Η υπόμνηση της Γενοκτονίας των Ποντίων στην Θράκη λόγω του θρησκευτικού συγκερασμού των κατοίκων της θεωρείται πολιτικό μήνυμα, σύμφωνα με την απόφαση
Ως σλόγκαν πολιτικής φύσεως «βαπτίζει» τις φράσεις «Δεν Ξεχνώ – Πάντα Τιμώ» και «Ο Πόντος Ζει» η Επιτροπή Εφέσεων της ΕΠΟ η οποία απέρριψε την έφεση της καταδικαστικής απόφασής για την επετειακή φανέλα της ΠΑΕ Ποντίων Θρυλορίου που αφορούσε στη Γενοκτονία των Ποντίων
Στο σκεπτικό της υπ’ αριθμόν 11519/2018 απόφασης της Επιτροπής Εφέσεων της ΕΠΟ, η οποία συνεδρίασε υπό την προεδρία του δικαστή Δημήτρη Σκουτέρη, αναφέρεται ότι η υπόμνηση στην περιοχή της Θράκης ενός ιστορικού γεγονότος, όπως είναι η Γενοκτονία των Ποντίων, θεωρείται «πολιτικό μήνυμα» λόγω του «θρησκευτικού συγκερασμού των κατοίκων της».
Η αιτιολόγηση της απόφασης προκαλεί αν μη τι άλλο αίσθηση ενώ γεννά εύλογα και πολλά ερωτήματα. Για ποιο λόγο η Επιτροπή Εφέσεων συγχέει και ταυτίζει ένα ιστορικό γεγονός μνήμης με μια θρησκευτική μειονότητα η οποία αποτελείται από Έλληνες πολίτες; Ποια είναι άραγε τα «μηνύματα» που περνάνε με την σειρά τους οι δικαστές με την απόφαση τους αυτή; Ότι απαγορεύεται η υπόμνηση στην Θράκη της Γενοκτονίας των Ποντίων για να μην «θιχτούν» οι μουσουλμάνοι; Πως σχολιάζουν η κυβέρνηση, το Υπουργείο Δικαιοσύνης αλλά και το ΥΠΕΞ την απόφαση της Επιτροπής Εφέσεων της ΕΠΟ;
Το σκεπτικό της απόφασης:
«…η παρούσα Επιτροπή κρίνει ότι οι αναγραφείσες στην εμφάνιση των ποδοσφαιριστών του εκκαλούντος σωματείου φράσεις (ΔΕΝ ΞΕΧΝΩ ΠΑΝΤΑ ΤΙΜΩ και Ο ΠΟΝΤΟΣ ΖΕΙ) υπάγονται στην κατηγορία των σλόγκαν πολιτικής φύσεως, αφού με την υπόμνηση ενός ιστορικού, αδιαμφισβήτητου και διεθνώς αναγνωρισμένου ιστορικού γεγονότος, όπως είναι η γενοκτονία των Ποντίων, συνδεομένης με την γεωγραφική περιοχή της Θράκης και τον θρησκευτικό συγκερασμό των κατοίκων της, το εκκαλούν σωματείο επιδιώκει να περάσει πολιτικά μηνύματα, γεγονός που έρχεται σε αντίθεση με το άρθρο 32 του Κανονισμού της ΟΥΕΦΑ “KIΤ Regulations”. Ενισχυτικό δε των προθέσεων του εκκαλούντος σωματείου, είναι και το κείμενο που το ίδιο δημοσίευσε μετά την συνεδρίαση του ΔΣ του, στις 15-9-2017, όταν δηλαδή είχε ενημερωθεί από την ΕΠΣ Θράκης για την απαγόρευση χρήσης της εν λόγω φανέλας. Στην σχετική ανακοίνωση μέσω του τύπου το εκκαλούν σωματείου αναφέρει: “Μετά την αποψινή συγκέντρωση των ποδοσφαιριστών και αργότερα του Διοικητικού Συμβουλίου ομόφωνα αποφασίστηκε η κάθοδός μας στον πρώτο επίσημο αγώνα την Κυριακή να γίνει με τις εμφανίσεις που έχουν αποφασίσει να φορέσουμε φέτος και του χρόνου… κάποιοι είχαν ενοχληθεί πριν τις εμφανίσουμε –κάποιοι όταν τις εμφανίσαμε και κάποιοι τώρα που ήρθε η στιγμή να εμφανισθούμε… επειδή εμείς εδώ στη Θράκη ξέρουμε πολύ καλά ο ένας τον άλλον ξεκαθαρίσαμε σήμερα ομόφωνα ότι δεν φοβόμαστε τα κοπρόσκυλα-τα λαμόγια- τους κωλοτούμπες και τους ανθέλληνες… αλλά ούτε και τους εκατόνταρχους του ποντιακού συστήματος… αφήστε μας μόνους να κάνουμε αυτό για το οποίο δώσαμε όρκο τιμής…”. Η πειθαρχική επιτροπή της ΕΠΣ Θράκης που δέχθηκε ότι οι εν λόγω φράσεις που αναγράφονταν στις φανέλες των ποδοσφαιριστών εμπίπτουν στην απαγόρευση των Κανόνων Παιχνιδιού και επομένως η στολή της ομάδας ήταν αντικανονική και ορθά ο διαιτητής αποφάσισε τη μη διεξαγωγή του αγώνα λόγω αντικανονικής στολής, την οποία το εκκαλούν σωματείο αρνήθηκε να αντικαταστήσει, δεν εσφάλλει κατά την εκτίμησή των αποδείξεων και την εφαρμογή των κανονισμών και πρέπει, επομένως, να απορριφθεί η κρινόμενη έφεση ως ουσιαστικά αβάσιμη και να καταπέσει το παράβολο άσκησής της.
Για τους λόγους αυτούς
Δέχεται τυπικά και απορρίπτει κατ’ ουσίαν την έφεση του Αθλητικού Σωματείου ΠΑΕ Ποντίων κατά την από 1/2017 απόφασης της Πειθαρχικής Επιτροπής της ΕΠΣ Θράκης…».
Μιχάλης Κακουλίδης: Είχε καταγγείλει παρεμβάσεις μέχρι και από τον Τούρκο Πρέσβη
Παρεμβάσεις για την επετειακή φανέλα της ΠΑΕ Ποντίων μέχρι και από τον Τούρκο Πρέσβη της Αθήνας είχε καταγγείλει τον περασμένο Δεκέμβρη ο πρόεδρος της ομάδας του Θρυλορίου κ. Μιχάλης Κακουλίδης ο οποίος χαρακτηρίζει το ζήτημα «εθνικό».
«Το σύνθημα μας δεν έχει περιεχόμενο, που θίγει κάποιον. Δεν είναι πόσο μάλλον, φυλετικό, όπως το χαρακτήρισε ο κ. Κουμπαράκης ενώπιον της επιτροπής εφέσεων και ευθέως δέχθηκε την παρατήρηση για τον τρόπο που εκφράστηκε από τον πρόεδρό της. Δεν γίνεται όμως η ΑΕ Ξάνθης με το κόκκινο ρολόι να αγωνίζεται ελεύθερα, η ΠΑΕΕΚ να αγωνίζεται σε επαγγελματική κατηγορία της Κύπρου με την Κύπρο ματωμένη και το σύνθημα ‘’ΔΕΝ ΞΕΧΝΩ’’, αλλά το πρόβλημα να είμαστε μόνο εμείς.
Το ζήτημα ξέφυγε από τα ποδοσφαιρικά και είναι πλέον εθνικό! Υπήρχαν επίσης παρεμβάσεις και πιέσεις από τους τρεις Ροδοπίτες βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και από τον Τούρκο πρέσβη της Αθήνας στον υπουργό Δικαιοσύνης και τον πρωθυπουργό αντίστοιχα. Ο τελευταίος στο πλαίσιο της επίσκεψής του στο γραφείο του πρωθυπουργού σχετικά με την επίσκεψη Ερντογάν, φρόντισε να ενημερωθεί πλήρως γύρω από τις εξελίξεις με τη φανέλα μας και να τονίσει πως για να διατηρηθούν οι καλές σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών, δεν πρέπει να αγωνιστούμε φορώντας την» σημείωνε τότε μεταξύ άλλων ο κ. Κακουλίδης.
[TheChamp-Sharing]