Πλημμελείς οι έλεγχοι

Άμεσα μέτρα για την πάταξη του παραεμπορίου στη Ροδόπη, ζητά ο Ανέστης Βαφειάδης

Το 40% των εργασιών που εκτελούνται στη Ροδόπη γίνονται με υλικά από τη Βουλγαρία – Την ανάγκη να λειτουργήσουν οι ελεγκτικοί μηχανισμοί, τονίζει ο πρόεδρος της ΟΕΒΕΣ Ροδόπης

Προβληματισμένος από το ανεξέλεγκτο παραεμπόριο είναι ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Επαγγελματικών Βιοτεχνικών κι Εμπορικών  Σωματείων Νομού Ροδόπης, ο κ. Ανέστης Βαφειάδης. Μιλώντας στην ΕΡΤ Κομοτηνής δηλώνει την δυσαρέσκειά του για τους πλημμελείς ελέγχους που πραγματοποιούνται στην αγορά. Εν όψει του Πάσχα και -σε δύο μήνες- του Μπαϊραμιού, τονίζει την ανάγκη να λειτουργήσουν οι ελεγκτικοί μηχανισμοί αντιμετωπίζοντας «το νούμερο ένα πρόβλημα της αγοράς», όπως σημειώνει, «το παραεμπόριο».

«Θα πρέπει να ληφθούν άμεσα μέτρα, ώστε άμεσα να είναι και τα αποτελέσματα» τονίζει ζητώντας να υπάρξει λειτουργία των Μεικτών Κλιμακίων Ελέγχων και των Κινητών Συνεργείων Ελέγχου μέσω του Τελωνείου. «Η πολιτεία θα πρέπει άμεσα να υλοποιήσει τις υποδομές που ζητούν οι υπεύθυνοι του Τελωνείου και να στεγαστούν εκεί τα Κλιμάκια Ελέγχου» σημειώνει  ο κος Βαφειάδης ζητώντας να παρακαμφθούν άμεσα τα γραφειοκρατικά εμπόδια. «Χρειάζεται πολιτική βούληση. Αν υπάρχει αυτή, το θέμα θα αντιμετωπιστεί» δηλώνει χαρακτηριστικά μην κρύβοντας την δυσαρέσκεια του από την μέχρι τώρα ανταπόκριση των Αρχών.

Όπως σημειώνει, τα Κλιμάκια Ελέγχου που έρχονται από την Ξάνθη υπολειτουργούν. «Ο Κάθετος Άξονας της Νυμφαίας είναι ο μεγαλύτερος σε λειτουργία μετά από αυτόν του Προμαχώνα. Εμείς ζητάμε να γίνει ό,τι έγινε στον Προμαχώνα. Σκάνερ και λοιπό υλικοτεχνικό εξοπλισμό, όπως και ικανοποιητικό αριθμό υπαλλήλων για την σωστή στελέχωση των κλιμακίων» προτείνει φέρνοντας ξανά στο τραπέζι την ενεργοποίηση του τετραψήφιου αριθμού για τις καταγγελίες παραεμπορίου. «Το ζητάμε καιρό τώρα  από την αντι-περιφέρεια Ανάπτυξης δεν γνωρίζω που «σκαλώνει».» δηλώνει χαρακτηριστικά σημειώνοντας πως θα είναι πολλαπλάσια τα έσοδα που θα έχει το κράτος από την πάταξη του παραεμπορίου και της φοροδιαφυγής.

Πλήγμα μεγάλο έχει δεχθεί ήδη ο χώρος της κατασκευής, καθώς, όπως σημειώνει ο κος Βαφειάδης, το 40% των εργασιών (οικοδομικών, σιδεροκατασκευών, αλουμινοκατασκευών κ.α.) που εκτελούνται στη Ροδόπη γίνονται με υλικά από τη Βουλγαρία, τα οποία έρχονται στην Ελλάδα παράνομα και πληρωμένα με «μαύρο χρήμα».

Οι αγορές που «πληγώνουν»…

Τέλος, σχολιάζοντας τη στάση των πολιτών που κάνουν τις αγορές στις γειτονικές χώρες μιλά για κινήσεις που γίνονται μπούμερανγκ για τους ίδιους και τον τόπο. «Δυστυχώς στην Βουλγαρία δεν κάνουν τις αγορές τους μόνο οι πολλοί φτωχοί, αλλά και η μεσαία τάξη, αυτοί που μπορούν να ενισχύσουν την τοπική οικονομία» δηλώνει και σημειώνει με νόημα «Χρειάζονται έλεγχοι, έλεγχοι, έλεγχοι. Καλοί οι έλεγχοι στο κέντρο, αλλά δεν φτάνουν, ας βγουν και λίγο παραέξω… ».

Πηγή: Μαρία Νικολάου – ΕΡΤ Κομοτηνής

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Το fonirodopis.gr σας ενθαρρύνει να εκφράζετε τις απόψεις σας ελεύθερα, χωρίς καμία λογοκρισία και κανέναν περιορισμό. Θερμή παράκληση, τα σχόλια να είναι γραμμένα στα ελληνικά (όχι greeklish), να μην είναι υβριστικά και προσβλητικά και να μην παραπέμπουν σε άλλες ιστοσελίδες. Αυτονόητο είναι ότι η ομάδα διαχείρισης ΔΕΝ φέρει καμία ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων των αναγνωστών, παρά μόνο για τα άρθρα που αναρτώνται στην ιστοσελίδα.
Επιπλέον, σας ενθαρρύνουμε και σας προτρέπουμε να συμπορευτείτε μαζί μας στη μάχη κατά της διαφθοράς και της αδιαφάνειας. Για οποιαδήποτε αντίστοιχη περίπτωση υποπέσει στην αντίληψη σας, επικοινωνήστε μαζί μας.
Σας ευχαριστούμε για τη συμμετοχή σας.