Ενημέρωση πολιτών

Κίνηση Πολιτών για τα αδέσποτα καλεί τον Δήμο Κομοτηνής να εφαρμόσει τον νόμο

324 νοσηλείες από επιθέσεις αδέσποτων καταγράφηκαν το 2017 στο «Σισμανόγλειο» Νοσοκομείο Κομοτηνής – Απαγόρευση ύπαρξης αδέσποτων σε περιοχές με σχολεία

Να εφαρμόσει τη νομοθεσία και να περισυλλέξει όσα αδέσποτα υπάρχουν σε περιοχές με σχολεία καλεί τον Δήμο Κομοτηνής η Κίνηση Πολιτών «Πρωτοβουλία για την Κομοτηνή και για τα αδέσποτα».

Στο δελτίο Τύπου που εξέδωσε αναφέρει αναλυτιά:

«Δύο χρόνια μετά την αυθόρμητη κινητοποίηση για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που είχαν προκύψει από την ανεξέλεγκτη παρουσία των αδέσποτων ζώων στην πόλη μας, η Κίνηση Πολιτών ‘’Πρωτοβουλία για την Κομοτηνή για τα αδέσποτα’’ επανέρχεται για να ενημερώσει τους συμπολίτες μας και να διεκδικήσει το αυτονόητο!!

Αυτά τα δύο έτη, η κίνηση πολιτών με μοναδικό κίνητρο την αγάπη για την πόλη και τον πολίτη, τον άνθρωπο αλλά και τα ζώα, έχει έρθει σε συναντήσεις κι επαφές με δημότες που έχουν πέσει θύματα σωματικής βλάβης από αδέσποτα, έχει μελετήσει το νόμο σε βάθος με την στήριξη και την βοήθεια δικηγόρων, έχει βοηθήσει τα θύματα ν’ ακολουθήσουν την δικαστική οδό και έχει κάνει διάφορες παρεμβάσεις σε φορείς, αρμόδιους κι αρχές προσπαθώντας με κάθε τρόπο να καταφέρει τ’ αυτονόητα.

Δυστυχώς η κατάσταση επιδεινώνεται μέρα με την μέρα επιβεβαιώνοντας τους χειρότερους φόβους μας. Σύμφωνα με τα νεότερα στοιχεία από το ΓΣΝ Κομοτηνής για το παρελθόν έτος 2017 καταγράφηκαν 324 νοσηλείες. Οι 255 από την πόλη, οι άλλες από τα χωριά. Και μιλάμε ΜΟΝΟ για τους καταγραφέντες τραυματισμούς. Εύκολα συμπεραίνουμε ότι το νοσοκομείο επισκέπτεται σχεδόν καθημερινά ένας συμπολίτης μας από επίθεση στην Κομοτηνή.

Σύμφωνα, όμως, με τα ανεπίσημα στοιχεία ο αριθμός αυτός είναι υπερδιπλάσιος και έχουμε πολλά περιστατικά που δεν καταλήγουν σε νοσοκομείο αλλά σε ιδιώτες γιατρούς ή φαρμακεία για τις πρώτες βοήθειες. Μία συστηματική επισκόπηση των σελίδων κοινωνικής δικτύωσης επιβεβαιώνουν τα παραπάνω. Το πρόβλημα εξακολουθεί να υφίσταται και επισημαίνεται πως δεν έχουν γίνει πολλά από τους αρμόδιους φορείς, υπενθυμίζοντας πως στον κοινωνικό ιστό μιας πόλης πέραν από τους ενήλικες υπάρχουν ανήλικοι, γέροντες ανάπηροι, που χρειάζονται προστασία από τα επιθετικά αδέσποτα. Τα περιστατικά -αριθμητικά- είναι πάρα πολλά, δηλαδή συνολικά σε ένα πολεοδομικό συγκρότημα που δεν ξεπερνάει τις 45.000, είναι πολλά τα δύο-τρία δείγματα καθημερινά. Τονίζεται ότι εκτός από αυτό καθαυτό το δάγκωμα, πολλές φορές υπάρχει και άλλος τραυματισμός, από πτώσεις από ποδήλατα ή μηχανάκια.

Συνήθως οι επιθέσεις γίνονται σε αναβάτες δικύκλων, οι οποίοι μπορεί να πέσουν από αυτά. Επομένως, μπορεί το δάγκωμα να μην είναι κάτι σοβαρό αλλά η πτώση να προκαλέσει σημαντικό τραύμα. Εικόνες ανθρώπων θυμάτων επίθεσης από αγριεμένο ζώο ή, από μία αγέλη αγριεμένων ζώων, όπως και οι φόλες ,η οι κακοποιήσεις ζώων είναι για μας το ίδιο φρικιαστικές και αποκρουστικές και δε συνάδουν με την αρμονική συνύπαρξη του ανθρώπου με τα ζώα.

Καταδικάζουμε απερίφραστα τις φόλες και την κακοποίηση, όμως είναι απαράδεκτο επίσης οποιοσδήποτε δημότης να φοβάται να περπατήσει ή να οδηγήσει μέσα στην πόλη αυτή. Ως εκ τούτου ξεκινάμε με την ενημέρωση για την υπάρχουσα νομοθεσία όσων αφορά περιοχές όπου υπάρχουν σχολεία.

Ως γονείς αλλά και δημότες ζητούμε να εφαρμοσθεί το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο για απαγόρευση ύπαρξης Αδέσποτων σε περιοχές με σχολεία όπως ορίζει η ισχύουσα νομοθεσία.

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗ ΥΠΑΡΞΗΣ ΑΔΕΣΠΟΤΩΝ ΖΩΩΝ ΣΕ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΜΕ ΣΧΟΛΕΙΑ

Ο Νόμος 4039/2012 ( ΦΕΚ Α-15/2-22012) όπως τροποποιήθηκε από τον Νόμο 4235/11-2-2014 (ΦΕΚ Α 32/2014), προβλέπει άμεσα και ρητά στο άρθρο 9 και στην παράγραφο 1 αυτού: Οι Δήμοι υποχρεούνται να μεριμνούν για την περισυλλογή και την διαχείριση των αδέσποτων ζώων συντροφιάς, σύμφωνα με το παρόν άρθρο. Εν συνεχεία και κατόπιν της διαδικασίας που ακολουθείτε σύμφωνα με το άρθρο 9, εάν και εφόσον τηρηθούν οι προϋποθέσεις και κριθεί ότι το αδέσποτο ζώο πρέπει να επαναφερθεί στο φυσικό του περιβάλλον, σύμφωνα με την παράγραφο 10 του άρθρου 9, απαγορεύεται η επαναφορά του στις κάτωθι περιοχές!

ΆΡΘΡΟ 9 –ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 10

Για την επαναφορά στο φυσικό περιβάλλον των αδέσποτων ζώων συντροφιάς λαμβάνεται υπόψη η πυκνότητα του πληθυσμού των αδέσποτων ζώων στην περιοχή που επαναφέρονται. Την ευθύνη για την επίβλεψη και την φροντίδα των επανεντασσόμενων αδέσποτων ζώων έχουν, από κοινού, οι Δήμοι…… ΔΕΝ ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ Η ΕΠΑΝΑΦΟΡΑ ΣΕ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΜΕ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ, ΣΧΟΛΕΙΑ, ΑΘΛΗΤΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ, ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΔΡΟΜΟΥΣ ΤΑΧΕΙΑΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ, ΣΤΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ ΑΠΟΒΙΒΑΣΗΣ ΚΑΙ ΕΠΙΒΙΒΑΣΗΣ ΑΚΤΟΠΛΟΙΚΩΝ ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΩΝ, ΣΤΑ ΛΙΜΑΝΙΑ, ΣΤΑ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΑ, ΣΤΟΥΣ ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΙΚΟΥΣ ΣΤΑΘΜΟΥΣ, ΣΤΟΥΣ ΠΕΡΙΦΡΑΓΜΕΝΟΥΣ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ ΚΑΙΣ ΣΤΟΥΣ ΠΕΡΙΦΡΑΓΜΕΝΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ ΤΟΥ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ ΚΕΝΤΡΙΚΩΝ ΑΓΟΡΩΝ ΚΑΙ ΑΛΙΕΙΑΣ ΑΕ ΚΑΙ ΤΗΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΑΓΟΡΑΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΕ.

Άρα, βάσει νόμου, η Αρμόδια Αρχή -εν προκειμένω ο Δήμος Κομοτηνής- επιφορτίζεται με την ευθύνη της περισυλλογής των αδέσποτων από τις ως άνω περιοχές ΟΣΕΣ ΦΟΡΕΣ ΑΥΤΟ ΑΠΑΙΤΕΙΤΑΙ, αφού έχει διαπιστωθεί ότι πολλές φορές τα τετράποδα ζώα επιστρέφουν σε αυτές τις περιοχές».

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Το fonirodopis.gr σας ενθαρρύνει να εκφράζετε τις απόψεις σας ελεύθερα, χωρίς καμία λογοκρισία και κανέναν περιορισμό. Θερμή παράκληση, τα σχόλια να είναι γραμμένα στα ελληνικά (όχι greeklish), να μην είναι υβριστικά και προσβλητικά και να μην παραπέμπουν σε άλλες ιστοσελίδες. Αυτονόητο είναι ότι η ομάδα διαχείρισης ΔΕΝ φέρει καμία ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων των αναγνωστών, παρά μόνο για τα άρθρα που αναρτώνται στην ιστοσελίδα.
Επιπλέον, σας ενθαρρύνουμε και σας προτρέπουμε να συμπορευτείτε μαζί μας στη μάχη κατά της διαφθοράς και της αδιαφάνειας. Για οποιαδήποτε αντίστοιχη περίπτωση υποπέσει στην αντίληψη σας, επικοινωνήστε μαζί μας.
Σας ευχαριστούμε για τη συμμετοχή σας.