«Παραλία ΠΑΜΘ»

Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε το 1ο Φεστιβάλ Θρακικού Πελάγους

Είχε σημαντική αποδοχή από τους πολίτες ενώ συγχρόνως επιτεύχθηκε η ενεργοποίηση τοπικών συλλογικών φορέων οι οποίοι συνέδραμαν ενεργά στην υλοποίηση της δράσης, υιοθετώντας έμπρακτα την ιδέα ανάδειξης της σημασίας του Θρακικού Πελάγους

Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε το 1ο Φεστιβάλ Θρακικού Πελάγους, που πραγματοποιήθηκε στην Π.Ε. Ροδόπης, από  τις 30 Αυγούστου έως  την 1η Σεπτεμβρίου.

Το πρόγραμμα εκδηλώσεων που εξελίχθηκε στη διάρκεια της πρώτης διοργάνωσης, ήταν απόλυτα εναρμονισμένο με τη στόχευσή της, η οποία είναι πολλαπλή κι αφορά στην ανάδειξη της παραθαλάσσιας ομορφιάς της περιοχής, μέσα από την ανάλυση την ιστορικότητας του Θρακικού Πελάγους, την πολιτιστικής του διαχρονικής παρουσίας, της οικονομικής προοπτικής και την εμπορικότητάς του, της αναπτυξιακής δυναμικής παράλληλα με την ανάδειξη του τοπικού τουριστικού προϊόντος.

Το τριήμερο είχε σημαντική αποδοχή από τους πολίτες ενώ συγχρόνως επιτεύχθηκε η ενεργοποίηση τοπικών συλλογικών φορέων οι οποίοι συνέδραμαν ενεργά στην υλοποίηση της δράσης, υιοθετώντας έμπρακτα την ιδέα ανάδειξης της σημασίας του Θρακικού Πελάγους.

Η Εναρκτήρια εκδήλωση του Φεστιβάλ πραγματοποιήθηκε στον υπαίθριο χώρο του Αρχαιολογικού Μουσείου Κομοτηνής, σε συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Ροδόπης. Περιελάμβανε ομιλίες και ξενάγηση στην περιοδική έκθεση φωτογραφίας  με θέμα «Θρακικό Πέλαγος- Δρόμοι της θάλασσας, ναυάγια και ενάλια ευρήματα». Οι αρχαιολόγοι ταξίδεψαν τους παρευρισκόμενους μέχρι την αρχαιότητα, παρουσιάζοντας την έντονη θαλάσσια εμπορική δραστηριότητα που αναπτύχθηκε στην περιοχή μας πριν από πολλά χρόνια.

Την δεύτερη ημέρα, σε μία φαντασμαγορική βραδιά στο Αρχαίο Θέατρο Μαρώνειας,  παρουσιάστηκε η μουσική παράσταση με τίτλο «Το παραμύθι της Μουσικής» από το διεθνώς καταξιωμένο μουσικό σχήμα « Εν Χορδαίς» που μάγεψε το κοινό με τους ήχους και την πλοκή του! Η παράσταση ήταν βασισμένη στο ομώνυμο βιβλίο της πολυβραβευμένης συγγραφέως Βασιλικής Νευροκοπλή, το οποίο διαδραματίζεται στη Βυζαντινή Μαρώνεια. Την ανάγνωση –δραματοποίηση του παραμυθιού από τη συγγραφέα συνόδευσε μουσική που συνέθεσε ο Κυριάκος Καλαϊτζίδης.

Στην κορύφωση του Φεστιβάλ, στο λιμάνι του Αγίου Χαραλάμπους πραγματοποιήθηκε επίδειξη σκαφών ενώ παράλληλα διεξήχθη γιορτή τοπικής γαστρονομίας, στην οποία συμμετείχαν πολιτιστικοί σύλλογοι της ευρύτερης περιοχής . Στην εκδήλωση υπήρχε συγχρόνως παραδοσιακή μουσική και τραγούδια από το καλλιτεχνικό σχήμα «Λαλητάδες Ροδόπης» σε συνεργασία με το Εργαστήρι Μουσικής «Νότα».

Ο κόσμος και τις τρεις ημέρες «αγκάλιασε» την προσπάθεια, αποδεικνύοντας με την παρουσία του έμπρακτα πως επιθυμεί το Φεστιβάλ να γίνει θεσμός!

Ο Αντιπεριφερειάρχης Ροδόπης κ. Νίκος Τσαλικίδης εκφράζει τις ευχαριστίες του προς όλους όσους δούλεψαν και συνέβαλαν στο να παρουσιαστεί το άρτιο αποτέλεσμα του τριήμερου φεστιβάλ, τους εκπροσώπους των Συλλόγων που στήριξαν την προσπάθεια και τόνωσαν την ενδοπεριφερειακή συνείδηση αλλά και τον κόσμο που με την παρουσία του έδειξε την «δίψα» για αντίστοιχες προσπάθειες.

Επιπλέον, θα ήθελε να ευχαριστήσει δημόσια τους υποστηρικτές του 1ου Φεστιβάλ Θρακικού Πελάγους –ΠΑΡΑΛΙΑ ΠΑΜΘ στην ΠΕ Ροδόπης, και συγκεκριμένα το ΚΤΕΛ Ροδόπης, το Cash & Carry Market ΛΑΓΑΚΗΣ Α.Ε. , το κτήμα Γέννημα Ψυχής, την εταιρεία Παραγωγής Κρασιού Παναγιώτη Παπαβασιλείου «Apocalypsis», την Οινοποιία Χρυσόστομου  Κάρρου και τον Ζωγράφο Στάθη Γκεβρέκη.

Τέλος, για το καλύτερο αποτέλεσμα προσέφεραν τις υπηρεσίες τους, η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ροδόπης, ο Δήμος Μαρωνείας- Σαπών,  το Δ’ Σώμα Στρατού, η 29η Μ/Π ΤΑΞ ΠΖ «ΠΟΓΡΑΔΕΤΣ», η ΧΧΙ ΤΘΤ, το Σώμα Εθελοντών Σαμαρειτών Διασωστών & Ναυαγοσωστών Κομοτηνής, ο Πολιτιστικός Λαογραφικός Σύλλογος Ασκητών, ο Πολιτιστικός Λαογραφικός Σύλλογος Απανταχού Πελαγιωτών, ο Πολιτιστικός Λαογραφικός Σύλλογος Κρωβύλης, ο Πολιτιστικός Λαογραφικός Σϋλλογος Γυναικών Προσκυνητών, ο Σύλλογος Γυναικών Μαρωνείας «ΙΠΠΑΡΧΙΑ», ο Πολιτιστικός Σύλλογος Γυναικών Σαπών και ο Σύλλογος Πολιτισμού και Ανάπτυξης Σαπών «ΔΡΩ».

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Το fonirodopis.gr σας ενθαρρύνει να εκφράζετε τις απόψεις σας ελεύθερα, χωρίς καμία λογοκρισία και κανέναν περιορισμό. Θερμή παράκληση, τα σχόλια να είναι γραμμένα στα ελληνικά (όχι greeklish), να μην είναι υβριστικά και προσβλητικά και να μην παραπέμπουν σε άλλες ιστοσελίδες. Αυτονόητο είναι ότι η ομάδα διαχείρισης ΔΕΝ φέρει καμία ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων των αναγνωστών, παρά μόνο για τα άρθρα που αναρτώνται στην ιστοσελίδα.
Επιπλέον, σας ενθαρρύνουμε και σας προτρέπουμε να συμπορευτείτε μαζί μας στη μάχη κατά της διαφθοράς και της αδιαφάνειας. Για οποιαδήποτε αντίστοιχη περίπτωση υποπέσει στην αντίληψη σας, επικοινωνήστε μαζί μας.
Σας ευχαριστούμε για τη συμμετοχή σας.