ΜΕΙΝΕ ΣΕ ΕΠΑΦΗ

TOPNEWS

Στοχοποίηση και παράνομη απόλυση εργαζόμενης από το Εργατικό Κέντρο Κομοτηνής!

fonirodopis.gr

«Μαύρη» μέρα για το συνδικαλιστικό κίνημα στη Ροδόπη: Συνδικαλιστική οργάνωση που απολύει τους δικούς της εργαζόμενους

Μια πρωτοφανή για τα συνδικαλιστικά χρονικά παράνομη και καταχρηστική απόφαση έλαβε το Διοικητικό Συμβούλιο του Εργατικού Κέντρου Κομοτηνής κατά την διάρκεια της τελευταίας του συνεδρίασης την Τρίτη 13 Φεβρουαρίου.

Με πρωτεργάτη τον πρόεδρο του Εργατικού Κέντρο Παντελή Μαγαλιό, το Διοικητικό Συμβούλιο πήρε την απόφαση να απολύσει την εργαζόμενη του Ρυία Πατσατζή με την αιτιολογία ότι η τελευταία «προσέβαλε και έθιξε την τιμή του προέδρου του στην τοπική κοινωνία».

Η «προσβολή» αυτή φυσικά δεν αφορά τίποτα άλλο την ανάδειξη των αυθαιρεσιών του Παντελή Μαγαλιού, τις οποίες έχει καταγγείλει πολλάκις στο παρελθόν τόσο η εργαζόμενη του Εργατικού Κέντρου Κομοτηνής όσο και «Ανεξάρτητη Συνδικαλιστική Παρέμβαση» αλλά και η εφημερίδα μας εδώ και πολλά έτη.

Ταυτόχρονα, θα πρέπει να σημειώσουμε ότι η απόλυση θεωρείται παράνομη και καταχρηστική καθώς η Ρυία Πατσατζή εκτός από μέλος της Διοίκησης του Εργατικού Κέντρου είναι και πρόεδρος πρωτοβάθμιου κλαδικού σωματείου και ως εκ τούτου προστατεύεται από τον συνδικαλιστικό νόμο (Ν.1264/82).

Η «Ανεξάρτητη Συνδικαλιστική Παρέμβαση» στην ανακοίνωση της μιλά για «στοχοποίηση» της εργαζομένης και καταστρατήγηση καταστατικού ενώ η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδος κάνει λόγο για ενέργειες που αμαυρώνουν το συνδικαλιστικό κίνημα.

Η ανακοίνωση της Ανεξάρτητης Συνδικαλιστικής Παρέμβασης:

«Έχουμε καταγγείλει επανειλημμένα  την συμπεριφορά του Προέδρου του Εργατικού Κέντρου  κ. Μαγαλιού  και της παράταξής του,  οι οποίοι εκμεταλλευόμενοι την πλειοψηφία τους,  το έχουν  μετατρέψει  σε φέουδο εξυπηρέτησης προσωπικών συμφερόντων. Μια πλειοψηφία η οποία προέκυψε από τις νόθες διαδικασίες του τελευταίου Συνεδρίου και δεν είναι τυχαίο ότι οι περισσότεροι από  την παράταξη του κ. Μαγαλιού εκλέγονται από Σωματεία σφραγίδες ή από ανύπαρκτα Σωματεία, χωρίς καμία δράση.

Αλλά ακόμα κι εμείς, δεν είχαμε φανταστεί , μέχρι που θα φτάσει η κατάντια,  αυτών που αυτοαποκαλούνται «συνδικαλιστές» και που αμαύρωσαν το συνδικαλιστικό κίνημα όλα αυτά τα χρόνια, στα μάτια του κόσμου. Δυστυχώς το είδαμε, στην τελευταία συνεδρίαση του ΔΣ του Εργατικού Κέντρου, που έγινε στις 13/02/2018 και στο οποίο η πλειοψηφία του κ. Μαγαλιού αποφάσισε, παρά την άρνηση  την δικιά μας, αλλά και του ΠΑΜΕ να συμμετέχουμε σ’ αυτή την πρωτοφανή διαδικασία,  την απόλυση της υπαλλήλου του Ε.Κ. Ρυίας Πατσατζή, η οποία είναι και μέλος της Διοίκησης του Ε.Κ. αλλά και Πρόεδρος πρωτοβάθμιου κλαδικού σωματείου και την οποία εδώ και μεγάλο διάστημα έχει στοχοποιήσει, πιστεύοντας ότι έτσι θα φιμώσει την κριτική που του ασκεί  η παράταξή μας, της οποίας είναι μέλος η Ρυία Πατσατζή.

Μάλιστα για ν’ αποφύγει ο ίδιος να εισηγηθεί την εν λόγω απόλυση, μια και με την Ρυία Πατσατζή υπάρχουν εδώ και καιρό δικαστικές εκκρεμότητες , κατασκεύασε μια «πειθαρχική επιτροπή» καταστρατηγώντας το καταστατικό του Ε.Κ., το οποίο δεν προβλέπει κάτι τέτοιο.  Σε αυτήν την «επιτροπή»  τοποθέτησε άτομα της αρεσκείας του, μόνο από την παράταξή του και η οποία ανέλαβε να κάνει την εισήγηση της απόλυσης κατά παραγγελία.

Καταγγέλλουμε την απόφαση αυτή  ως  εντελώς  παράνομη και  καταχρηστική και ζητάμε την άμεση ανάκλησή της. Δηλώνουμε ότι θ’ αντιδράσουμε με κάθε μέσο, νομικό και συνδικαλιστικό σε αυτές τις πρακτικές, που μπορεί να εκθέτουν τον ίδιο τον κ. Μαγαλιό, αλλά εκθέτουν και το Εργατικό Κέντρο ανεπανόρθωτα.

Καλούμε για άλλη μια φορά, τα μέλη της πλειοψηφίας να πάψουν να καλύπτουν τις αυθαιρεσίες του κ. Μαγαλιού και να γνωρίζουν ότι είναι συνυπεύθυνοι σε ότι εξευτελίζει  τον θεσμό του Ε.Κ. στα μάτια των εργαζομένων της περιοχής, σε μια περίοδο που δέχονται  επίθεση η Εργατική Τάξη και τα εργατικά δικαιώματα από τις μνημονιακές πολιτικές.

Η Τρομοκρατία  που έχει εξαπολύσει ο κ. Μαγαλιός και η παράταξη του με κύριο στόχο την παράταξή μας δεν θα περάσει!!»

Η καταγγελία της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδος

«Η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδος καταγγέλλει την πρωτοφανή για τα χρονικά του συνδικαλιστικού κινήματος παράνομη, καταχρηστική και εκδικητική απόφαση, που έλαβε η πλειοψηφία του Δ.Σ. του Ε.Κ. Κομοτηνής και ο Πρόεδρος του Π. Μαγαλιός στις 13/2/2012, να προχωρήσει στην απόλυση της εργαζόμενης επί 18 συνεχή χρόνια σε αυτό, Ρυίας Πατσατζή.

Η εργαζόμενη, η οποία είναι ταυτόχρονα και μέλος της Διοίκησης του Ε.Κ. με την παράταξη της Ανεξάρτητης Συνδικαλιστικής Παρέμβασης (ΑΣΠ), αλλά και Πρόεδρος πρωτοβάθμιου κλαδικού σωματείου, εδώ και μεγάλο χρονικό διάστημα έχει στοχοποιηθεί, διότι «τόλμησε» να διεκδικήσει τα δικαιώματά της και να ασκήσει κριτική στην πλειοψηφία του Ε.Κ. Μάλιστα για ν’ αποφύγει ο Πρόεδρος του Ε.Κ. Κομοτηνής να εισηγηθεί την εν λόγω απόλυση, μια και ο ίδιος έχει μηνύσει την εργαζόμενη για δήθεν συκοφαντική δυσφήμηση, κατασκεύασε μια «πειθαρχική επιτροπή», καταστρατηγώντας το ίδιο καταστατικό του Ε.Κ., το οποίο δεν προβλέπει κάτι τέτοιο. Σε αυτήν την «επιτροπή» τοποθέτησε άτομα της αρεσκείας του, μόνο από την δική του παράταξή. Η επιτροπή αυτή ανέλαβε να κάνει την εισήγηση της απόλυσης κατά παραγγελία.

Η πρωτοφανής αυτή «μονοπαραταξιακή» απόφαση, ελήφθη τελικά παρά το γεγονός ότι με αυτήν διαφώνησαν απόλυτα τόσο οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ όσο και της ΕΣΠ, καθώς δε νομιμοποίησαν αυτή τη συγκεκριμένη διαδικασία. Τέτοιου είδους ενέργειες αμαυρώνουν κυριολεκτικά τόσο την εικόνα του συνδικαλιστικού κινήματος όσο και των συνδικαλιστών. Είναι απαράδεκτο μια συνδικαλιστική οργάνωση να απολύει τους δικούς της εργαζόμενους, πολύ δε περισσότερο να εμφανίζεται συνδικαλιστής να απολύει συνδικαλιστή χωρίς καν να προϋπάρχουν οι λόγοι που ορίζει ο Ν. 1264/82!

Οφείλουμε να επισημάνουμε ότι, ούτε ο πιο στυγνός εργοδότης δεν ακολουθεί αυτή την τακτική, κυρίως όταν υπάρχει δικαστική διαμάχη με τον εργαζόμενο, όπως στην αναφερόμενη περίπτωση, η οποία είναι σε εξέλιξη και δεν έχει οριστικοποιηθεί. Η ΟΙΥΕ καταγγέλλει την απόλυση ως εντελώς παράνομη και καταχρηστική, ζητάμε την άμεση ανάκλησή της και την άμεση παρέμβαση της ΓΣΕΕ. Δηλώνουμε τέλος ότι, θ’ αντιδράσουμε με κάθε μέσο σε τέτοιου είδους πρακτικές, που εκθέτουν το Εργατικό κίνημα ανεπανόρθωτα».

[TheChamp-Sharing]

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Copyright © 2020 - ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΡΟΔΟΠΗΣ