ΜΕΙΝΕ ΣΕ ΕΠΑΦΗ

TOPNEWS

Μέτρα για την άμεση αποζημίωση των πλημμυροπαθών της Ροδόπης, ζητά το ΚΚΕ

fonirodopis.gr

Αναδεικνύει ως άμεση προτεραιότητα την ανάγκη υλοποίησης ενός ολοκληρωμένου σχεδίου αντιπλημμυρικών υποδομών ώστε οι κάτοικοι  να μην αντιμετωπίσουν ξανά τον κίνδυνο πλημμυρών και καταστροφών

Μέτρα για την άμεση αποζημίωση των πλημμυροπαθών της Ροδόπης ζητά από την κυβέρνηση το ΚΚΕ Ροδόπης. Σε ερώτηση που κατέθεσαν προς τους Υπουργούς Εσωτερικών και Αγροτικής Ανάπτυξης οι βουλευτές Σάκης Βαρδαλής και Γιάννης Δελής, αναφέρεται αναλυτικά:

«Οι ζημιές από τις πλημμύρες που προκλήθηκαν  λόγω των έντονων βροχοπτώσεων το βράδυ του Σαββάτου 16/12/17 προς Κυριακή 17/12/17,  σε λαϊκές κατοικίες  οικισμών, αγροτικές καλλιέργειες,  και σε ζωικό κεφάλαιο,  κυρίως της  περιοχής  Αμαράντων  του Δήμου Μαρωνείας –Σαπών  αλλά και άλλων περιοχών της ΠΕ Ροδόπης, αναδεικνύουν για ακόμη μία φορά την έλλειψη σε υποδομές αντιπλημμυρικής προστασίας.

Οι ζημιές αφορούν κυρίως  σε καλλιέργειες  στην περιοχή των οικισμών Αμάραντα –Πάμφορο – Ίσαλος – Καλιθέα ενώ χάθηκαν πολλά ζώα (πρόβατα) και υπήρξαν ζημιές σε σπίτια που πλημμύρισαν. Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι οι άνδρες της ΕΜΑΚ που επιχειρούσαν για πάνω από τέσσερις ώρες, έβγαλαν τουλάχιστον 25 εγκλωβισμένα άτομα από τα πλημμυρισμένα σπίτια.

Τεράστιες είναι οι ευθύνες όλων των έως σήμερα κυβερνήσεων,  της Περιφερειακής και Τοπικής Διοίκησης, που ενώ γνωρίζουν με λεπτομέρειες  τον επείγοντα χαρακτήρα των έργων αντιπλημμυρικής προστασίας σε περιοχές της ΠΕ Ροδόπης όπου πλήττονται επανειλημμένα από πλημμυρικά φαινόμενα, όπως η ευρύτερη περιοχή των Αμαράντων, υλοποιούν έργα και υποδομές που αποφασίζονται με βάση την κερδοφορία του κεφαλαίου και όχι την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών.

Τα έργα αντιπλημμυρικής προστασίας δεν υλοποιούνται γιατί δεν είναι ιδιαίτερα ‘’θελκτικά’’ για το μεγάλο κεφάλαιο, αφού δεν αποδίδουν το αναμενόμενο ποσοστό κέρδους. Γιατί οι κυβερνήσεις και οι τοπικές διοικήσεις μονίμως τοποθετούν τα ζωτικής σημασίας αντιπλημμυρικά έργα εκτός προτεραιοτήτων, στο όνομα των “εκτάκτων αναγκών”, της “δημοσιονομικής προσαρμογής” και των “δυνατοτήτων της οικονομίας”.  Επιβεβαιώνεται ότι η όποια ανάπτυξη με κριτήριο το καπιταλιστικό κέρδος είναι αντίθετη με την πραγματική ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών.

Το ΚΚΕ απαιτεί να παρθούν με ευθύνη του κράτους όλα τα απαραίτητα μέτρα, για την ανακούφιση των πληγέντων και την αποκατάσταση των ζημιών στην πληγείσα περιοχή της Ροδόπης  και αναδεικνύει ως άμεση προτεραιότητα την ανάγκη εκπόνησης και υλοποίησης ενός ολοκληρωμένου σχεδίου αντιπλημμυρικών υποδομών, φραγμάτων, αρδευτικών και εγγειοβελτιωτικών έργων για την περιοχή, ώστε οι κάτοικοι  να μην αντιμετωπίσουν ξανά τον κίνδυνο πλημμυρών και καταστροφών.

Πιο συγκεκριμένα, μέτρα για: Την άμεση καταγραφή όλων των ζημιών και την αποζημίωση των πληγέντων στο 100% για το σύνολο των καταστροφών. Ο ΕΛΓΑ να εξασφαλίσει την πλήρη (100%) αποζημίωση των ζημιών στην  χαμένη παραγωγή, αλλά και στο ζωικό κεφάλαιο για τους φτωχούς αγρότες-κτηνοτρόφους των οποίων το εισόδημα συνεχώς μειώνεται εξαιτίας της εφαρμοζόμενης αντιλαϊκής πολιτικής της ΕΕ και των ελληνικών κυβερνήσεων.

Ερωτώνται οι κ. Υπουργοί, πώς τοποθετείται η Κυβέρνηση απέναντι σε αυτά τα ζητήματα και σε ποια μέτρα θα προβεί για την επίλυσή τους».

[TheChamp-Sharing]

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Copyright © 2020 - ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΡΟΔΟΠΗΣ