ΜΕΙΝΕ ΣΕ ΕΠΑΦΗ

YΓΕΙΑ

Ξεκινά η υλοποίηση κατασκευής του νέου Νοσοκομείου Κομοτηνής

fonirodopis.gr

Στην Κομοτηνή ο Αναπληρωτής Υπουργός Υγείας κ. Παύλος Πολάκης και κλιμάκιο του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος με επικεφαλής τον πρόεδρο του κ. Ανδρέα Δρακόπουλο

Στην Κομοτηνή βρέθηκαν την Παρασκευή (23/3) ο Αναπληρωτής Υπουργός Υγείας κ. Παύλος Πολάκης και κλιμάκιο του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος με επικεφαλής τον πρόεδρο κ. Ανδρέα Δρακόπουλο στα πλαίσια υλοποίησης της κατασκευής του νέου Νοσοκομείου Κομοτηνής.

Δύο μόλις 24ωρα μετά την υπογραφή μνημονίου συνεργασίας μεταξύ της Ελληνικής Δημοκρατίας και του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, για δωρεά ποσού που αγγίζει τα 250 εκ. ευρώ προκειμένου να ενισχυθεί η δημόσια Υγεία, οι δύο πλευρές προχώρησαν άμεσα στην πρώτη φάση υλοποίησης της δράσης ανανεώνοντας το ραντεβού τους στην πόλη της Κομοτηνής.

Η πρώτη φάση περιελάμβανε την παρουσίαση της σύμβασης και την επιθεώρηση του χώρου 93 στρεμμάτων στον οποίο θα ανεγερθεί το νέο Νοσοκομείο και ο οποίος παραχωρήθηκε από τον Δήμο Κομοτηνής για το σκοπό αυτό στην περιοχή του παλιού στρατιωτικού αεροδρομίου του πρώην Δήμου Αιγείρου.

Στην συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στο «Σισμανόγλειο» Νοσοκομείο Κομοτηνής το παρών έδωσε και ο παγκοσμίου φήμης αρχιτέκτονας Ρέντσο Πιάνο ο οποίος θα επιμεληθεί των σχεδίων του νέου κτιρίου. Παρόντες επίσης ο Μητροπολίτης Μαρωνείας και Κομοτηνής κ. Παντελεήμων, ο Περιφερειάρχης Χρήστος Μέτιος, ο Αντιπεριφερειάρχης Ροδόπης Νίκος Τσαλικίδης, ο Δήμαρχος Κομοτηνής Γιώργος Πετρίδης, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Μουσταφά Μουσταφά και Αϊχάν Καράγιουσούφ, ο Διευθυντής της 4ης ΥΠΕ Ευστράτιος Πλωμαρίτης, το μέλος Π.Ε. ΣΥΡΙΖΑ ΑΜΘ Δημήτρης Χαρίτου και φυσικά ο Διοικητής του «Σισμανόγλειου» Νοσοκομείου Κομοτηνής Γιώργος Φιλιππίδης.

Ανδρέας Δρακόπουλος: «Το νέο Νοσοκομείο Κομοτηνής βρίσκεται ψηλά στη λίστα της πρωτοβουλίας μας»

«Το νέο Νοσοκομείο Κομοτηνής βρίσκεται ψηλά στη λίστα της πρωτοβουλίας μας και αυτός είναι ο σκοπός της επίσκεψης μας για να δούμε τον χώρο και να ξεκινήσουμε ώστε να αποπερατώσουμε το έργο αυτό» δήλωσε ο πρόεδρος του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος κ. Ανδρέας Δρακόπουλος ο οποίος επεσήμανε την ανάγκη η συνεργασία με τους τοπικούς φορείς και το Υπουργείο να συνεχιστεί.

«Δεν μας αρέσουν τα μεγάλα λόγια αλλά τα έργα και γι αυτό είμαστε εδώ δύο μέρες μετά αφού υπογράψαμε το μνημόνιο συνεργασίας. Είναι μεγάλη μας τιμή που ήρθε εδώ μαζί μας ο κ. Πιάνο. Είναι ένας άνθρωπος που πέρα από εξαίρετος αρχιτέκτονας είναι και φίλος της Ελλάδας. Έχει μεγάλο σεβασμό προς το περιβάλλον και προς τον κάθε χρήστη του έργου το οποίο κάνει και θεωρήσαμε ότι είναι ο πλέον ειδικός που θα μας βοηθήσει για να φέρουμε σε πέρας το έργο αυτό. Πιστεύω ότι είναι μεγάλη τιμή και για εμάς και για τη χώρα μας να έρθει ένας τόσο διακεκριμένος αρχιτέκτονας για να αναλάβει αυτό το έργο.

Χάρη στην πολύ καλή συνεργασία που έχετε δείξει είσαστε έτοιμοι να προχωρήσετε και αυτό κάνει και εμάς έτοιμους. Το νέο Νοσοκομείο Κομοτηνής βρίσκεται ψηλά στη λίστα της πρωτοβουλίας μας και αυτός είναι ο σκοπός της επίσκεψης μας για να δούμε τον χώρο και να ξεκινήσουμε ώστε να αποπερατώσουμε το έργο αυτό. Είναι πάρα πολύ σημαντικό η συνεργασία αυτή να συνεχιστεί και σε τοπικό επίπεδο και με το Υπουργείο Υγείας. Το έχω πει και πάλι όταν δεν υπάρχουν κρυφές ατζέντες, όταν υπάρχει διαφάνεια τα πάντα γίνονται και εμείς εκεί είμαστε για να δουλέψουμε και να μην χάνουμε καιρό», δήλωσε ο κ. Δρακόπουλος.

Παύλος Πολάκης: «Το νέο Νοσοκομείο Κομοτηνής πρέπει να γίνει και για εθνικούς λόγους»

Η παλαιότητα του κτιρίου του «Σισμανόγλειου» Νοσοκομείου, το οποίο χτίστηκε το 1934, αλλά και εθνικοί λόγοι αποτέλεσαν, σύμφωνα με τον κ. Παύλο Πολάκη, τα κριτήρια του Υπουργείου Υγείας ώστε να προτείνει στο Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος την ανέγερση νέου Νοσοκομείου στην Κομοτηνή.

Ο Αναπληρωτής Υπουργός Υγείας δήλωσε αναλυτικά:

«Κάνουμε μια τεράστια προσπάθεια εδώ και λίγα χρόνια ανάταξης ενός καθημαγμένου συστήματος υγείας το οποίο παραλάβαμε το 2015. Δεν τα έχουμε λύσει αλλά έχουμε κάνει αρκετά. Το Νοσοκομείο σας, για παράδειγμα, το 2015 είχε πάρα πολύ μεγάλα χρέη και έκλεισε το 2017 με 5 εκ. ευρώ ταμειακά διαθέσιμα. Από το 2015 μέχρι το 2017 έχουν προστεθεί 83 άτομα προσωπικό, γιατροί και μόνιμο προσωπικό από τις συμβάσεις του ΟΑΕΔ, και άλλα 40 άτομα από τις συμβάσεις που διώξαμε των εργολαβικών συνεργείων. 125 άτομα ενίσχυσης προσωπικού είναι μια πολύ σημαντική ενίσχυση για ένα νοσοκομείο σαν το δικό σας. Αντίστοιχα έχουν γίνει σε όλη την Ελλάδα. Χρειάζονται πολλά περισσότερα και θα τα κάνουμε γιατί είναι κεντρική μας επιλογή να στηρίξουμε το εθνικό σύστημα υγείας.

Σε αυτή την προσπάθεια βρήκαμε έναν πολύ μεγάλο σύμμαχο, ο οποίος είναι το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος. Η πρόταση αρχικά ήταν να δοθεί ένα ποσό 250 εκ. ευρώ προκειμένου να χτίσουμε ξανά το Νοσοκομείο του Ευαγγελισμού στην Αθήνα. Τους είπαμε τότε ότι δεν χρειαζόμαστε αυτό αλλά κάτι άλλο με πρώτο το καινούριο Νοσοκομείο Κομοτηνής που είναι ένα από τα πιο παλιά της χώρας και υπάρχουν και εθνικοί λόγοι που πρέπει να γίνει.

Χωρίς πολλές κουβέντες έγινε δεκτή η πρόταση μας. Ο Ρέντσο Πιάνο είναι ένας παγκοσμίου φήμης αρχιτέκτοντας. Πιστεύω ότι θα σχεδιάσει νοσοκομεία τα οποία θα αποτελέσουν αστικά μνημεία και εκτός από την αναβάθμιση της λειτουργίας τους που θα υπάρξει θα αποτελούν και ένα διαχρονικό αποτύπωμα».

Ο κ. Πολάκης τέλος κάλεσε τους τοπικούς φορείς να βοηθήσουν ώστε να «τσακιστεί», όπως είπε, το «τέρας της ελληνικής γραφειοκρατίας» και να μην υπάρξουν κωλύματα και καθυστερήσεις στην υλοποίηση αυτού του σημαντικού έργου.

Λευτέρης Γλερίδης
facebook.com/gleridis

[TheChamp-Sharing]

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Copyright © 2020 - ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΡΟΔΟΠΗΣ