ΜΕΙΝΕ ΣΕ ΕΠΑΦΗ

TOPNEWS

Εκλογή Μουφτήδων στη Θράκη ζήτησε ο Ταγίπ Ερντογάν από τον Αλέξη Τσίπρα

fonirodopis.gr

Εκνευρισμένος ο Έλληνας πρωθυπουργός με την αδιάλλακτη και προκλητική στάση του «σουλτάνου» – «Δεν κάνω παζάρια», η ξεκάθαρη απάντηση του

Όσοι περίμεναν κάποιο αποτέλεσμα για το ζήτημα των δύο Ελλήνων στρατιωτικών από τη συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τον Ταγίπ Ερντογάν στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, μάλλον απογοητεύτηκαν. Ο «σουλτάνος» επιβεβαίωσε πως οι έννοιες της Δικαιοσύνης και της Δημοκρατίας είναι άγνωστες στο λεξιλόγιό του.

«Δεν ήταν από τις πιο εύκολες συναντήσεις», τόνισε ο Έλληνας πρωθυπουργός στη συνέντευξη Τύπου στις Βρυξέλλες, μιλώντας για τη συνάντηση που είχε με τον Τούρκο Πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν.

Ο πρωθυπουργός είπε ότι η συνάντηση διήρκησε σχεδόν δυο ώρες και ότι έθεσε επιτακτικά και κατ’ ιδίαν στον Τούρκο Πρόεδρο το ζήτημα της κράτησης των δύο Ελλήνων στρατιωτικών.

Ανέφερε επίσης ότι ο Ερντογάν έθεσε το ζήτημα των 8 Τούρκων αξιωματικών και του κατέστησε σαφές για άλλη μια φορά ότι στην Ελλάδα η δικαιοσύνη είναι απολύτως ανεξάρτητη.

Ο πρωθυπουργός του έθεσε υπόψη στοιχεία που δείχνουν την αύξηση της τουρκικής παραβατικότητας στο Αιγαίο και πως συμφώνησαν να δώσουν έμφαση στις προσπάθειες τους για τη μείωση της έντασης στο Αρχιπέλαγος.

Πάντως ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε μετά τη συνάντηση πως πλέον έχει περισσότερες ελπίδες σε σχέση με αυτές που είχε πριν από τη συνάντηση. Σημείωσε ότι κατέστησε σαφές ότι το θέμα των 2 Ελλήνων στρατιωτικών είναι μείζον ηθικής και συμβολικής και ουσιαστικής σημασίας που αφορά τις σχέσεις των δύο χωρών.

Είπε ότι δεν υπήρξε σαφής συσχέτιση του θέματος των 2 Ελλήνων στρατιωτικών και πως για τον Τούρκο Πρόεδρο είναι πολύ σημαντικό το ζήτημα των 8 Τούρκων αξιωματικών. Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι του έδωσε να καταλάβει ότι δεν μπορεί να συσχετίζεται το ένα θέμα με το άλλο και πως αυτό που ζητά η ελληνική πλευρά δεν είναι κάποια χάρη αλλά να προχωρήσουν οι διαδικασίες και εφόσον δεν έχουν διαπράξει κάποιο αδίκημα, που δεν έχουν διαπράξει, να οριστεί η προβλεπόμενη διαδικασία, να δικαστούν και να επιστρέψουν στις οικογένειες τους.

Εκλογή Μουφτήδων στη Θράκη ζήτησε ο Ερντογάν

Μιλώντας σε δημοσιογράφους κατά το ταξίδι της επιστροφής του από τις Βρυξέλλες στην Άγκυρα, ο Τούρκος πρόεδρος δήλωσε πως η συνάντηση έγινε σε καλή ατμόσφαιρα.

«Ο Τσίπρας ενεργεί με καλή πίστη και υπάρχει η διάθεση να βελτιώσουμε τις σχέσεις μας. Πρέπει να εργαστούμε σκληρά για να καλύψουμε την απόσταση», είπε ο Τούρκος πρόεδρος σύμφωνα με τη Χουριέτ και συνέχισε: «Μιλήσαμε ακόμη και για τις στρατιωτικές σχέσεις, αλλά και για τις επενδύσεις Τούρκων στην Ελλάδα».

Στη συνάντηση τέθηκαν επίσης και τα ζητήματα των 8 Τούρκων αξιωματικών που κατέφυγαν στην Ελλάδα μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα στη γειτονική χώρα, αλλά και των δύο Ελλήνων στρατιωτικών που κρατούνται στην Αδριανούπολη από τις αρχές Μαρτίου.

«Εξήγησα στον Τσίπρα το θέμα της έκδοσης των 8 που διέφυγαν στην Ελλάδα μετά το πραξικόπημα. Γνωρίζει την απόφασή μας να καταπολεμήσουμε τους γκιουλενιστές», είπε ο Ερντογάν προσθέτοντας πως ο Έλληνας πρωθυπουργός στέκεται στο ζήτημα των δύο Ελλήνων στρατιωτικών «που παραβίασαν τα σύνορα», ενώ πρόσθεσε πως συμφώνησαν να προσπαθήσουν να αντιμετωπίσουν με καλή πρόθεση τα δύο αυτά θέματα.

Τσίπρας και Ερντογάν συζήτησαν ακόμη, σύμφωνα πάντα με τον Τούρκο πρόεδρο, για την αποκατάσταση του Φετιχέ Τζαμί στην Αθήνα, αλλά και για τη Δυτική Θράκη. «Του έθεσα το ζήτημα του μουφτή, ελπίζω ότι ο μουφτής θα εκλέγεται. Μου είπε ότι θα προχωρήσουμε σε ένα νέο σύστημα», είπε ο Ερντογάν.

[TheChamp-Sharing]

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Copyright © 2020 - ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΡΟΔΟΠΗΣ