ΜΕΙΝΕ ΣΕ ΕΠΑΦΗ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΕΥΖΩΝΕΣ: Οι Φύλακες των Αφανών

fonirodopis.gr
Η Δήμητρα Χατζηαδάμ είναι η πρώτη και η μόνη διαπιστευμένη φωτογράφος που έκανε φωτογραφική παραγωγή με θέμα τον Εύζωνα, η οποία είχε επίσημη διάρκεια τρία χρόνια, από το Μάιο του 2013 μέχρι τον Μάρτιο του 2016

Η έκθεση γίνεται στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για τα «Ελευθέρια» της Ξάνθης και τη συμπλήρωση 150 ετών από την ίδρυση της Προεδρικής Φρουράς

Με αφορμή τη συμπλήρωση 99 χρόνων από τα «Ελευθέρια» της πόλης ο Δήμος Ξάνθης οργανώνει και παρουσιάζει την έκθεση φωτογραφίας της Δήμητρας Χατζηαδάμ, που τιτλοφορείται «Εύζωνες / Οι Φύλακες των Αφανών».

Η έκθεση γίνεται στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για τα «Ελευθέρια» της πόλης και τη συμπλήρωση 150 ετών από την ίδρυση της Προεδρικής Φρουράς. Τα εγκαίνια της έκθεσης θα πραγματοποιηθούν την Τετάρτη 3 Οκτωβρίου στις 21:00, στη Δημοτική Πινακοθήκη Ξάνθης.

Πρόκειται για τη 10η ατομική έκθεση της Δήμητρας Χατζηαδάμ, που παρουσιάζεται για πρώτη φορά στην Ξάνθη, ενώ εγκαινιάστηκε στο Πολεμικό Μουσείο Αθηνών από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπιο Παυλόπουλο και έχει ήδη ταξιδέψει σε διάφορες πόλεις της Ελλάδας.

Στην έκθεση, μέσα από τον φακό της, η φωτογράφος καταγράφει το αγέρωχο παρουσιαστικό των Ευζώνων, την παραδοσιακή στολή που φέρει πλήθος συμβολισμών λαογραφικού και ορθόδοξου χαρακτήρα, τη δύσκολη εκπαίδευση, τις ιδέες και τα συναισθήματά τους. Αποτελείται από έξι βασικά έργα, σε φυσικό μέγεθος Εύζωνα δύο μέτρων και τα υπόλοιπα σε ποικιλία διαστάσεων. Το φωτογραφικό υλικό συνοδεύεται με μαρτυρίες Ευζώνων και ηχητικό ντοκουμέντο από τις δραστηριότητές τους. Ο Εύζωνας ταυτίζεται με την ελληνική λεβεντιά και αξιοπρέπεια, αψηφώντας τις καιρικές συνθήκες και αποτελεί παράδειγμα στρατιωτικής αρετής και ήθους. Στόχος της φωτογράφου είναι, η έκθεση να ταξιδέψει στην Ελλάδα αλλά και στην ομογένεια.

Η έκθεση φωτογραφίας θα διαρκέσει έως τις 12 Οκτωβρίου 2018 με ελεύθερη είσοδο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Copyright © 2020 - ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΡΟΔΟΠΗΣ