ΜΕΙΝΕ ΣΕ ΕΠΑΦΗ

TOPNEWS

Αύξηση κατά 14% στα τέλη καθαριότητας και φωτισμού για τους δημότες της Κομοτηνής

FoniRodopis

Καταψήφισε η «Λαϊκή Συσπείρωση» η οποία ζητά κατάργηση της ανταποδοτικότητας και κάλυψη από τον κρατικό προϋπολογισμό όλων των αναγκαίων λειτουργικών δαπανών

Την αύξηση των τελών καθαριότητας και φωτισμού κατά 14% αποφάσισε το δημοτικό συμβούλιο Κομοτηνής (για τα σπίτια 1,48€ το τ.μ από 1.30€ που ίσχυε, για τα μαγαζιά και τα γραφεία μέχρι 1000 τ.μ  3,18€ από 2,79€).

Η «Λαϊκή Συσπείρωση» Δήμου Κομοτηνής καταψήφισε την πρόταση ζητώντας ταυτόχρονα κατάργηση της ανταποδοτικότητας και κάλυψη από τον κρατικό προϋπολογισμό όλων των αναγκαίων λειτουργικών δαπανών και της μισθοδοσίας όλων των εργαζομένων των Δήμων.

Αναλυτικά, η «Λαϊκή Συσπείρωση» σημειώνει:

«Για να καταρτισθεί ο προϋπολογισμός ενός δήμου, είναι απαραίτητο, ανάμεσα στα άλλα,  να προσδιορισθούν τα ανταποδοτικά τέλη , όπως λέγονται, από τα οποία τα πιο σημαντικά για τη λαϊκή τσέπη είναι τα τέλη καθαριότητας και φωτισμού. Η σημερινή κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ συνεχίζοντας την πολιτική των προκατόχων της και με βάση τους μνημονιακούς νόμους, κρατάει καθηλωμένα στα σημερινά επίπεδα τους πόρους των δήμων και επιβάλει νομοθετικά αυξήσεις στα «ίδια έσοδα», όπως τα λένε, που είναι τα ανταποδοτικά τέλη και διάφοροι φόροι, με στόχο το 2022, τα λεγόμενα «ίδια έσοδα» να ξεπεράσουν την κρατική χρηματοδότηση. Αυτές οι κατευθύνσεις που σήμερα γίνονται  ασφυκτικές, έχουν ως αποτέλεσμα η χρηματοδότηση των λειτουργικών δαπανών της Τοπικής Διοίκησης (Τ.Δ.) κατά το μεγαλύτερο μέρος  να προέρχεται από τοπικούς φόρους, τέλη, εισφορές, δικαιώματα και διάφορα χαράτσια και ένα ποσοστό,  που όλο και μικραίνει χρόνο με το χρόνο, να  προέρχεται από τους ΚΑΠ (Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους που αποτελούνται από φόρους  φυσικών και νομικών προσώπων, ΤΑΠ, ΦΠΑ…), δηλαδή από το αντιλαϊκό σύστημα φορολογίας.

Με αυτό το πνεύμα κατέθεσε η διοίκηση του Δήμου Κομοτηνής στο δημοτικό συμβούλιο την πρόταση για τα τέλη καθαριότητας και φωτισμού, πρόταση που έγινε και απόφαση, που προβλέπει αύξηση κατά 14%, (για τα σπίτια 1,48€ το τ.μ από 1.30€ που ίσχυε, για τα μαγαζιά και τα γραφεία μέχρι 1000 τ.μ  3,18€ από 2,79€). Την πρόταση αυτή η παράταξή μας την καταψήφισε και θα εξηγήσουμε γιατί.

1. Ανταποδοτικότητα όπως το λέει η λέξη,  σημαίνει να καλυφθούν από την τσέπη των δημοτών όλα τα έξοδα που προβλέπονται σε μια χρονιά π.χ στην υπηρεσία καθαριότητας και φωτισμού και σε ορισμένες άλλες υπηρεσίες του δήμου. Εμείς είμαστε διαχρονικά κατά της ανταποδοτικότητας, διότι ήδη φορολογούμαστε άγρια. Οι άλλες παρατάξεις είναι υπέρ της ανταποδοτικότητας

2.  Η διοίκηση του δήμου φορολογεί με τον ίδιο συντελεστή τα μαγαζιά και τα γραφεία, με τον οποίο φορολογεί τον ΟΤΕ, την ΔΕΗ, τα πολυκαταστήματα, super market, βιομηχανίες. Αυτό είναι άδικο για τα μαγαζιά και τα γραφεία. Ένας διαχωρισμός των συντελεστών φορολόγησης, διαχωρισμός που άλλωστε προβλέπεται από τη νομοθεσία, θα ελάφρυνε μαγαζιά, γραφεία και σπίτια. Όμως η διοίκηση δεν αξιοποίησε αυτή την δυνατότητα.

3. Τα έξοδα της υπηρεσίας καθαριότητας αυξήθηκαν φέτος με την υποχρεωτική καταβολή από το Δήμο του ποσού του 1.125.000€ το χρόνο, στην ΔΙ.Α.Α.ΜΑ.Θ Α.Α.Ε., (Αναπτυξιακή Ανώνυμη Εταιρία Διαχείρισης Απορριμμάτων Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης ) με βάση νόμους των προηγούμενων κυβερνήσεων που δεν καταργήθηκαν. Παραμένει δε σε ισχύ το θεσμικό πλαίσιο που επιτρέπει την  ιδιωτικοποίηση άμεση ή έμμεση της Καθαριότητας(αποκομιδή και  διαχείριση των απορριμμάτων). Εμείς είμαστε αντίθετοι σε κάθε μορφή εμπορευματοποίησης της αποκομιδής και τη  διαχείρισης των απορριμμάτων , που εξασφαλίζεται με το ισχύον καθεστώς. Οι άλλοι είναι υπέρ.

Συμπέρασμα: Χρειάζεται ο λαός να αγωνιστεί και να διεκδικήσει μέσα από τα εργατικά σωματεία, συλλογικούς φορείς δημοτών, εργαζομένων στο δήμο:

– Την κάλυψη από τον κρατικό προϋπολογισμό όλων των αναγκαίων λειτουργικών δαπανών και της μισθοδοσίας όλων των εργαζομένων των Δήμων,  με αύξηση της φορολόγησης στο 45% του μεγάλου κεφαλαίου, την φορολόγηση της μεγάλης Ακίνητης περιουσίας ,  της εκκλησιαστικής περιουσίας, με άμεση μείωση του ΦΠΑ στα είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης, την αύξηση του  στα είδη πολυτελείας, την κατάργηση του ΕΝΦΙΑ.

– Την κατάργηση των δημοτικών φόρων και της ανταποδοτικότητας, με την κατάργηση όλου του αντιδραστικού θεσμικού πλαισίου, Καλλικράτης – Κλεισθένης, μνημονιακές κατευθύνσεις και εφαρμοστικοί νόμοι που κατευθύνουν την Τ.Δ. να δρα ανταποδοτικά και επιχειρηματικά.

– Την κατάργηση του θεσμικού πλαισίου που επιτρέπει την ιδιωτικοποίηση των  υπηρεσιών καθαριότητας και φωτισμού που βρίσκονται στο στόχαστρο των επιχειρηματικών συμφερόντων».   

Η ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ

FAST FOOD1 ημέρα πριν

FaceFood

Αν έχεις όρεξη για φαγητό εδώ έχει γύρο πάντα φρέσκο και ποιοτικό

COFFEE1 ημέρα πριν

Coffee Nuts

Διάφορες ποικιλίες espresso και καφέ φίλτρου

ΚΑΘΑΡΙΣΤΗΡΙΑ ΡΟΥΧΩΝ1 ημέρα πριν

Στεγνοκαθαριστήριο «Ηλιαχτίδα»

Στεγνό καθάρισμα – Μειωμένες τιμές – Παραλαβή παράδοση κατ’ οίκον

ΕΚΤΥΠΩΣΕΙΣ - ΦΩΤΟΤΥΠΙΚΑ3 ημέρες πριν

Φωτοτυπικό Κέντρο «Ο Πόντος»

Οτιδήποτε χρειάζεστε στο χώρο των φωτοτυπιών και φωτοαντιγράφων, άμεσα και αποτελεσματικά, πάντα στις πιο φιλικές τιμές

ΑΡΤΟΠΟΙΕΙΑ3 ημέρες πριν

«Ο Φούρνος του Παππού»

24 ώρες ανοιχτά – Απολαύστε καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας υπέροχο παραδοσιακό ψωμί και πλούσια ποικιλία σφολιατοειδών

ΚΑΘΑΡΙΣΤΗΡΙΑ ΡΟΥΧΩΝ2 εβδομάδες πριν

Στεγνοκαθαριστήριο 5min

Άμεση εξυπηρέτηση – Απόλυτη καθαριότητα – Οικονομικές τιμές – Σεβασμό στον πελάτη

ΙΧΘΥΟΠΩΛΕΙΑ4 εβδομάδες πριν

Ιχθυοπωλείο – Ψητοπωλείο Ελευθερίου

Ολόφρεσκα ψάρια στις καλύτερες τιμές. Αναλαμβάνουμε το ψήσιμο και την παράδοση των ψαριών σας

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Copyright © 2019 - ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΡΟΔΟΠΗΣ