ΜΕΙΝΕ ΣΕ ΕΠΑΦΗ

TOPNEWS

Μειωμένη η αγοραστική κίνηση στην Κομοτηνή την περίοδο των χειμερινών εκπτώσεων

fonirodopis.gr

Συνέχιση του υποτονικού κλίματος στην αγορά της πόλης – «Ελπίζουμε το αποθαρρυντικό ξεκίνημα της χρονιάς να μην είναι ενδεικτικό του έτους», η ευχή του Εμπορικού Συλλόγου Κομοτηνής

Ο Εμπορικός Σύλλογος Κομοτηνής διεξήγαγε έρευνα για τις χειμερινές εκπτώσεις του 2018 και για την λειτουργία των καταστημάτων την Κυριακή 14 Ιανουαρίου με σκοπό να καταγράψει τις οικονομικές επιδόσεις των επιχειρήσεων μελών του για το χρονικό διάστημα από 8 Ιανουαρίου 2018 έως και 28 Φεβρουαρίου 2018.

Η έρευνα διεξήχθη σε δείγμα εκατό (100) καταστηματαρχών κατά την λήξη της εκπτωτικής περιόδου, με δειγματοληπτικό πλαίσιο το μητρώο του Εμπορικού Συλλόγου Κομοτηνής, το οποίο κλήθηκε να απαντήσει σε 7 ερωτήσεις μέσω επιτόπιας αλλά και τηλεφωνικής συνέντευξης.

ΕΡΩΤΗΣΗ 1: Πως κινήθηκαν οι πωλήσεις των εμπορικών επιχειρήσεων κατά την περίοδο των χειμερινών εκπτώσεων

Στα πλαίσια της ερώτησης για τις πωλήσεις των εμπορικών καταστημάτων την εκπτωτική περίοδο (βλ.γραφ.1), οι έμποροι απάντησαν σε ποσοστό 60%, ότι στις φετινές εκπτώσεις οι πωλήσεις κινήθηκαν χειρότερα από την αντίστοιχη περσινή περίοδο του 2017, το 27,50% κινήθηκε στα ίδια επίπεδα ενώ, ένα πολύ μικρό ποσοστό επιχειρηματιών της τάξης του 12,50% κατέγραψε αυξημένη κίνηση.

ΕΡΩΤΗΣΗ 2: Αν καταγράφεται αύξηση της εμπορικής κίνησης, σε τι ποσοστό την υπολογίζετε

Στην δεύτερη ερώτηση κλήθηκε να απαντήσει το 12,50% των επιχειρηματιών όπου οι πωλήσεις τους κινήθηκαν καλύτερα την χειμερινή εκπτωτική περίοδο του 2018 από την αντίστοιχη περσινή. Από τα συγκεντρωτικά αποτελέσματα της παραπάνω ερώτησης διαπιστώνεται πως 6 στους 10 (60%) καταστηματάρχες κατέγραψαν αύξηση της τάξης του 0-10%, 2 στους 10 (20%) κατέγραψαν αύξηση της τάξης του 11%-20%, 2 στους 10 (20%) κινήθηκαν στα επίπεδα 21% -30% , ενώ 0% ήταν τα ποσοστά για τις αυξήσεις από 31% και πάνω.

ΕΡΩΤΗΣΗ 3: Αν καταγράφεται μείωση της εμπορικής κίνησης, σε τι ποσοστό την υπολογίζετε

Στην τρίτη ερώτηση κλήθηκε να απαντήσει το 60,00% των επιχειρηματιών, τον οποίων οι πωλήσεις κινήθηκαν χειρότερα την χειμερινή εκπτωτική περίοδο του 2018 από την αντίστοιχη περσινή. Από τα συγκεντρωτικά αποτελέσματα προκύπτει ότι 4 στους 10 (41,67%) καταστηματάρχες κατέγραψαν μείωση της τάξης του 0-10%, 2 στους 10 (20,83%) κατέγραψαν μείωση της τάξης του 11%-20%, 2 στους 10 (25%) κινήθηκαν στα επίπεδα μείωσης 21% -30% , το 8,33% κατέγραψε μείωση από 31%- 40%, ενώ το 4,17% είχε μείωση μεγαλύτερη του 41%.

ΕΡΩΤΗΣΗ 4: Ποια ήταν κατά τη γνώμη σας η καλύτερη περίοδος των εκπτώσεων από άποψη αγοραστικής κίνησης

Στην ερώτηση για την καλύτερη περίοδο των εκπτώσεων οι επιχειρηματίες της Κομοτηνής απάντησαν σε ποσοστό 70% ότι είχαν αυξημένη αγοραστική κίνηση το πρώτο δεκαπενθήμερο των εκπτώσεων, το 20% των εμπορικών καταστημάτων κατέγραψε αυξημένη κίνηση το δεύτερο δεκαπενθήμερο, το 2,50% από 16/2 έως 28/2 ενώ το 7,50% δεν ξεχώρισε καμία περίοδο.

ΕΡΩΤΗΣΗ 5: Τι ποσοστό των καταστημάτων εκτιμάτε ότι άνοιξαν την Κυριακή 14 Ιανουαρίου στην περιοχή σας

Για την Κυριακή 14 Ιανουαρίου 2018 όπου τα καταστήματα της Κομοτηνής μπορούσαν να λειτουργούν, διαπιστώνεται πως άνοιξε το 55% των καταστημάτων της περιοχής ενώ το 45% των επιχειρηματιών επέλεξε τα καταστήματά τους να παραμείνουν κλειστά.

ΕΡΩΤΗΣΗ 6: Η εκπτωτική περίοδος βοήθησε να ανταποκριθούν αποτελεσματικότερα οι καταστηματάρχες στις φορολογικές και ασφαλιστικές τους υποχρεώσεις

Στην παραπάνω ερώτηση η πλειονότητα των επιχειρηματιών, 6 στους 10 (65%), θεωρεί πως η εκπτωτική περίοδος δεν βοήθησε ιδιαίτερα να ανταποκριθούν πιο αποτελεσματικά στις φοροασφαλιστικές υποχρεώσεις των καταστημάτων τους σε αντίθεση με ένα πολύ μικρό ποσοστό, 1 στους 10 (10%), των επιχειρηματιών που απάντησαν θετικά.

ΕΡΩΤΗΣΗ 7: Πως κινήθηκαν οι πωλήσεις των εμπορικών επιχειρήσεων κατά την περίοδο των αποκριάτικων εκδηλώσεων

Στην τελευταία ερώτηση το 45% των επιχειρηματιών απάντησε πως οι πωλήσεις την περίοδο των αποκριών κινήθηκαν χειρότερα σε σχέση με την συνολική εκπτωτική περίοδο και το 42,50% δεν διαπίστωσε καμία διαφορά. Ελάχιστες ήταν οι επιχειρήσεις 12,50%, που παρατήρησαν αύξηση των πωλήσεων το συγκεκριμένο διάστημα.

Σύνοψη Αποτελεσμάτων από τον Εμπορικό Σύλλογο Κομοτηνής:

«Ο Εμπορικός Σύλλογος Κομοτηνής για ακόμη μια χρονιά πραγματοποίησε έρευνα για τις Χειμερινές Εκπτώσεις του 2018 και για την λειτουργία των καταστημάτων την Κυριακή 14 Ιανουαρίου. Από τα αποτελέσματα συμπεραίνουμε την συνέχεια του υποτονικού κλίματος που επικρατεί τα τελευταία χρόνια στην αγορά της πόλης μας αλλά και στην υπόλοιπη Ελλάδα. Τα πρόσημα που προκύπτουν είναι αρνητικά τόσο στην αγοραστική κίνηση όσο και στην ανταπόκριση των επιχειρηματιών στις φοροασφαλιστικές τους υποχρεώσεις. Ελπίζουμε το αποθαρρυντικό ξεκίνημα της χρονιάς να μην είναι ενδεικτικό του έτους».

[TheChamp-Sharing]

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Copyright © 2020 - ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΡΟΔΟΠΗΣ