ΜΕΙΝΕ ΣΕ ΕΠΑΦΗ

TOPNEWS

Ξεκίνησε η καταγραφή των ζημιών από τις πλημμύρες στα Αμάραντα

fonirodopis.gr

Συνεργεία του Δήμου ξεκίνησαν την καταγραφή ενώ κλιμάκιο του ΕΛΓΑ ξεκίνησε την αποτίμηση για τις ζημιές στις καλλιέργειες και στις κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις

Η επόμενη μέρα βρήκε τους κατοίκους του οικισμού Αμαράντων να προσπαθούν να συμμαζέψουν ότι μπορούν από τις περιουσίες τους μετά τις πλημμύρες της Κυριακής.

Ήδη συνεργεία του Δήμου ξεκίνησαν την καταγραφή ενώ κλιμάκιο του ΕΛΓΑ ξεκίνησε την αποτίμηση για τις ζημιές στις καλλιέργειες, αλλά και στις κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις, όπου πνίγηκαν αρκετά ζώα.

Από το πρωί ο Περιφερειάρχης ΑΜ-Θ, Χρήστος Μέτιος, ο Αντιπεριφερειάρχης Ροδόπης, Νίκος Τσαλικίδης, ο Δήμαρχος Μαρώνειας – Σαπών, Ιωάννης Σταυρίδης και ο αρμόδιος για θέματα πολιτικής προστασίας Ροδόπης, Δημήτρης Παπαλεξίου, επισκέφθηκαν τις πληγείσες περιοχές.

Το ευτύχημα είναι πως δεν υπήρξαν ανθρώπινα θύματα, παρά την ορμή των νερών και του όγκου των υδάτων, που άγγιξε τα 70 και 100 χιλιοστά βροχής.

Μιλώντας στην ΕΡΤ ο Δήμαρχος Μαρώνειας – Σαπών, Ιωάννης Σταυρίδης, δήλωσε πως θα επιδιώξει άμεσα μια συνάντηση με τους αρμοδίους του ΟΣΕ και της Εγνατίας οδού, καθώς οι παρακείμενες γέφυρες κοντά στον οικισμό, εμποδίζουν τη ροή των υδάτων στη θάλασσα με αποτέλεσμα τα νερά να γυρνούν στο χωριό. «Θα επιδιώξουμε άμεσα να γίνει μια παρέμβαση για να μην κινδυνεύσει το χωριό», καθώς από το 2005 οι κάτοικοι ζουν μόνιμα με τον εφιάλτη των πλημμυρών.

Από την πλευρά του ο Αντιπεριφερειάρχης Ροδόπης υπογράμμισε πως τίθεται σοβαρό θέμα διευθέτησης της κοίτης των τριών ποταμών που υπάρχουν στη Ροδόπη καθώς και εκβάθυνσης αυτών, μια και λόγω της κλιματολογικής αλλαγής και της διάβρωσης των εδαφών, οι όγκοι των υδάτων είναι πολύ μεγαλύτεροι. Οι αρμοδιότητες αυτές θα πρέπει να εκχωρηθούν στην Τ.Α., τόνισε καταλήγοντας ο κ. Τσαλικίδης.

Στον υπόλοιπο νομό έχει ομαλοποιηθεί η κατάσταση ήδη από χθες. Διακοπή υπάρχει στην κυκλοφορία στους οικισμούς Ιμέρου Ξυλαγανής και ισχύει το απαγορευτικό διέλευσης των ιρλανδικών διαβάσεων, όπου αυτές υπάρχουν.

Πηγή: ΕΡΤ Κομοτηνής

[TheChamp-Sharing]

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Copyright © 2020 - ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΡΟΔΟΠΗΣ