«Σπιλώνουν τις ευαισθησίες του κόσμου»

Γιώργος Πεταλωτής: «Η Χρυσή Αυγή κάνει πάρτι στα συλλαλητήρια για τη Μακεδονία»

«Η ρητορική η οποία πολλές φορές αδικεί την ουσία της ευαισθησίας μιας μερίδας των συμπολιτών μας, ως προς την ονομασία, γιατί ταυτίζεται δυστυχώς με μια ακροδεξιά και εθνικιστική ρητορική, νομίζω ότι δεν βοηθάει κανέναν»

Την προσπάθεια όσων επιχειρούν να στοχοποιήσουν τους πολίτες που αντιδρούν στην εκχώρηση του ονόματος της Μακεδονίας ως «φασίστες» ή «ακροδεξιούς» στηλιτεύει εμμέσως πλην σαφώς ο Γιώργος Πεταλωτής σε συνέντευξη του στο «Ράδιο Παρατηρητής».

Ο πρώην κυβερνητικός εκπρόσωπος και νυν μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του Κινήματος Αλλαγής αν και παραδέχεται ότι «η Χρυσή Αυγή κάνει πάρτι στα συλλαλητήρια αυτά» τονίζει ότι η παραπάνω στοχοποίηση «αδικεί την ουσία της ευαισθησίας μιας μερίδας των συμπολιτών μας». Παράλληλα, επισημαίνει την αναγκαιότητα εθνικής συνεννόησης σε μεγάλα ζητήματα και αυτό διότι η έλλειψη της έχει ως αποτέλεσμα να «ανθεί πάσα φαιδρά πορτοκαλέα».

Χαρακτηριστικά ο Γιώργος Πεταλωτής ανέφερε: «Υπάρχουν θετικά σημεία και αρνητικά σημεία (σ.σ. στη συμφωνία των Πρεσπών). Τα αρνητικά σημεία δεν θα έπρεπε να υπάρχουν σε αυτό το βαθμό και θα μπορούσαν να μην υπάρχουν με τους κατάλληλους κυβερνητικούς χειρισμούς. Από κει και πέρα όμως μια ρητορική η οποία πολλές φορές αδικεί την ουσία της ευαισθησίας μιας μερίδας των συμπολιτών μας, ως προς την ονομασία, γιατί ταυτίζεται δυστυχώς με μια ακροδεξιά και εθνικιστική ρητορική, νομίζω ότι δεν βοηθάει κανέναν. Το να εγκολπώνονται και να αξιοποιούν με τον χειρότερο τρόπο τα συλλαλητήρια που ο καθένας είναι ελεύθερος να βγει και να διαδηλώσει την αντίθεσή του και να σπιλώνουν μια ευαισθησία ακροδεξιές λογικές – γιατί η Χρυσή Αυγή κάνει πάρτι σε αυτά τα συλλαλητήρια-  αδικεί την ουσία.

Γι’ αυτό υπάρχει αναγκαιότητα μιας σοβαρής  δημόσιας διοίκησης, υπάρχει και αναγκαιότητα εθνικής συναίνεσης πάνω σε μεγάλα ζητήματα. Αναγνωρίζω ότι το δικό μας λάθος, όταν αναγκαστικά μπήκαμε στα μνημόνια και είχαμε απέναντί μας όλες τις πολιτικές δυνάμεις, είναι ότι δεν επιδιώξαμε, στο βαθμό που έπρεπε, τη συνεννόηση. Έπρεπε να κάνουμε μεγαλύτερη δουλειά ως προς το να πετύχουμε μια εθνική συνεννόηση πάνω σε ένα πολύ μεγάλο ζήτημα, όπως ήταν η επαγωγή στα μνημόνια. Το ίδιο και  τώρα με αποτέλεσμα να ”ανθεί πάσα φαιδρά πορτοκαλέα” και να έχουμε χειρισμούς και επίδειξη συμπεριφορών από πλευράς πολιτών, οι οποίες καπελώνονται από ακροδεξιές τακτικές, οι οποίες είναι όλως καταδικαστέες».

Δεν θα μπορούσαμε παρά να συμφωνήσουμε με την άποψη του Γιώργου Πεταλωτή για το ζήτημα. Το γεγονός ότι όντως η Χρυσή Αυγή «κάνει πάρτι» στα συλλαλητήρια δεν σημαίνει απαραίτητα ότι όλοι όσοι συμμετέχουν σε αυτά είναι αντίστοιχων ιδεολογικών πεποιθήσεων και όσοι επιχειρούν οποιαδήποτε τέτοια ταύτιση μάλλον το κάνουν σκοπίμως και εκ του πονηρού.

Ως εκ τούτου, θεωρούμε επιβεβλημένη την ανάγκη οι δημοκράτες πολίτες να διαδηλώσουν μαζικά την αντίθεση τους ώστε με την δική τους παρουσία να απομονωθούν τα εθνικιστικά στοιχεία και το κυριότερο, να μην αφήσουν πεδίο δράσης σε ακροδεξιές πρακτικές.

Εξάλλου, πρώτος το σύνθημα για το ζήτημα της ονομασίας των Σκοπίων το έδωσε ο ιστορικός ηγέτης της μεγάλης δημοκρατικής παράταξης, Ανδρέας Παπανδρέου. Το όνομα μας είναι η ψυχή μας…

Λευτέρης Γλερίδης
facebook.com/gleridis

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Το fonirodopis.gr σας ενθαρρύνει να εκφράζετε τις απόψεις σας ελεύθερα, χωρίς καμία λογοκρισία και κανέναν περιορισμό. Θερμή παράκληση, τα σχόλια να είναι γραμμένα στα ελληνικά (όχι greeklish), να μην είναι υβριστικά και προσβλητικά και να μην παραπέμπουν σε άλλες ιστοσελίδες. Αυτονόητο είναι ότι η ομάδα διαχείρισης ΔΕΝ φέρει καμία ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων των αναγνωστών, παρά μόνο για τα άρθρα που αναρτώνται στην ιστοσελίδα.
Επιπλέον, σας ενθαρρύνουμε και σας προτρέπουμε να συμπορευτείτε μαζί μας στη μάχη κατά της διαφθοράς και της αδιαφάνειας. Για οποιαδήποτε αντίστοιχη περίπτωση υποπέσει στην αντίληψη σας, επικοινωνήστε μαζί μας.
Σας ευχαριστούμε για τη συμμετοχή σας.