ΜΕΙΝΕ ΣΕ ΕΠΑΦΗ

TOPNEWS

Φορο-χαράτσι 0,8% εις βάρος των φαρμακείων νομοθέτησε η κυβέρνηση

fonirodopis.gr

Επιβολή φόρου στον φαρμακοποιό (rebate) ύψους 0,8% επί της λιανικής τιμής κάθε φαρμάκου που έχει λήξει η πατέντα του (off-patent)

Την οργή των φαρμακοποιών σε όλη την Ελλάδα έχει προκαλέσει το νέο φορο-χαράτσι που νομοθέτησε η κυβέρνηση στα φαρμακεία. Συγκεκριμένα, επιβάλλεται στο φαρμακοποιό φόρος (rebate) ύψους 0,8% επί της λιανικής τιμής κάθε φαρμάκου που έχει λήξει η πατέντα του (off patent) και που χορηγείται σε ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ.

Ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Ροδόπης με ανακοίνωση του εκφράζει την αντίθεση του, προαναγγέλλοντας παράλληλα προσφυγή στη Δικαιοσύνη των φαρμακοποιών ανά επικράτεια.

Αναλυτικά, σημειώνει:

«Φαίνεται δεν έφταναν όλα τα άλλα, με την παραχώρηση του επαγγέλματος του φαρμακοποιού στους ιδιώτες, με την υπερβολική φορολόγηση, με την επιβολή δυσβάστακτων εισφορών – φόρου    ΕΦΚΑ  27%, και μάλιστα με φόρο στο φόρο,  με την απελευθέρωση των  τιμών των ΜΥΣΥΦΑ (όπου είδαμε πλέον στην πράξη ότι ο σκοπός ήταν να  αυξηθούν  οι τιμές  από τις εταιρείες και τελικά να πληρώσει ο ασθενής,  αφού αυτά δεν καλύπτονται από την ασφάλεια ),  με την νομοθετημένη προώθηση των γενικής διάθεσης φαρμάκων στα μάρκετ, με όλες τις δυσμενείς επιπτώσεις που σύντομα θα δούμε στη δημόσια υγεία.   

Σήμερα η Κυβέρνηση προχώρησε και νομοθέτησε και ένα  νέο χαράτσι  εις βάρος των φαρμακείων 0,8% στις τιμές των off-patent φαρμάκων (αυτών δηλαδή που έχασαν την πατέντα και αντί των οποίων υπάρχουν πλέον γενόσημα με την ίδια δραστική,  και το οποίο μπορεί να το αλλάζει ο Υπουργός Υγείας όποτε θέλει σε 1-2-3-5 % κοκ).  Επιβάλλει ουσιαστικά στα φαρμακεία ένα ακόμη άδικο κεφαλικό φόρο τιμωρώντας τα για ζητήματα για τα οποία  δεν ευθύνονται.

Από την μία επιτρέπει στον ασθενή να επιλέξει ποιο φάρμακο θα πάρει  (τον οποίο βέβαια τον επιβαρύνει με την διαφορά τιμής, εάν επιλέξει το off-patent), επιτρέπει στον γιατρό σε ένα ποσοστό να συνταγογραφήσει  ένα off-patent φάρμακο και από την άλλη για τις επιλογές τρίτων τιμωρεί εμάς, οι οποίοι δεν ευθυνόμαστε.

Μετά και από την τελευταία αυτή απαράδεκτη  ρύθμιση εις βάρος του κλάδου,   όλα  οδηγούν  σε ένα  και μοναδικό συμπέρασμα:

Η Κυβέρνηση πλέον  συνειδητά χτυπάει τον μικρομεσαίο Έλληνα Φαρμακοποιό και  οδηγεί τα περισσότερα  φαρμακεία στην εξαθλίωση. Και όλα αυτά σε έναν κλάδο επιστημόνων και επαγγελματιών που είναι στην κορυφή της λίστας των φορολογικά συνεπών επιχειρήσεων της χώρας, αφού αρμοδίως παραδέχονται ότι έχουμε σχεδόν μηδενική φοροδιαφυγή,  και την ώρα που στηρίξαμε δεκαετίες τώρα το σύστημα της φαρμακευτικής πολιτικής όλων των Κυβερνήσεων με τις δικές μας πλάτες και με τα δικές μας πολύμηνες πιστώσεις και καθυστερήσεις πληρωμής μας.

Οι φαρμακευτικοί Σύλλογοι σε συνεννόηση με το ΠΦΣ θα χαράξουμε το πλαίσιο των αντιδράσεων προς την Κυβέρνηση και την εν ευθέτω χρόνο προσφυγή μας στη Δικαιοσύνη».

[TheChamp-Sharing]

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Copyright © 2020 - ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΡΟΔΟΠΗΣ