ΜΕΙΝΕ ΣΕ ΕΠΑΦΗ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Το έθιμο του Σαγιά αναβιώνει στους Ασκητές Ροδόπης

fonirodopis.gr

Σύμφωνα με το έθιμο δημιουργείται μια τεράστια πυρά που φωτίζει όλη την πλατεία και γύρω από τη φωτιά στήνεται κυκλικός παραδοσιακός τελετουργικός χορός από τους κατοίκους του χωριού

Το έθιμο του Σαγιά θα αναβιώσει και φέτος, την Παρασκευή 5 Ιανουαρίου, στους Ασκητές Ροδόπης ο Σύλλογος Καππαδοκών και Μικρασιατών Ροδόπης «Ο Μέγας Βασίλειος» και ο Λαγογραφικός Σύλλογος Ασκητών.

Από τους κατοίκους του χωριού συγκεντρώνονται ξύλα και τοποθετούνται σε σχήμα κώνου μπροστά στη εκκλησία. Σταυρωτά, σε τέσσερα σημεία, τοποθετούνται προσανάμματα. Μετά τον εσπερινό διενεργείται από την εκκλησιαστική επιτροπή πλειοδοτικός διαγωνισμός υπέρ του ναού και όποιος προσφέρει τη μεγαλύτερη ενίσχυση, αποκτά το προνόμιο να ανάψει τη φωτιά στα τέσσερα σημεία του σωρού και ο ιερέας ευλογεί το σωρό και τον εκλεκτό που θα ανάψει τη φωτιά.

Δημιουργείται μια τεράστια πυρά που φωτίζει όλη την πλατεία, (ήδη έχει νυχτώσει) και γύρω από τη φωτιά στήνεται κυκλικός παραδοσιακός τελετουργικός χορός από τους κατοίκους του χωριού.

Προσφέρονται διάφορα νηστίσιμα εδέσματα, όπως κουραμπιέδες και μπακλαβάς με σουσάμι, συνταγές Καππαδοκίας.

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει:

Ώρα 17:30 εσπερινός με αρτοκλασία στον Ι.Ν. Αγ. Γεωργίου

Ώρα 18:30 σαγιάς (άναμμα φωτιάς).

[TheChamp-Sharing]

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Copyright © 2020 - ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΡΟΔΟΠΗΣ