ΜΕΙΝΕ ΣΕ ΕΠΑΦΗ

YΓΕΙΑ

«Το Λευκό Μπαστούνι είναι τα μάτια μου… Μη μου τα κλείνεις»!

fonirodopis.gr

Ενημερωτική εκδήλωση την Τετάρτη 17 Οκτωβρίου στην Κεντρική Πλατεία της Ξάνθης για την έννοια της χρησιμότητας του λευκού μπαστουνιού

Η 15η Οκτωβρίου, αποτελεί ημέρα αναφοράς στο Λευκό Μπαστούνι που στηρίζει, οδηγεί και ανοίγει το δρόμο στα τυφλά άτομα και στα άτομα με προβλήματα όρασης. Είναι ευρείας και μεγαλύτερης σημασίας η έννοια του λευκού μπαστουνιού.

Αποτελεί σήμα κατατεθέν της τυφλότητας, δίνει το αίσθημα της αυτονομίας και της μη εξάρτησης από φυσικό συνοδό. Σηματοδοτεί το ενδιαφέρον που πρέπει να επιδείξει η Πολιτεία και η κοινωνία απέναντι στα άτομα που στερούνται την πολυτιμότερη αίσθηση που είναι η όραση. Για να εκτελέσει το σκοπό του χρειάζεται προσβασιμότητα, ελεύθερες τις λωρίδες όδευσης των τυφλών και όχι εμπόδια στους δρόμους.

Το λευκό μπαστούνι δεν εμποδίζει τον κάτοχο του να ταξιδεύει με πλοία και αεροπλάνα. Αντιθέτως, είναι απαραίτητο και σε αυτά, όπως και στα μέσα μαζικής μεταφοράς. Ο τυφλός ή μερικώς βλέπων διευκολύνεται να ανεβεί και να κατεβεί σκαλοπάτια και σκάλες χρησιμοποιώντας το λευκό μπαστούνι.

Σημαντικό είναι οι γονείς των παιδιών  με προβλήματα όρασης να ενθαρρύνουν τα παιδιά τους, να μάθουν να χρησιμοποιούν και να κυκλοφορούν με το λευκό μπαστούνι, ώστε να εξασφαλιστεί η ανεξαρτησία και η ελευθερία τους.

Η Περιφερειακή Ένωση Τυφλών Θράκης με αίσθημα ευθύνης οργανώνει  την Τετάρτη στις 17 Οκτωβρίου στις 11:00 π.μ. εκδήλωση στην Κεντρική Πλατεία της Ξάνθης  προκειμένου να ενημερώσει και να ευαισθητοποιήσει όλους εμάς που αγνοούμε την έννοια της χρησιμότητας του λευκού μπαστουνιού.

Στην εκδήλωση θα παραβρεθεί η εκπαιδεύτρια κινητικότητα κα. Γιώτα Πάνου προκειμένου να παρουσιάσει τις τεχνικές που μπορούμε να  χρησιμοποιήσουμε για να μετακινηθούμε σε εξωτερικό περιβάλλον με ασφάλεια, ανεξαρτησία και άνεση με τη βοήθεια του λευκού μπαστουνιού.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Copyright © 2020 - ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΡΟΔΟΠΗΣ