Πως καθιερώθηκε

27 Μαρτίου: Παγκόσμια ημέρα των μουσουλμάνων γυναικών

Η ημέρα αυτή καθιερώθηκε με πρωτοβουλία μιας κοπέλας από την Ιορδανία που ήθελε να απενοχοποιήσει τις μουσουλμάνες

Όταν η τρομοκρατική οργάνωση Αλ Κάιντα ισοπέδωσε τους Δίδυμους Πύργους την 11η Σεπτεμβρίου του 2001 στοχοποιώντας την μουσουλμανική κοινότητα, η Αμανί Αλ Καταχτμπέχ από την Ιορδανία έβαλε στόχο να απενοχοποιήσει τις μουσουλμάνες γυναίκες.

Με την ίδρυση της ιστοσελίδας, υπό τον τίτλο: «MuslimGirl.com», η νεαρή Ιορδανή κατόρθωσε να καθιερώσει την Παγκόσμια Ημέρα της μουσουλμάνας γυναίκας, που έχει σήμερα την τιμητική της σε όλα τα μήκη και πλάτη της γης.

Ιδρύοντας την ιστοσελίδα αυτή, η νεαρή Αμανί ζήτησε από τις Μουσουλμάνες να στείλουν μία φωτογραφία τους. Τότε διαπίστωσε ότι οι περισσότερες από αυτές πόζαραν με μαύρο φόντο.

Όμως, τον Μάρτιο του 2017, η ιστοσελίδα MuslimGirl.com κατάφερε να συγκεντρώσει φωτογραφίες μουσουλμάνων που εξέφραζαν αισιοδοξία. Στις φωτογραφίες οι γυναίκες απεικονίζονταν με ή χωρίς χιτζάμπ στο σπίτι, με φίλους και στο χώρο εργασίας.

«Συλλέξαμε φωτογραφικό υλικό με μοντέλα Μουσουλμάνες γυναίκες», δήλωσε η Αμανί στο αμερικανικό δίκτυο CNN και πρόσθεσε:

«Η 27η Μαρτίου καθιερώθηκε για πρώτη φορά πέρυσι ως η Παγκόσμια Ημέρα της μουσουλμάνας γυναίκας – μία ημέρα όπου έχουν την τιμητική τους όλες οι μουσουλμάνες».

Για την Αμανί, η 27η Μαρτίου είναι μια ημέρα για να «αλλάξουμε τον πολιτισμό ακόμη και τον τρόπο με τον οποίο μιλάμε για τις μουσουλμάνες γυναίκες».

Όταν σημειώθηκαν τα τρομοκρατικά χτυπήματα στους Δίδυμους Πύργους το 2001, η Aμανί από την Ιορδανία απέκρυψε το γεγονός ότι ήταν μουσουλμάνα για να αποφύγει τα επικριτικά σχόλια των συνομηλίκων της.

Όταν ήταν 13 ετών, η οικογένειά της μετεγκαταστάθηκε στην Ιορδανία – την πατρίδα του πατέρα της – επειδή ανησυχούσε για την αύξηση της βίας κατά των μουσουλμανικών κοινοτήτων στις ΗΠΑ.

Η ζωή της στην Ιορδανία την μεταμόρφωσε: μεγάλωσε για να αγαπά τη θρησκεία της κι άρχισε σιγά-σιγά να ανακαλύπτει την ταυτότητά της. Αλλά η οικογένειά της επέστρεψε στις ΗΠΑ όταν η μητέρα της αρρώστησε γιατί ήθελε να είναι μαζί με τους συγγενείς της στο Νιου Τζέρσει.

Επιστρέφοντας στην πατρίδα της όμως, η κοπέλα διαπίστωσε πώς, ότι αφορούσε τη Μέση Ανατολή και τις μουσουλμάνες, παρερμηνεύονταν στις ειδήσεις.

Έτσι, σε ηλικία 17 ετών, κατέβαλε το ποσό των 7 δολαρίων για να κατοχυρώσει το όνομα ενός blog, του «MuslimGirl.com». Σήμερα, οκτώ χρόνια αργότερα, το MuslimGirl έχει δεκάδες χιλιάδες οπαδούς στα social media. Περίπου, 1,7 εκατομμύρια άνθρωποι επισκέφθηκαν την επίμαχη ιστοσελίδα τον τελευταίο χρόνο, σύμφωνα με την Αμανί.

Σήμερα, η 25χρονη Αμανί διαμένει στο Μπρούκλιν. «Μεγαλώνοντας στις ΗΠΑ διαπίστωσα πώς σε ότι αφορά τις μουσουλμάνες γυναίκες βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στην παραπληροφόρηση. Η ημέρα των μουσουλμάνων γυναικών είναι μια έκκληση για δράση, για να αφυπνιστούν οι μουσουλμάνες όλου του κόσμου», προσθέτει.

Πηγή: protothema.gr

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Το fonirodopis.gr σας ενθαρρύνει να εκφράζετε τις απόψεις σας ελεύθερα, χωρίς καμία λογοκρισία και κανέναν περιορισμό. Θερμή παράκληση, τα σχόλια να είναι γραμμένα στα ελληνικά (όχι greeklish), να μην είναι υβριστικά και προσβλητικά και να μην παραπέμπουν σε άλλες ιστοσελίδες. Αυτονόητο είναι ότι η ομάδα διαχείρισης ΔΕΝ φέρει καμία ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων των αναγνωστών, παρά μόνο για τα άρθρα που αναρτώνται στην ιστοσελίδα.
Επιπλέον, σας ενθαρρύνουμε και σας προτρέπουμε να συμπορευτείτε μαζί μας στη μάχη κατά της διαφθοράς και της αδιαφάνειας. Για οποιαδήποτε αντίστοιχη περίπτωση υποπέσει στην αντίληψη σας, επικοινωνήστε μαζί μας.
Σας ευχαριστούμε για τη συμμετοχή σας.