ΜΕΙΝΕ ΣΕ ΕΠΑΦΗ

TOPNEWS

Αϊχάν Καραγιουσούφ: «Η απλή αναλογική ενισχύει τη βούληση του λαού»

fonirodopis.gr

Ένα πάγιο αίτημα της Αριστεράς υλοποιείται  – Προωθείται η σύμπραξη και η συνεργασία σε τοπικό επίπεδο

Με ψήφους 150 υπέρ και 123 κατά ψηφίστηκε αργά το βράδυ της Πέμπτης (12/7) το νομοσχέδιο «Κλεισθένης» για τη μεταρρύθμιση στην τοπική Αυτοδιοίκηση.  Τα άρθρα 28 και 56 που καθιερώνουν την απλή αναλογική στις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές εγκρίθηκαν με 161 ψήφους υπέρ και 111 κατά.

Η τροπολογία για την κατάτμηση της Β’ Αθήνας και της Περιφέρειας Αττικής πέρασε με 241 ψήφους υπέρ έναντι 31 ψήφων κατά. Επίσης, η τροπολογία για την ταυτόχρονη διεξαγωγή αυτοδιοικητικών εκλογών και ευρωεκλογών, υπερψηφίστηκε με 149 ψήφους έναντι 122, ενώ ένας βουλευτής ψήφισε «παρών».

Για «βαθιά δημοκρατική τομή», η οποία ενισχύει τη βούληση του λαού και προωθεί τη σύμπραξη και τη συνεργασία σε τοπικό επίπεδο έκανε λόγο ο βουλευτής Ροδόπης του ΣΥΡΙΖΑ, Αϊχάν Καραγιουσούφ, στην ομιλία του.

Ο κ. Καραγιουσούφ επεσήμανε τον ενεργό ρόλο που θα έχουν οι ΟΤΑ στην ανάπτυξη των τοπικών κοινωνιών αναφέροντας μεταξύ άλλων τη δυνατότητα δημιουργίας εταιρειών κοινής ωφέλειας και διεξαγωγής τοπικών δημοψηφισμάτων ενώ τόνισε ότι σκοπός του νομοσχεδίου είναι να σταματήσει η λογική της ανάθεσης και της πελατειακής αντίληψης που ήταν «η σημαία του παλαιού πολιτικού συστήματος».

Στην ομιλία του ο βουλευτής Ροδόπης του ΣΥΡΙΖΑ δήλωσε:

«Το νομοσχέδιο επιδιώκει να άρει στρεβλώσεις και παθογένειες του παρελθόντος και να θεμελιώσει ένα σύνολο προοδευτικών, δημοκρατικών και θεσμικών αλλαγών με στόχο την οικοδόμηση μιας πιο δίκαιης και αποτελεσματικής διοίκησης. Έρχεται η καθιέρωση της απλής αναλογικής στις αυτοδιοικητικές εκλογές. Ένα πάγιο αίτημα της Αριστεράς υλοποιείται και φαίνεται στην πράξη η βούληση της κυβέρνησης να κάνει μια βαθιά δημοκρατική τομή, ενισχύοντας τη βούληση του λαού και προωθώντας τη σύμπραξη και τη συνεργασία σε τοπικό επίπεδο.

Η εισαγωγή της απλής αναλογικής ενισχύει την αντιπροσωπευτικότητα. Παράλληλα, το προτεινόμενο μοντέλο ενισχύει την ανάπτυξη χωρίς να παραγκωνίζει την κοινωνική λογοδοσία και τον έλεγχο. Με τον ‘’Κλεισθένη’’ διορθώνονται προηγούμενες αδικίες του ‘’Καλλικράτη’’ όπου μια παράταξη μπορούσε να έχει την απόλυτη πλειοψηφία του δημοτικού συμβουλίου ακόμα και με πολύ μικρό ποσοστό ψήφων.

Τώρα προωθείται μια κουλτούρα σύνθεσης και συναίνεσης διαφορετικών απόψεων και παρατάξεων με απώτερο σκοπό το καλό της τοπικής κοινωνίας.

Οι ΟΤΑ θα μπορούν να έχουν πιο ενεργό ρόλο, θα μπορούν να συστήνουν εταιρείες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, κοινής ωφέλειας κλπ και με αυτόν τον τρόπο θα διαδραματίζουν ρόλο στην ανάπτυξη των τοπικών κοινωνιών.

Η επιστροφή σε 4ετή θητεία των αιρετών, η αποσύνδεση των αυτοδιοικητικών εκλογών από τις ευρωεκλογές, η αύξηση των επιστημονικών συνεργατών καθώς και η σύσταση αυτοτελούς υπηρεσίας εποπτείας ΟΤΑ η οποία αναλαμβάνει από τις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις τον έλεγχο νομιμότητας των πράξεων. Σημαντική επίσης είναι η πρόβλεψη των τοπικών δημοψηφισμάτων για τη μεγαλύτερη συμμετοχή του πολίτη. Σκοπός είναι να σταματήσει η λογική της ανάθεσης και της πελατειακής αντίληψης που ήταν η σημαία του παλαιού πολιτικού συστήματος, το οποίο προσπαθεί να κρατηθεί ακόμα ζωντανό.

Είναι σαφές ότι τα πράγματα αλλάζουν. Η μικροκομματική λογική απαξιώνεται. Η τοπική κοινωνία πηγαίνει μπροστά, οι προεκλογικές δεσμεύσεις υλοποιούνται. Τον Αύγουστο βγαίνουμε από την επιτροπεία, η τρόικα δεν θα ξαναέρθει στη χώρα και η κατάσταση της οικονομίας συνεχώς βελτιώνεται. Η μόνη που δεν βλέπει αυτές τις αλλαγές είναι η αξιωματική αντιπολίτευση. Όσο και να φωνασκείτε αγαπητοί συνάδελφοι εμείς θα συνεχίσουμε».

[TheChamp-Sharing]

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Copyright © 2020 - ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΡΟΔΟΠΗΣ