Εξόρυξη χρυσού στις Σάπες

Δημήτρης Χαρίτου: «Η απόρριψη της μελέτης επιτυχία όλων όσων αγωνίστηκαν ενάντια στον χρυσό»

«Οριστικό τέλος στα σχέδια εξόρυξης χρυσού. Απαλλάσσει τις τοπικές κοινωνίες από την ομηρία πολλών χρόνων και από τα μεγάλα πολυεθνικά συμφέροντα, που δραστηριοποιούνται στη περιοχή»

Ως επιτυχία όλων εκείνων των δυνάμεων που αγωνίζονται για μια βιώσιμη ανάπτυξη, χαρακτηρίζει ο Δημήτρης Χαρίτου την απόφαση απόρριψης από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων της «Μεταλλευτικής Θράκης» Α.Ε.

Ο πολιτευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ροδόπης υπενθυμίζει παράλληλα την πολιτική βούληση της κυβέρνησης για την εξόρυξη χρυσού, αναφερόμενος στη δήλωση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα όταν απευθυνόμενος σε αυτοδιοικητικούς της περιοχής είχε πει «εσείς ξεμπλέξατε νωρίς».

Η δήλωση του Δημήτρη Χαρίτου:

«Η πρόσφατη απόφαση απόρριψης από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, που υπέβαλε η Μεταλλευτική Θράκης Α.Ε για την εξόρυξη χρυσού στον ευρύτερο χώρο των Σαπών στην Ροδόπη, αποτελεί μια σημαντική επιτυχία όλων εκείνων των δυνάμεων που αγωνίστηκαν και συνεχίζουν να αγωνίζονται για μια βιώσιμη και δίκαιη ανάπτυξη για την περιοχή. Μια ανάπτυξη που αξιοποιεί τα ισχυρά συγκριτικά της πλεονεκτήματα και σέβεται τους φυσικούς της πόρους.

Το εγκριμένο πριν λίγες ημέρες Περιφερειακό Πλαίσιο Χωροταξικού Σχεδιασμού για την ΑΝ. ΜΑΚ-ΘΡΑΚΗ με τις ρυθμίσεις που προβλέπει δίνει, χωρίς καμία αμφιβολία, ένα οριστικό τέλος στα σχέδια εξόρυξης του χρυσού στη περιοχή. Απαλλάσσει τις τοπικές κοινωνίες από την ομηρία πολλών χρόνων και από τα μεγάλα πολυεθνικά συμφέροντα, που δραστηριοποιούνται στη περιοχή.

Είχε προηγηθεί το Περιφερειακό Αναπτυξιακό Συνέδριο, που ο σχεδιασμός του, οι προτεραιότητες του, απέκλειαν κατηγορηματικά κάθε τέτοια δραστηριότητα. Ενώ ήταν ισχυρό το μήνυμα που εξέπεμψε ο ίδιος πρωθυπουργός, όταν από το βήμα του Συνεδρίου, σε διάλογο με το ακροατήριο για τα Χρυσωρυχεία, απευθυνόμενος σε αυτοδιοικητικούς, είπε ‘’εσείς ξεμπλέξατε νωρίς’’ επιβεβαιώνοντας την πολιτική βούληση της κυβέρνησης».

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Το fonirodopis.gr σας ενθαρρύνει να εκφράζετε τις απόψεις σας ελεύθερα, χωρίς καμία λογοκρισία και κανέναν περιορισμό. Θερμή παράκληση, τα σχόλια να είναι γραμμένα στα ελληνικά (όχι greeklish), να μην είναι υβριστικά και προσβλητικά και να μην παραπέμπουν σε άλλες ιστοσελίδες. Αυτονόητο είναι ότι η ομάδα διαχείρισης ΔΕΝ φέρει καμία ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων των αναγνωστών, παρά μόνο για τα άρθρα που αναρτώνται στην ιστοσελίδα.
Επιπλέον, σας ενθαρρύνουμε και σας προτρέπουμε να συμπορευτείτε μαζί μας στη μάχη κατά της διαφθοράς και της αδιαφάνειας. Για οποιαδήποτε αντίστοιχη περίπτωση υποπέσει στην αντίληψη σας, επικοινωνήστε μαζί μας.
Σας ευχαριστούμε για τη συμμετοχή σας.