Νέα επίθεση από Άγκυρα

Την αναγνώριση της «Τουρκικής Ένωσης Ξάνθης», ζητάει από την Ελλάδα το τουρκικό ΥΠΕΞ

«Αναμένουμε από την Αθήνα να εγγράψει τις ΜΚΟ της ‘’τουρκικής μειονότητας’’ της Δυτικής Θράκης χωρίς διακρίσεις και να προχωρήσει σε ρυθμίσεις που θα επιτρέπουν την εφαρμογή των αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων»

Νέα επίθεση στην Ελλάδα με αφορμή την απόφαση του Εφετείου Θράκης να απορρίψει το αίτημα της «Τουρκικής Ένωσης Ξάνθης» για επανεγγραφή στα μητρώα σωματείων, εξαπέλυσε το τουρκικό ΥΠΕΞ με ανακοίνωσή του, στην οποία κάνει λόγο για «τουρκική μειονότητα» στη δυτική Θράκη.

Σε ανακοίνωση που εξεδόθη χθες (11/7) το βράδυ, το τουρκικό ΥΠΕΞ αναφέρει:

«Η Τουρκική Ένωση Ξάνθης, μία από τις πιο σημαντικές ΜΚΟ της τουρκικής μειονότητας της Δυτικής Θράκης, έχει απαγορευτεί από τις ελληνικές αρχές με την πρόφαση ότι στην ονομασία της βρίσκεται η λέξη ‘’Τουρκική’’.

Μετά από το περιστατικό αυτό ως αποτέλεσμα δικαστικών πρωτοβουλιών της ‘’Τουρκικής Ενωσης Ξάνθης’’, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων αποφάσισε ότι το δικαίωμα του συνδέσμου παραβιάστηκε και κάλεσε την Ελλάδα να προβεί στις αναγκαίες διευθετήσεις.

Στο πλαίσιο αυτό, για την εφαρμογή των αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, το Ελληνικό Κοινοβούλιο υιοθέτησε νομοθεσία το 2017 η οποία επέτρεψε στις απαγορευμένες ενώσεις  να υποβάλουν αίτημα επανεγγραφής.

Ωστόσο η νομοθεσία περιελάμβανε διάφορες εξαιρέσεις στην αποδοχή αυτών των αιτήσεων.

Έτσι, το αίτημα της Τουρκικής Ένωσης Ξάνθης για επανεγγραφή απορρίφθηκε από εφετείο στην Ελλάδα. Η απόφαση του δικαστηρίου καταδεικνύει ότι το νομοθέτημα που υιοθέτησε το ελληνικό κοινοβούλιο δεν επαρκεί για την υλοποίηση του δικαιώματος της εγγραφής (στο μητρώο σωματείων).

Αναμένουμε από την Αθήνα να εγγράψει τις ΜΚΟ της ‘’τουρκικής μειονότητας’’ της Δυτικής Θράκης χωρίς διακρίσεις και να προχωρήσει σε ρυθμίσεις που θα επιτρέπουν την εφαρμογή των αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων».

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Το fonirodopis.gr σας ενθαρρύνει να εκφράζετε τις απόψεις σας ελεύθερα, χωρίς καμία λογοκρισία και κανέναν περιορισμό. Θερμή παράκληση, τα σχόλια να είναι γραμμένα στα ελληνικά (όχι greeklish), να μην είναι υβριστικά και προσβλητικά και να μην παραπέμπουν σε άλλες ιστοσελίδες. Αυτονόητο είναι ότι η ομάδα διαχείρισης ΔΕΝ φέρει καμία ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων των αναγνωστών, παρά μόνο για τα άρθρα που αναρτώνται στην ιστοσελίδα.
Επιπλέον, σας ενθαρρύνουμε και σας προτρέπουμε να συμπορευτείτε μαζί μας στη μάχη κατά της διαφθοράς και της αδιαφάνειας. Για οποιαδήποτε αντίστοιχη περίπτωση υποπέσει στην αντίληψη σας, επικοινωνήστε μαζί μας.
Σας ευχαριστούμε για τη συμμετοχή σας.