργα που είχαν μείνει στο παρελθόν εκτός. Ας μην ξεχνάμε ότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση ήταν το μεγάλο θύμα των μνημονίων. Ενώ πήραν αρμοδιότητες δεν πήραν τους αντίστοιχους πόρους. Ερχόμαστε λοιπόν σήμερα να αποκαταστήσουμε την αδικία με πρόσληψη μόνιμου προσωπικού, ο κ. Χαρίτσης ανακοίνωσε 8.500 προσλήψεις, και ευελπιστούμε ότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση θα κάνει ότι πρέπει για να απορροφήσει τους πόρους», σημείωσε η κ. Νοτοπούλου.

Η Υφυπουργός στη συνέχεια επισκέφθηκε το μειονοτικό δημοτικό σχολείο Οργάνης όπου συνομίλησε μεεκπαιδευτικούς και μαθητές και αναφέρθηκε στην υλοποίηση του οράματος τηςελληνικής κυβέρνησης και του ίδιου του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα για ισότιμηπρόσβαση όλων των παιδιών στην εκπαίδευση.

Απαντώντας ακόμη σε αίτημα στήριξης των τριών μειονοτικών σχολείων της Οργάνης-Ασωμάτων- Άνω Δροσίνης, στο πλαίσιο των εκπαιδευτικών προγραμμάτων, η Υφυπουργός Εσωτερικών (τομέας Μακεδονίας και Θράκης) ανακοίνωσε στους μαθητές πως με την έμπρακτη στήριξη του Υπουργείου Παιδείας βρισκόμαστε στο τελικό στάδιο της κατ’εξαίρεσης χρηματοδότησης της μαθητικής εκδρομής.

Η κα. Νοτοπούλου, εξήρε επιπλέον, το πλούσιο έργο που επιτελεί στην περιοχή το Δ’ Σώμα Στρατού που πέραν των υψηλών αμυντικών ικανοτήτων προσφέρει αξιοθαύμαστο κοινωνικό έργο στη Θράκη  και αποτελεί κρίκο διατήρησης της κοινωνικής συνοχής.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Copyright © 2020 - ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΡΟΔΟΠΗΣ