Αλλαγές στις Μουφτείες

Να καταργηθεί η Σαρία και να εκλέγεται ο Μουφτής από ειδικό εκλεκτορικό Σώμα

Το μοντέλο της Αυστραλίας όπου ο Μουφτής εκλέγεται από 18μελές Συμβούλιο Ιμάμηδων και η θητεία του είναι τριετής

Σε μείζον ζήτημα της επικαιρότητας έχει αναδειχθεί το τελευταίο διάστημα στη Θράκη –και όχι μόνο- ο τρόπος της ανάδειξης του Μουφτή ύστερα από τις πρόσφατες εξελίξεις με τη συνταξιοδότηση των πρώην Μουφτήδων, τον διορισμό νέων Τοποτηρητών και το Προεδρικό Διάταγμα που τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση.

Η συζήτηση γύρω από μια ενδεχόμενη εκλογή Μουφτή, την οποία όπως ισχυρίζονται αρκετοί προωθεί η κυβέρνηση, έχει «πυροδοτήσει» πολλές αντιδράσεις από πολιτικούς παράγοντες, δημοσιογράφους αλλά και απλούς πολίτες.

Σε αρκετές περιπτώσεις μάλιστα, οι παραπάνω αντιδράσεις θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν και ως «ακραίες» καθώς διάφοροι σχολιαστές κάνουν λόγο μέχρι και για «ξεπούλημα της Θράκης» ή «παζάρια με τον Ερντογάν», με την εκλογή Μουφτή να έχει στην κυριολεξία «δαιμονοποιηθεί».

Θέση για το ζήτημα έχουμε πάρει και εκφράσει επανειλημμένα εδώ και χρόνια μέσα από τις στήλες της εφημερίδας και αυτή δεν είναι άλλη από το να καταργηθεί η Σαρία και να εκλέγεται ο Μουφτής από ειδικό εκλεκτορικό Σώμα.

«Η πρωτοβουλία της χώρας πρέπει να είναι ώστε να τροποποιηθεί η Συνθήκη για τις δικαστικές αρμοδιότητες και να διαχωριστεί η εξουσία αυτή από τη θρησκευτική. Να παραμείνει ο Μουφτής θρησκευτικός ηγέτης χωρίς δικαστικές αρμοδιότητες, οπότε θα αφαιρεθεί η θηλιά από το γυναικείο πληθυσμό της μειονότητας που θα προσφεύγει στην ελληνική δικαιοσύνη για την εφαρμογή του οικογενειακού δικαίου. Βέβαια στη συνέχεια είναι απόλυτα σωστό η μειονότητα να εκλέγει τον θρησκευτικό της ηγέτη με διαδικασίες ανάλογες με αυτές που ισχύουν για τον χριστιανικό κλήρο», σημειώναμε μεταξύ άλλων σε άρθρο μας τον Απρίλιο του 2015.

Ως εκ τούτου, επικροτούμε και ταυτιζόμαστε απόλυτα με τις δηλώσεις αξιωματούχων της νυν κυβέρνησης οι οποίες είναι προς αυτή την κατεύθυνση.

Το μοντέλο της Αυστραλίας

Η Αυστραλία, μια χώρα του δυτικού κόσμου, σύγχρονη και δημοκρατική, θα μπορούσε να αποτελέσει για την Ελλάδα ένα πρότυπο μοντέλο.

Ο Μουφτής της Αυστραλίας, αναγνωρισμένος από την επίσημη Πολιτεία, εκλέγεται από το 18μελες Αυστραλιανό Εθνικό Συμβούλιο Ιμάμηδων και η θητεία του είναι τριετής.

Ο εκλεγμένος Μουφτής, μετά το πέρας της 3ετίας, έχει το δικαίωμα να θέσει εκ νέου υποψηφιότητα για ακόμη μια φορά ενώ η συνολική του θητεία δεν μπορεί να υπερβαίνει τα έξι (6) χρόνια.

Αξίζει να σημειώσουμε ωστόσο ότι και στην περίπτωση της Αυστραλίας δεν απουσιάζουν τα «παρατράγουδα» καθώς και εκεί, όπως και στην δική μας περίπτωση, υπάρχουν «ψευδομουφτήδες» οι οποίοι αξιώνουν για τον εαυτό τους τον τίτλο του Μουφτή. Εκτός αυτού, αρκετοί μουσουλμάνοι κάτοικοι της χώρας ζητάνε επιτακτικά από την αυστραλιανή κυβέρνηση την εφαρμογή της Σαρίας, αίτημα το οποίο έχει προκαλέσει ποικίλες αντιδράσεις.

Λευτέρης Γλερίδης 
facebook.com/gleridis

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Το fonirodopis.gr σας ενθαρρύνει να εκφράζετε τις απόψεις σας ελεύθερα, χωρίς καμία λογοκρισία και κανέναν περιορισμό. Θερμή παράκληση, τα σχόλια να είναι γραμμένα στα ελληνικά (όχι greeklish), να μην είναι υβριστικά και προσβλητικά και να μην παραπέμπουν σε άλλες ιστοσελίδες. Αυτονόητο είναι ότι η ομάδα διαχείρισης ΔΕΝ φέρει καμία ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων των αναγνωστών, παρά μόνο για τα άρθρα που αναρτώνται στην ιστοσελίδα.
Επιπλέον, σας ενθαρρύνουμε και σας προτρέπουμε να συμπορευτείτε μαζί μας στη μάχη κατά της διαφθοράς και της αδιαφάνειας. Για οποιαδήποτε αντίστοιχη περίπτωση υποπέσει στην αντίληψη σας, επικοινωνήστε μαζί μας.
Σας ευχαριστούμε για τη συμμετοχή σας.