ΜΕΙΝΕ ΣΕ ΕΠΑΦΗ

TOPNEWS

Απορρίφθηκε από το Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο η προσφυγή για την εκλογιμότητα των βουλευτών

FoniRodopis

Σύμφωνα με την ένσταση τις έδρες των Στογιαννίδη (ΣΥΡΙΖΑ Ξάνθης), Καραγιουσούφ (ΣΥΡΙΖΑ Ροδόπης), Παυλίδη (ΣΥΡΙΖΑ Κέρκυρας) έπρεπε να πάρουν οι Κοντός (ΝΔ Ξάνθης), Στυλιανίδης (ΝΔ Ροδόπης) και Γκίκας (ΝΔ Κέρκυρας)

Απορρίφτηκε η προσφυγή πολιτών (κατά το άρθρο 100 του Συντάγματος) για την εκλογιμότητα των Βουλευτών του Σύριζα στην Ξάνθη, Ροδόπη και στην Κέρκυρα συμφώνα με την απόφαση του Άρειου Πάγου.

Με αριθμό 18-2017 και ημερομηνία 1 Νοέμβριου του 2016 , το Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο απορρίπτει την ένσταση των πολιτών, Γεωργίου Εγνατιάδη ,Ιακώβου Φραντζή, Αντωνίου Γραβάνη και Αλεξάνδρου Σπίνουλα κατά του Γρηγόρη Στογιαννίδη, Αϊχάν Καρά Γιουσούφ και Κωνσταντίνου Παυλίδη. Η αιτιολογία της απόφασης καταγράφεται στις 14 σελίδες και στην τελευταία σελίδα το Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο απορρίπτει την ένσταση και επιβάλλει στους ενιστάμενους σύμμετρος την δικαστική δαπάνη των 3.600 Ευρώ.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με την ένσταση τις έδρες των Στογιαννίδη (ΣΥΡΙΖΑ Ξάνθης), Καραγιουσούφ (ΣΥΡΙΖΑ Ροδόπης), Παυλίδη (ΣΥΡΙΖΑ Κέρκυρας) έπρεπε να πάρουν οι Κοντός (ΝΔ Ξάνθης), Στυλιανίδης (ΝΔ Ροδόπης) και Γκίκας (ΝΔ Κέρκυρας) ενώ αντίστοιχα θα έπρεπε να χάσουν τις έδρες τους υπέρ των υποψηφίων του ΣΥΡΙΖΑ σε Β Αθήνας, Αττική και Β’Θεσσαλονίκης, οι Κ. Παπακώστα, Θ. Μπούρας και Έλενα Ράπτη, αντίστοιχα από το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας. Οι πολίτες που προσέφυγαν ζητούσαν την αλλαγή της κατανομής με το επιχείρημα ότι ο εκλογικός νόμος ήταν αντισυνταγματικός ως προς την αντιπροσωπευτικότητα καθώς και άλλους λόγους.

Το σκεπτικό της απόφασης

Τελικά το Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο, κατά το άρθρο 100 του Συντάγματος, συζήτησε την υπόθεση τον Οκτώβριο του 2016 και εξέδωσε την απόφαση τις προηγούμενες μέρες, με βάση και τη σχετική εισήγηση, διατηρώντας την κατάσταση ως έχει χωρίς «καραμπόλες» στις έδρες. Σύμφωνα με την απόφαση ο εκλογικός νόμος εφαρμόστηκε ορθώς καθώς η ΝΔ στις εκλογές του Σεπτεμβρίου του 2015 προκειμένου να συμπληρώσει τον αριθμό των 75 βουλευτών που της αναλογούν, μετά την συμπλήρωση όσων κατελήφθησαν με βάση το εκλογικό μέτρο, κατέλαβε έδρες στις τριεδρικές περιφέρειες όπου δεν συμπλήρωνε το μέτρο, με κριτήριο τα μεγαλύτερα αδιάθετα υπόλοιπά ψήφων της. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να μην πάρει έδρα στις τρεις περιφέρειες που είχε το μικρότερο αριθμό αδιάθετων ψήφων (Ξάνθη, Ροδόπη, Κέρκυρα). Αντίστοιχα ο ΣΥΡΙΖΑ για τη συμπλήρωση του μπόνους των 50 εδρών, κατέλαβε τρεις έδρες στις ίδιες περιφέρειες, όπου είχε τα μεγαλύτερα αδιάθετα υπόλοιπά του.

Αξίζει να σημειωθεί ότι για πρώτη φορά από την εφαρμογή του εκλογικού νόμου, το μπόνους των 50 εδρών επηρέασε τριεδρικές περιφέρειες καθώς μέχρι και το Γενάρη του 2015 η κατανομή των απαραίτητων εδρών ολοκληρωνόταν στις τετραεδρικές και έτσι οι τριεδρικές κατανέμονταν με απλή αναλογική. Το παράδοξο αυτό είχε σαν αποτέλεσμα να μην εκλέξει βουλευτή η ΝΔ στην Ξάνθη, όπου εξέλεξε τρεις βουλευτές ο ΣΥΡΙΖΑ, με το μεγαλύτερο ποσοστό του πανελλαδικά (49,5 %) ενώ αντίστοιχες ήταν οι περιπτώσεις σε Κέρκυρα και Ροδόπη, στην οποία για 12 ψήφους δεν εξέλεξε δεύτερο βουλευτή το Ποτάμι και η έδρα κατέληξε στο ΣΥΡΙΖΑ.

Πηγή: ΕΡΤ Κομοτηνής

[TheChamp-Sharing]

Η ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ

ΕΚΤΥΠΩΣΕΙΣ - ΦΩΤΟΤΥΠΙΚΑ5 ώρες πριν

Φωτοτυπικό Κέντρο «Ο Πόντος»

Οτιδήποτε χρειάζεστε στο χώρο των φωτοτυπιών και φωτοαντιγράφων, άμεσα και αποτελεσματικά, πάντα στις πιο φιλικές τιμές

ΑΡΤΟΠΟΙΕΙΑ6 ώρες πριν

«Ο Φούρνος του Παππού»

24 ώρες ανοιχτά – Απολαύστε καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας υπέροχο παραδοσιακό ψωμί και πλούσια ποικιλία σφολιατοειδών

ΚΑΘΑΡΙΣΤΗΡΙΑ ΡΟΥΧΩΝ2 εβδομάδες πριν

Στεγνοκαθαριστήριο 5min

Άμεση εξυπηρέτηση – Απόλυτη καθαριότητα – Οικονομικές τιμές – Σεβασμό στον πελάτη

ΙΧΘΥΟΠΩΛΕΙΑ3 εβδομάδες πριν

Ιχθυοπωλείο – Ψητοπωλείο Ελευθερίου

Ολόφρεσκα ψάρια στις καλύτερες τιμές. Αναλαμβάνουμε το ψήσιμο και την παράδοση των ψαριών σας

ΓΡΑΦΕΙΑ ΣΥΝΟΙΚΕΣΙΩΝ3 εβδομάδες πριν

Γραφείο συνοικεσίων «Ouzoun Group»

Γραφείο συνοικεσίων και γνωριμιών για γάμο. Αρχές μας, η εμπιστοσύνη και η εχεμύθεια

ΜΙΝΙ ΜΑΡΚΕΤ3 εβδομάδες πριν

Nefeli market

Εσύ αξίζεις το καλύτερο - Άμεση εξυπηρέτηση κατ' οίκον

ΕΡΓΑΛΕΙΑ ΚΗΠΟΥ1 μήνα πριν

STIHL – Αθανάσιος Παρμάκης

Επιλέξτε την δύναμη που σας ταιριάζει! Βενζινοκίνητο, ηλεκτρικό ή επαναφορτιζόμενο, η STIHL διαθέτει δεκάδες επιλογές σε κάθε κατηγορία προϊόντος που...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Copyright © 2019 - ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΡΟΔΟΠΗΣ