ΜΕΙΝΕ ΣΕ ΕΠΑΦΗ

TOPNEWS

Απέφυγε να πάρει ξεκάθαρη θέση για την ονομασία των Σκοπίων ο Λευτέρης Αυγενάκης

fonirodopis.gr

Ερωτηθείς για το αν η ΝΔ αποδέχεται ονομασία με την χρήση του όρου «Μακεδονία» ο γραμματέας του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης επέλεξε τη θέση… της μη θέσης!

Επίθεση εναντίον της κυβέρνησης για τον χειρισμό στο ζήτημα της ονομασίας των Σκοπίων εξαπέλυσε την Παρασκευή (26/1) από την Κομοτηνή όπου παραβρίσκεται με αφορμή την κοπή βασιλόπιτας της τοπικής ΝΟΔΕ ο Λευτέρης Αυγενάκης.

«Δεν γνωρίζουμε ποια είναι η θέση της κυβέρνησης για την ονομασία των Σκοπίων, δεν υπάρχει καμία ενημέρωση και συνεννόηση ενώ ότι μαθαίνουμε το μαθαίνουμε από διαρροές ή από ξένα ΜΜΕ» είπε ο Γραμματέας πολιτικής επιτροπής της ΝΔ για να προσθέσει ότι «η κυβέρνηση Τσίπρα – Καμμένου είναι εξαιρετικά επικίνδυνη».

Ερωτηθείς όμως από τη ΦΩΝΗ για το ποια είναι η θέση της ΝΔ για το ζήτημα της ονομασίας, ο Λευτέρης Αυγενάκης απέφυγε να πάρει ξεκάθαρη θέση για το αν το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης δέχεται ή όχι την χρήση του όρου «Μακεδονία».

«Στη συζήτηση για ένα ‘’Ναι ή Όχι’’ δεν μπαίνουμε. Για εμάς δεν είναι μόνο ένα όνομα. Είναι όνομα, είναι χρήση του ονόματος και είναι οι αλυτρωτικές διαθέσεις που αναφέρονται και στο Σύνταγμα των Σκοπίων. Δεν μπαίνουμε στο τριπάκι για μια συζήτηση που θα αφορά μόνο το όνομα. Ο πρόεδρος της ΝΔ τόνισε ότι δεν παίζουμε με επικοινωνιακά τεχνάσματα σε εθνικά ζητήματα» σημείωσε ο Γραμματέας της ΝΔ.

Η παραπάνω «ντρίπλα» του κ. Αυγενάκη που επικαλέστηκε τις αλυτρωτικές διαθέσεις των Σκοπίων, για τις οποίες άλλωστε κάνει λόγο και ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας προκειμένου να υπάρξει συμφωνία, προκάλεσαν νέα ερώτηση μας ώστε να αποσαφηνιστούν ξεκάθαρα οι θέσεις της ΝΔ.

«Με το αν δεν γράφετε ιστορία. Σήμερα έχουμε γεγονότα. Έναν πρωθυπουργό που να διαπραγματεύεται εν κρυπτώ και εν αγνοία του ελληνικού λαού, να μην έχει ενημερώσει ούτε έναν αρχηγό κόμματος και να μαθαίνουμε από διαρροές ή από ξένα ΜΜΕ για το τι έχει στο μυαλό του ή τι σκέφτεται να κάνει. όπως φαίνεται ή έχουν αποφασίσει πράγματα και απλώς ετοιμάζουν τον κόσμο να τα δεχθεί ή δεν ξέρει να διαπραγματεύεται γιατί όποτε διαπραγματεύεται ο κ. Τσίπρας μόνο βάρη και βλάβη έκανε στην Ελλάδα και στους Έλληνες πολίτες», είπε ο Γραμματέας Πολιτικής Επιτροπής της ΝΔ αποφεύγοντας εκ νέου να απαντήσει ξεκάθαρα επί της ουσίας.

Νωρίτερα, στην τοποθέτηση του για το ζήτημα της ονομασίας των Σκοπίων ο Λευτέρης Αυγενάκης δήλωσε αναλυτικά:

«Ο κ. Τσίπρας δεν διστάζει να παίζει στα ζάρια και το θέμα της ονομασίας των Σκοπίων, ένα ζήτημα το οποίο είχε απασχολήσει επί 25 χρόνια την ελληνική κοινωνία. Εμείς ως ΝΔ έχουμε ξεκαθαρίσει ότι το πλαίσιο που θα έπρεπε να είχε τεθεί για να ξεκινήσει η διαπραγμάτευση από πλευράς Κοτζιά και Τσίπρα είναι αυτό το πλαίσιο που διαμορφώθηκε στο Βουκουρέστι το 2008 με τότε πρωθυπουργό τον Κώστα Καραμανλή και ΥΠΕΞ την Ντόρα Μπακογιάννη. Ένα πλαίσιο που αποτέλεσε εθνική γραμμή και αυτό γιατί υπήρχε ενημέρωση στα κόμματα της αντιπολίτευσης με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί ένα ενιαίο μέτωπο. Αυτό δεν ισχύει σήμερα. Καμία ενημέρωση, καμία συνεννόηση και καμία ξεκάθαρη θέση από την κυβέρνηση. Δεν γνωρίζουμε ποια είναι η θέση της για την ονομασία των Σκοπίων.

Υπάρχουν πολλές απόψεις μέσα στην κυβέρνηση, κάποιο λένε ναι στην ονομασία ‘’Δημοκρατία της Μακεδονίας’’, κάποιοι άλλοι λένε όχι ενώ υπάρχουν και οι ΑΝΕΛ των οποίων η άποψη μεταλλάσσεται ανά μέρα και ώρα. Γι’ αυτό το λόγο θεωρούμε ότι ο κ. Τσίπρας κρίνεται ως απαράδεκτος και επικίνδυνος για τους χειρισμούς που έχει κάνει στο ζήτημα της ονομασίας των Σκοπίων. Ως ΝΔ έχουμε ξεκαθαρίσει ότι στο πλαίσιο της συμφωνίας, που δεν φαίνεται ότι θα υπάρξει, να υπάρχουν τρία επίπεδα. Αυτά είναι η ονομασία, η χρήση του ονόματος και φυσικά το θέμα των αλυτρωτικών διαθέσεων της γείτονος χώρας. Στην πρόσφατη συνάντηση που είχαν οι δύο πρωθυπουργοί Ελλάδας και Σκοπίων τέτοια ζητήματα δεν τέθηκαν παρά μόνο μια σειρά μετονομασίες δρόμων και αεροδρομίων. Δεν μπορεί το ελληνικό Κράτος να προσπερνά δηλώσεις όπως αυτές του κ. Νίμιτς που μιλάνε για ‘’Μακεδονικό έθνος’’. Όλα αυτά καθιστούν την κυβέρνηση Τσίπρα – Καμμένου εξαιρετικά επικίνδυνη».

Λευτέρης Γλερίδης
facebook.com/gleridis

[TheChamp-Sharing]

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Copyright © 2020 - ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΡΟΔΟΠΗΣ