ΜΕΙΝΕ ΣΕ ΕΠΑΦΗ

TOPNEWS

«Έγκλημα» εις βάρος της Θράκης χαρακτηρίζουν τα Επιμελητήρια τον νέο νόμο Γαβρόγλου

Ο νέος νόμος ανοίγει τον δρόμο για μετεγγραφές των φοιτητών στα κεντρικά Πανεπιστήμια

Ο νέος νόμος ανοίγει τον δρόμο για μετεγγραφές των φοιτητών στα κεντρικά Πανεπιστήμια

«Έγκλημα» εις βάρος της Θράκης και ενέργεια «εχθρική» προς αυτήν χαρακτηρίζουν τα Επιμελητήρια της περιοχής τον νέο νόμο Γαβρόγλου, ο οποίος ανοίγει τον δρόμο για μετεγγραφές φοιτητών στα κεντρικά Πανεπιστήμια.

Τα τέσσερα Επιμελητήρια της Θράκης σε κοινή τους επιστολή προς τον Υπουργό Παιδείας τον καλούν να τροποποιήσει τον νόμο και την υπουργική απόφαση, η οποία όπως ισχυρίζονται απαξιώνει, υποβαθμίζει και μειώνει επικίνδυνα τη δυναμική του ΔΠΘ στο ελάχιστα.

Η επιστολή των Επιμελητηρίων της Θράκης:

«Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,

Σε μια περίοδο που η Θράκη μας βρίσκεται αντιμέτωπη με τεράστια προβλήματα, έρχεται το Υπουργείο Παιδείας και εσείς με το Νόμο 4521/2018 και την Υπουργική Απόφαση 37818/Ζ1 και δίνεται χαριστική βολή στην Θράκη και στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο. Ένα πνευματικό ίδρυμα που ιδρύθηκε στην ευαίσθητη περιοχή της Θράκης για συγκεκριμένους λόγους, εδώ και σαράντα (40) χρόνια. Ένα Πανεπιστήμιο που προσφέρει εκτός από το πνευματικό, επιστημονικό έργο υψηλού επιπέδου, πλούτο αλλά κυρίως εθνική θωράκιση. Άλλωστε έχουν μαθητεύσει χιλιάδες επιστήμονες που διαπρέπουν σήμερα επιστημονικά στην Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό, όλοι δε δηλώνουν υπερήφανοι που έχουν φοιτήσει στο ΔΠΘ και έχουν συμβάλλει για όλα τα παραπάνω στην ακριτική περιοχή της Θράκης μας.

Η Θράκη είναι από τις φτωχότερες περιοχές της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης καθώς έχει το χαμηλότερο ΑΕΠ και την υψηλότερη ανεργία στην πατρίδα μας. Εδώ και πολλά χρόνια πλήττεται από την ανάλγητη μνημονιακή φορολογία και καθώς συνορεύει με δύο χώρες, την ευρωπαϊκή πλέον Βουλγαρία και την γειτονική Τουρκία, δύο χώρες με φορολογικούς «παραδείσους» με συνέπεια οι επιχειρήσεις να κλείνουν και άλλες να μεταναστεύουν στην Βουλγαρία αδυνατώντας να αμυνθούν στον ανταγωνισμό αλλά και στο ανεξέλεγκτο και ανάλγητο λαθρεμπόριο και παραεμπόριο. Απροστάτευτες και αδύναμες οι επιχειρήσεις της Θράκης από τις παραπάνω σύγχρονες επιχειρηματικές «μάστιγες», κλείνουν στοιβάζοντας ανέργους οι οποίοι με τη σειρά τους για να επιβιώσουν εγκαταλείπουν τη Θράκη μεταναστεύοντας, «αδειάζοντας» επικίνδυνα από κατοίκους την ευαίσθητη περιοχή μας, δημιουργώντας τεράστιο δημογραφικό πρόβλημα.

Η βαριά βιομηχανία που διαθέτει σήμερα η πατρίδα μας, ο τουρισμός, η Θράκη λόγω της εγκατάλειψης, των παραπάνω προβλημάτων καθώς και της ευαισθησίας της περιοχής, μέχρι σήμερα δεν κατόρθωσε να πάρει παρά μόνο το 3% από την «πίτα» του τουρισμού. Παρόλο που διαθέτει τιτάνιο πολιτιστικό, αρχαιολογικό, φυσικό, πολυπολιτισμικό, θρησκευτικό πλούτο, ασύγκριτο με τις υπόλοιπες περιοχές της πατρίδας μας.

Η ενέργεια σας αυτή κύριε Υπουργέ απαξιώνει, υποβαθμίζει, μειώνει επικίνδυνα τη δυναμική του ΔΠΘ στο ελάχιστο. Ο επιχειρηματικός κόσμος και ολόκληρη η κοινωνία στη Θράκη είναι ανάστατοι και θεωρούν την ενέργεια σας αυτή, με τον πιο επιεική όρο, ως «ΕΧΘΡΙΚΗ» όχι μόνο για το ΔΠΘ που είναι το προτελευταίο ανάχωμα θωράκισης της Θράκης αλλά και για τον πληττόμενο επιχειρηματικό κόσμο που μάχεται να κρατήσει με νύχια και με δόντια τις επιχειρήσεις του. Αφαιρείται ακόμη μία δυνατότητα που έχουν, να αξιοποιήσουν από τους χιλιάδες φιλοξενούμενους φοιτητές της πατρίδας μας, στερώντας τους κάθε ελπίδα να παραμείνουν ενεργές, «διώχνοντας» με τις πράξεις σας, χιλιάδες φοιτητές από τη Θράκη. Πλήττονται και χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων που δημιούργησαν με δάνεια, στερήσεις και κόπο προκειμένου να καλύψουν τις ανάγκες διαχρονικά του ΔΠΘ. Όλα αυτά θα μείνουν ανοίκιαστα, απαξιωμένα και εύκολη λεία για τους «γύπες» που καιροφυλακτούν αλλάζοντας χέρια. Η πράξη σας αυτή «πληγώνει» το γόητρο της Θράκης, μειώνει το αίσθημα ασφάλειας στην περιοχή, απαξιώνει και υποβαθμίζει ένα από τα  κορυφαία και σημαντικά εκπαιδευτικά ιδρύματα, όχι μόνο της Ελλάδας αλλά και των Βαλκανίων. Καθώς το ΔΠΘ θεωρείται «βραχίονας» της Θράκης που εκτός από το πολύτιμο εκπαιδευτικό έργο που προσφέρει, προσδίδει πλούτο και στήριξη σε χιλιάδες οικογενειακές επιχειρήσεις της Θράκης. Η παρουσία των χιλιάδων φοιτητών «μπολιάζει» τον πληθυσμό της Θράκης μας.

Κύριε Υπουργέ,

Σας καλούμε άμεσα όχι μόνο να σταματήσετε αυτό το «έγκλημα» εις βάρος της Θράκης και να τροποποιήσετε το νόμο και την υπουργική σας απόφαση. Αλλά είναι απόλυτη ανάγκη να πάρετε γενναίες αποφάσεις τις δύσκολες ώρες που περνά η πατρίδα μας και να καταστήσετε φάρο πολιτισμού και πόλο έλξης, ενισχύοντας με χιλιάδες φοιτητές το ΔΠΘ θωρακίζοντας με τον καλύτερο τρόπο την ευαίσθητη, ακριτική περιοχή μας. Σε διαφορετική περίπτωση ανοίγεται κερκόπορτες.

Επιτέλους πρέπει να βρεθούν γενναίοι πολιτικοί στην πατρίδα μας που θα βλέπουν το δάσος και όχι το δέντρο και το εθνικό συμφέρον ως μέγιστο όφελος για όλους τους Έλληνες αλλά και για του ίδιους, από το φθηνό συγκυριακό «ΡΟΥΣΦΕΤΙ» και το κομματικό συμφέρον που δυστυχώς εδώ και πολλά χρόνια κυριαρχεί».

Την επιστολή υπογράφουν ο  Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ξάνθης, Στυλιανός Μωραΐτης, ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Έβρου, Χριστόδουλος Τοψίδης, ο Πρόεδρος του Εμπορικού & Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Ροδόπης, Νικόλαος Αγγελίδης, και ο  Πρόεδρος του Επαγγελματικού & Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Ροδόπης, Αντώνιος Γραβάνης.

[TheChamp-Sharing]

TOPNEWS

Οδηγίες στη Διεύθυνση Ιθαγένειας για την ανεύρεση ανιθαγενών μουσουλμάνων της Θράκης

Δημοσιεύθηκε

στις

Αίσιο τέλος για την περίπτωση μουσουλμάνου Θρακιώτη που είχε μεταναστεύσει στην Αυστραλία και του είχε αφαιρεθεί η ελληνική ιθαγένεια από το 2004 με το διαβόητο άρθρο 19 επειδή… ξενιτεύτηκε

Ήταν η χούντα που αφαίρεσε την ιθαγένεια της Μελίνας Μερκούρη και ήταν όλος ο πολιτισμένος κόσμος που καμάρωσε τότε τη γενναία στάση της σπουδαίας Ελληνίδας.

Εκατοντάδες χιλιάδες Έλληνες είχαν την ίδια «τύχη», από τότε που εφαρμόστηκε το προεδρικό διάταγμα του 1927 μέχρι και το 1955, οπότε και αντικαταστάθηκε με το εξίσου κατάπτυστο άρθρο 19, που παρέμεινε σε ισχύ μέχρι και το 1998, οπότε και καταργήθηκε από την κυβέρνηση του Κώστα Σημίτη.

Μόλις χθες (3/4), όμως, έληξε αίσια άλλη μία από τις ακραίες περιπτώσεις αναλγησίας και νομικής αυθαιρεσίας του ελληνικού κράτους κι έγινε έτσι άλλο ένα μικρό βήμα αποκατάστασης του κράτους δικαίου.

Μουσουλμάνος Θρακιώτης που είχε μεταναστεύσει στην Αυστραλία και του είχε αφαιρεθεί η ελληνική ιθαγένεια με το διαβόητο άρθρο 19 επειδή… ξενιτεύτηκε, όπως εκατοντάδες χιλιάδες Έλληνες εκείνες τις δεκαετίες, ζούσε από το 2004 στη Θράκη χωρίς ελληνική ιθαγένεια.

Το Συμβούλιο Ιθαγένειας είχε απορρίψει δύο φορές την αίτηση ανάκτησης της ελληνικής του ιθαγένειας, σύμφωνα με τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Μουσταφά Μουσταφά.

Ίσως το Συμβούλιο Ιθαγένειας αφουγκράστηκε τη συγκινητική ομιλία του βουλευτή στο βήμα της Βουλής για το δράμα μερικών δεκάδων ανιθαγενών της Θράκης ή κατανόησε επιτέλους το προφανές της μη εφαρμογής του άρθρου 19 στις περιπτώσεις όσων ξενιτεύτηκαν, για παράδειγμα στη Γερμανία, και πολύ περισσότερο όσων ζουν στην Ελλάδα.

Ρωτήσαμε τον Ειδικό Γραμματέα Ιθαγένειας, Λάμπρο Μπαλτσιώτη, σχετικά με το ζήτημα της τύχης αυτών των ανθρώπων που ταλαιπωρούνται ως «ανύπαρκτοι» πολίτες στη χώρα τους:

«Τα ζητήματα ιθαγένειας που ανακύπτουν με τους μουσουλμάνους της Θράκης διακρίνονται σε δύο κατηγορίες. Η πρώτη αφορά όσους ζητούν ανάκτηση της ελληνικής τους ιθαγένειας, την οποία έχουν απολέσει με το άρθρο 19 και ζουν ιδίως στην Ελλάδα ως ανιθαγενείς.

Από το 2007, άρχισε η ιθαγενειακή αποκατάσταση αυτών των περιπτώσεων και η συντριπτική τους πλειοψηφία έχει αποκτήσει την ελληνική ιθαγένεια. Δυστυχώς με πολύ αργούς ρυθμούς, αλλά έχει γίνει. Φαίνεται όμως ότι εξακολουθούν να υπάρχουν λίγες δεκάδες άτομα που διαβιούν στη Θράκη σε καθεστώς ανιθαγένειας.

Το πρόβλημα είναι ότι οι πληροφορίες αυτές μας έρχονται έμμεσα, από άλλα υπουργεία και υπηρεσίες, καθώς οι ίδιοι δεν έχουν αιτηθεί την ανάκτηση της ιθαγένειάς τους.

Για να λυθεί το ζήτημα, καθώς εικάζουμε ότι πρόκειται για κοινωνικά αποκλεισμένα πρόσωπα, στο πλαίσιο της χρηστής διοίκησης, θα αποσταλούν οδηγίες στη Διεύθυνση Ιθαγένειας με χωρική αρμοδιότητα τη Θράκη, με σκοπό την «ανεύρεσή» τους και την κατάθεση της σχετικής αίτησης.

Παρεμπιπτόντως, στο ίδιο έγγραφο θα γίνεται ανάλογη προσπάθεια «ανεύρεσης» ανιθαγενών από τα διάδοχα κράτη της πρώην ΕΣΣΔ. Η δεύτερη αφορά όσους αιτούνται τη διαπίστωση της ελληνικής τους ιθαγένειας, για παράδειγμα ένα τέκνο που γεννήθηκε πριν χάσουν οι γονείς του την ιθαγένεια.

Σε αυτές τις περιπτώσεις, δηλαδή ορθής εφαρμογής της νομοθεσίας, έχει γίνει σημαντική πρόοδος στην αποκατάσταση της νομιμότητας, παρά τα προβλήματα που εξακολουθούν να υπάρχουν. Και, για να προλάβω την ερώτησή σας, φαίνεται ότι οι καθυστερήσεις οφείλονται, ας είμαστε καλοπροαίρετοι, σε ανεπαρκή γνώση μιας δαιδαλώδους νομοθεσίας».

Πηγή: efsyn.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

TOPNEWS

Ανανεώθηκε η θητεία του Σελήμ Ισά στη Διαχειριστική Επιτροπή Μουσουλμανικής Περιουσίας

Δημοσιεύθηκε

στις

Το πετυχημένο έργο του Σελήμ Ισά στη Διαχειριστική Επιτροπή Μουσουλμανικής Περιουσίας (ΔΕΜΠ) Κομοτηνής αναγνώρισε η κυβέρνηση, η οποία ανανέωσε τη θητεία του στη θέση του προέδρου για ακόμα ένα έτος.

Με απόφαση του Συντονιστή Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας – Θράκης κ. Ιωάννη Σάββα η οποία δημοσιεύθηκε στις 8 Απριλίου ορίστηκαν εκ νέου τα πέντε τακτικά και τα δύο αναπληρωματικά μέλη της ΔΕΜΠ Κομοτηνής, τα οποία είναι:

Τακτικά μέλη
Ισά Σελήμ του Βελή
Βετάτ Ρετζέπ του Αλή
Χουσεΐν Κιρ Αχμέτ του Χασάν
Σαλή Σαλή του Μουσταφά
Αχμέτ Σολάκ Σακήρ του Χασάν

Αναπληρωματικά μέλη
Γιουσούφ Οσμάν του Χουσεΐν
Ριτβάν Εμίν Ναζίφ του Γιουσούφ

Η απόφαση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας – Θράκης:

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

TOPNEWS

Την παραλία του Προφήτη Ηλία καθάρισαν μέλη του Συλλόγου Ανατολικορωμυλιωτών Κομοτηνής

Δημοσιεύθηκε

στις

Μικροί και μεγάλοι του Πολιτιστικού Συλλόγου Ανατολικορωμυλιωτών Κομοτηνής ένωσαν την Κυριακή 7 Απριλίου τις δυνάμεις τους και συμμετείχαν στη μεγαλύτερη ταυτόχρονη Πανελλαδική εθελοντική δράση «Let’s do it Greece»!

Νωρίς το πρωί συναντήθηκαν όλοι στα Γραφεία του Συλλόγου και ξεκίνησαν προς την παραλία του Προφήτη Ηλία. Εκεί, αφού μοιράστηκε ο απαραίτητος εξοπλισμός, άρχισε η περισυλλογή σκουπιδιών. Δυστυχώς ο καιρός δεν στάθηκε σύμμαχος, ωστόσο όλοι έδωσαν τον καλύτερο εαυτό τους. Στη συνέχεια γευμάτισαν μαζί, δίνοντας ραντεβού για το επόμενο Let’s do it Greece!

Αξίζουν πολλά συγχαρητήρια στους μικρούς εθελοντές, στους γονείς τους, αλλά και σε όλους που πήραν μέρος σε αυτή την όμορφη δράση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

TOPNEWS

Μαθήτρια του 3ου Γυμνασίου Κομοτηνής θα εκπροσωπήσει την ΠΑΜΘ σε πανελλήνιο διαγωνισμό

Δημοσιεύθηκε

στις

Συγχαρητήρια επιστολή για τη μαθήτρια του 3ου Γυμνασίου Κομοτηνής Βασιλική Κουτάνη η οποία θα εκπροσωπήσει όλα τα σχολεία της Περιφέρειας ΑΜΘ στον πανελλήνιο διαγωνισμό γραπτού λόγου στη μνήμη της Μαρίας Κιουρί, εξέδωσε η Διεύθυντρια Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ροδόπης κ. Μαριγούλα Κοσμίδου.

Η Συγχαρητήρια Επιστολή:

«Ως Διευθύντρια Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ροδόπης θα ήθελα να συγχαρώ τη μαθήτρια του 3ου Γυμνασίου Κομοτηνής Φωτεινή Βασιλική Κουτάνη για το εξαίρετο κείμενό της με το οποίο θα εκπροσωπήσει όλα τα σχολεία της Περιφέρειας ΑΜΘ στον πανελλήνιο διαγωνισμό γραπτού λόγου στη μνήμη της Μαρίας Κιουρί. Το κείμενό της κατάφερε να συγκεράσει επιτυχώς την επιστημονική γνώση με τη δημιουργική γραφή, αναδεικνύοντας με ευαισθησία τον αγώνα της Μαρίας Κιουρί ως γυναίκας που αψήφησε πολλές κατεστημένες αντιλήψεις της εποχής της και διέπρεψε στον επιστημονικό στίβο. Εύχομαι από καρδιάς καλή επιτυχία στους προσωπικούς αγώνες της μαθήτριάς μας, ένας από τους οποίους είναι και η συμμετοχή της στον παραπάνω διαγωνισμό!».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
ΒΟΥΛΗ6 ώρες πριν

Υπερψηφίστηκε με τις 158 ψήφους της ΝΔ το εργασιακό νομοσχέδιο

ΠΟΛΙΤΙΚΗ9 ώρες πριν

ΣΥΡΙΖΑ: «Σφαγείο των εργασιακών δικαιωμάτων το νομοσχέδιο Χατζηδάκη»

ΔΗΜΟΣ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ11 ώρες πριν

Γκαράνης: «Δεν μπορούμε να κάνουμε ασφαλτόστρωση επειδή δεν μας αφήνουν οι κάτοικοι»

ΔΗΜΟΣ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ12 ώρες πριν

Ζωντανά η συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Κομοτηνής

ΒΟΥΛΗ12 ώρες πριν

Σύγκρουση Μητσοτάκη – Τσίπρα στη Βουλή: «Δεν είστε ο Παπανδρέου» – «Είσαι μπαταχτσής»

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ13 ώρες πριν

Κλειστά τα καταστήματα στην Κομοτηνή τη Δευτέρα 21 Ιουνίου

ΡΟΔΟΠΗ13 ώρες πριν

Κομοτηνή: Στους δρόμους οι εργαζόμενοι ενάντια στο εργασιακό νομοσχέδιο

ΡΟΔΟΠΗ15 ώρες πριν

Ασθενής τα έκανε γυαλιά – καρφιά στο Νοσοκομείο Κομοτηνής

ΕΛΛΑΔΑ4 ημέρες πριν

Θεσσαλονίκη: Νεκρός ένας άνδρας από την κακοκαιρία – Παρασύρθηκε από χείμαρρο

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ4 ημέρες πριν

Αναπτυξιακή Ροδόπης: Συνεργασία με τον Δήμο Ρακόβσκι της Βουλγαρίας για το πρόγραμμα LEADER

ΠΟΛΙΤΙΚΗ9 ώρες πριν

ΣΥΡΙΖΑ: «Σφαγείο των εργασιακών δικαιωμάτων το νομοσχέδιο Χατζηδάκη»

ΒΟΥΛΗ12 ώρες πριν

Σύγκρουση Μητσοτάκη – Τσίπρα στη Βουλή: «Δεν είστε ο Παπανδρέου» – «Είσαι μπαταχτσής»

ΡΟΔΟΠΗ13 ώρες πριν

Κομοτηνή: Στους δρόμους οι εργαζόμενοι ενάντια στο εργασιακό νομοσχέδιο

ΕΛΛΑΔΑ4 ημέρες πριν

Θεσσαλονίκη: Νεκρός ένας άνδρας από την κακοκαιρία – Παρασύρθηκε από χείμαρρο

ΔΗΜΟΣ ΙΑΣΜΟΥ5 ημέρες πριν

Ο Δήμος Ιάσμου δίνει αίμα και σώζει ζωές

TΟΥΡΚΙΑ5 ημέρες πριν

Απίστευτες εικόνες στην Τουρκία: Άνδρας δέρνει την έγκυο σύζυγο του στη μέση του δρόμου

ΠΟΛΙΤΙΚΗ5 ημέρες πριν

Άκης Σκέρτσος: «Μέτρα θα υπάρχουν μόνο για τους ανεμβολίαστους»

ΡΟΔΟΠΗ5 ημέρες πριν

Ευχές για καλή επιτυχία από τον Μητροπολίτη στους υποψήφιους των Πανελληνίων

TΟΥΡΚΙΑ5 ημέρες πριν

Ερντογάν σε αντιπολίτευση: «Αν λέτε ότι ο λαός πεινάει, να τους ταΐσετε εσείς»

ΒΟΥΛΗ5 ημέρες πριν

Κοινοβουλευτικό πραξικόπημα – Ο πρόεδρος της Βουλής φίμωσε τον Τσίπρα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Copyright © 2021 - ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΡΟΔΟΠΗΣ

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x