ΜΕΙΝΕ ΣΕ ΕΠΑΦΗ

ΜΕΙΟΝΟΤΗΤΑ

Στο αρχείο η μήνυση του ΚΙΕΦ για την παρέμβαση Χρυσαυγιτών σε εκδήλωση στην Αθήνα

FoniRodopis

Με την αιτιολογία ότι «οι δράστες είναι άγνωστοι» – Για «διαφορετικά κριτήρια» απονομής της δικαιοσύνης κάνει λόγο το τουρκόφρονο κόμμα

Στο αρχείο τέθηκε η μήνυση που κατέθεσαν το τουρκόφρονο κόμμα ΚΙΕΦ και το Ελληνικό Παρατηρητήριο των Συμφωνιών του Ελσίνκι (ΕΠΣΕ) για τα όσα διαδραματίστηκαν σε κοινή τους εκδήλωση τον Δεκέμβριο του 2016 στο κτίριο της ΕΣΗΕΑ στην Αθήνα.

Η εκδήλωση με θέμα «Οι εθνικές μειονότητες στην Ελλάδα και οι συστάσεις των διεθνών οργανισμών» είχε διακοπεί τότε προσωρινά όταν βουλευτές και μέλη της Χρυσής Αυγής εισέβαλλαν στον χώρο και  αφού πραγματοποίησαν σύντομη παρέμβαση αποχώρησαν ειρηνικά.

Η μήνυση για το περιστατικό τέθηκε στο αρχείο με την αιτιολογία ότι «οι δράστες είναι άγνωστοι», αιτιολογία την οποία το ΚΙΕΦ χαρακτηρίζει ως «γελοία». Το τουρκόφρονο κόμμα, το οποίο προαναγγέλλει ενέργειες σε εθνικό και διεθνές επίπεδο, κάνει λόγο για «διαφορετικά κριτήρια» απονομής δικαιοσύνης αφήνοντας παράλληλα αιχμές και για τον ρόλο της Αστυνομίας.

Αναλυτικά, αναφέρει:

«Θεωρούμε ως ένα μελανό σημείο για τη δικαιοσύνη της χώρας μας, την αρχειοθέτηση της μήνυσης, που κατέθεσαν το Ελληνικό Παρατηρητήριο των Συμφωνιών του Ελσίνκι (ΕΠΣΕ) και το Κόμμα Ισότητας, Ειρήνης και Φιλίας (ΚΙΕΦ), για την εκδήλωση που διοργανώθηκε στην Αθήνα και διακόπηκε βίαια με απειλές προς τον Πρόεδρο και τα διοικητικά στελέχη του κόμματος μας και τους διοργανωτές της εκδήλωσης.

Όπως είναι γνωστόν στις 12 Δεκεμβρίου 2016 ως ΚΙΕΦ μαζί με το Ελληνικό Παρατηρητήριο των Συμφωνιών του Ελσίνκι (ΕΠΣΕ) είχαμε διοργανώσει μια εκδήλωση στην Αθήνα για την Παγκόσμια Ημέρα των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων αλλά η εκδήλωση διακόπηκε βίαια από τους βουλευτές, τα μέλη και τους οπαδούς του κόμματος της Χρυσής Αυγής. Παρόλο που οι δυνάμεις ασφαλείας ενημερώθηκαν πριν από την εκδήλωση, στην αίθουσα που πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση, δεν υπήρχε κανένας αστυνομικός και δεν ελήφθησαν τα απαραίτητα μέτρα. Ενώ συνέχιζε η εκδήλωση, η ομάδα που εισέβαλε στην αίθουσα, διέκοψε βίαια την δραστηριότητα για μια χρονική περίοδο και πρόσβαλε με εξυβρίσεις και απειλές τον Πρόεδρο και τα διοικητικά στελέχη του κόμματος μας και τους διοργανωτές της εκδήλωσης.

Μετά την εκδήλωση, ως φορείς που διοργάνωσαν την εκδήλωση ενώ απαιτήσαμε ποινική δίωξη, το αίτημα αυτό αγνοήθηκε. Θέλουμε να τονίσουμε την έκπληξη μας πως ένα χρόνο μετά το περιστατικό, ο εισαγγελέας έβαλε τη δικογραφία στο αρχείο.

Είναι τραγικοκωμικό ότι η δικογραφία τέθηκε στο αρχείο με την αιτιολογία του ότι ‘’οι δράστες είναι άγνωστοι’’. Δεν μπορεί να εκφραστεί με καλή πίστη, η παράβλεψη του φωτογραφικού και γραπτού υλικού σχετικά με την εισβολή της ομάδας, των ρατσιστικών προσβολών, εξυβρίσεων και απειλών προς τον Πρόεδρο και τα διοικητικά στελέχη του κόμματος μας. Η τοποθέτηση της δικογραφίας στο αρχείο λόγω του ότι ‘’οι δράστες είναι άγνωστοι’’ είναι με την ελαφρύτερη έκφραση γελοία. Αυτό το γεγονός προκαλεί τη δημιουργία διαφορετικών ερωτηματικών στο μυαλό μας.

Το γεγονός ότι το δικαστικό σύστημα της χώρας μας λειτουργεί με διαφορετικά κριτήρια όταν πρόκειται για την τουρκική μειονότητα, τους φορείς της τουρκικής μειονότητας και τα διοικητικά στελέχη αυτών, υπονομεύει τις πεποιθήσεις των μειονοτικών πολιτών για το δίκαιο, τη δικαιοσύνη και τη δημοκρατία στη χώρα. Παραβλέπεται το γεγονός στοχοποίησης και ρατσιστικής επίθεσης προς τον Πρόεδρο του ΚΙΕΦ και τα διοικητικά στελέχη. Από την άλλη, η επίθεση στα κεντρικά γραφεία του κόμματος και το περιστατικό σχετικά με την κλοπή οχήματος του ιδρυτή του κόμματος Σαδίκ Αχμέτ εξακολουθεί να μην έχει διαφωτιστεί.

Το γεγονός αυτό και τα παρόμοια περιστατικά αποδεικνύουν ότι η δικαιοσύνη και το νομικό σύστημα δεν λειτουργούν με την απαραίτητη ευαισθησία προς την μειονότητα.

Θα θέλαμε να τονίσουμε ότι δεν βλέπουμε την τοποθέτηση της δικογραφίας στο αρχείο για την ρατσιστική επίθεση που δεχτήκαμε στην Αθήνα το 2016 ως απλό συμβάν και θέλουμε να τονίσουμε ότι θα προβούμε σε ενέργειες σε εθνικό και διεθνές επίπεδο».

[TheChamp-Sharing]

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Copyright © 2019 - ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΡΟΔΟΠΗΣ