ΜΕΙΝΕ ΣΕ ΕΠΑΦΗ

MEDIA

Ξηλώστε το «βαθύ κράτος» στη Θράκη

fonirodopis.gr

Το εθνικιστικό απόστημα στη Θράκη πρέπει κάποια στιγμή επιτέλους να σπάσει, πριν οδηγηθούμε και πάλι σε σκηνές βίας και πογκρόμ εναντίον των μουσουλμάνων πολιτών

Εδώ και χρόνια, με συνεχείς δημοσιογραφικές αναφορές και «υπηρετώντας» πάντα τα δημοκρατικά ιδεώδη, δίνουμε μάχη προκειμένου να ξηλωθεί το «βαθύ κράτος» στη Θράκη.

Αποκαλύψαμε τη δράση μισαλλόδοξων κύκλων που έχουν ως ξεκάθαρο δεδηλωμένο σκοπό την αλλοίωση της πληθυσμιακής σύνθεσης της περιοχής αλλά και τη δηλητηρίαση των σχέσεων των σύνοικων στοιχείων με ακραίες «εμπρηστικές» δηλώσεις που κάνουν λόγο μέχρι και για «γενοκτονία» ή για «επικείμενες εξτρεμιστικές δράσεις» στην Θράκη.

Τα πλοκάμια των παραπάνω κύκλων εξαπλώνονται δυστυχώς στην Αστυνομία και στη Δικαιοσύνη. Αστυνομικοί – «εθελοντές» καταθέτουν ως ψευδομάρτυρες σε στημένες δίκες ενώπιον δικαστών και εισαγγελέων που παραβλέπουν νομοθεσίες και παραβιάζουν θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα προκειμένου να καταδικαστούν και να φιμωθούν δημοσιογράφοι  επειδή τόλμησαν απλά να κάνουν τη δουλειά τους.

Το τραγικό της ιστορίας είναι ότι τα πλοκάμια αυτά εξαπλώνονται και σε μερίδα του τοπικού Τύπου. ΜΜΕ και δημοσιογράφοι όχι μόνο δεν διερευνούν και δεν αποκαλύπτουν την αλήθεια, όπως άλλωστε επιτάσσει το δημοσιογραφικό καθήκον, αλλά αντιθέτως διαφημίζουν και προβάλλουν ανακοινώσεις και δράσεις αμφιβόλου σκοπού «φιλανθρωπικών» και γενναία χρηματοδοτούμενων ιδρυμάτων.

Οι δημοκρατικές φωνές αντίστασης όμως πληθαίνουν εξ Αθηνών. Η «Εφημερίδα των Συντακτών» με αφορμή το πρωτοφανές έγγραφο της Αστυνομικής Διεύθυνσης Ροδόπης, κατόπιν μιας εισαγγελικής έρευνας που προσιδιάζει σε δίωξη φρονημάτων, αποκαλύπτει και καλεί την κυβέρνηση να σπάσει επιτέλους το εθνικιστικό απόστημα στη Θράκη, πριν οδηγηθούμε και πάλι σε σκηνές βίας και πογκρόμ εναντίον των μουσουλμάνων πολιτών.

Ακολουθούν τα δημοσιεύματα της «Εφημερίδας των Συντακτών»:

Όχι άλλο παρακράτος στη Θράκη

Η επιμονή της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Ροδόπης να σχηματίσει δικογραφία βασισμένη στη μισαλλόδοξη μηνυτήρια αναφορά ενός χρυσαυγίτη δεν έπεσε σαν κεραυνός εν αιθρία στην περιοχή.

Είναι κοινό μυστικό ότι εθνικιστικοί και παρακρατικοί κύκλοι συνεχίζουν τη δράση τους αναζητώντας «προδότες» και «μιάσματα», δημιουργώντας εντάσεις στους πολίτες της μειονότητας, που ευτυχώς τα τελευταία χρόνια έχουν αρχίσει να απολαμβάνουν τα ίδια δικαιώματα με τους συμπολίτες τους σε τομείς από τους οποίους μέχρι πρόσφατα ήταν αποκλεισμένοι.

Το απαράδεκτο έγγραφο, που ζητούσε ονόματα και διευθύνσεις καθηγητών του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου για να τοποθετηθούν ως εμπειρογνώμονες απέναντι στη διατύπωση άποψης ελεύθερων πολιτών, ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι.

Το να κατηγορούνται πολίτες επειδή χρησιμοποιούν τον όρο «τουρκική μειονότητα», ειδικά όταν… άλλοι πολίτες, ενώσεις και τοπικοί φορείς της περιοχής (και όχι μόνο) χρησιμοποιούν ρατσιστικές και μισαλλόδοξες εκφράσεις εναντίον συμπολιτών τους, αλλά και εναντίον των πολιτών της γειτονικής χώρας, είναι ένα σαφές δείγμα άνισης μεταχείρισης που εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους για το κράτος δικαίου.

Το εθνικιστικό απόστημα στη Θράκη πρέπει κάποια στιγμή επιτέλους να σπάσει, πριν οδηγηθούμε και πάλι σε σκηνές βίας και πογκρόμ εναντίον των μουσουλμάνων πολιτών.

Την αρχή για το ξήλωμα όλων των υπολειμμάτων των παρακρατικών μηχανισμών, ακόμη και στον χώρο της Εκκλησίας, οφείλει να κάνει πριν από κάθε άλλον η Δικαιοσύνη. Δυστυχώς, όμως, με αφορμή την εισαγγελική έρευνα, κάθε άλλο παρά διαφαίνεται η πρόθεση των δικαστικών, αλλά και των διωκτικών αρχών να εξασφαλίσουν την ανέφελη ζωή των πολιτών.

Οι ακραίες ανακοινώσεις και δράσεις αμφίβολου σκοπού «φιλανθρωπικών» και γενναία χρηματοδοτημένων ιδρυμάτων, τα εμπόδια που συναντούν ακόμα οι εκπαιδευτικές πρωτοβουλίες για την εκπαίδευση των μουσουλμανόπαιδων, οι εθνικιστικές κορόνες που εκφράζουν από κοινού ακραίες ομάδες χριστιανών και μουσουλμάνων πολιτών και η διάχυτη υποψία, που συχνά παίρνει μορφές καθαρού χαφιεδισμού, δηλητηριάζουν τη ζωή στην περιοχή, εκθέτοντας πολλαπλά την Ελλάδα.

Το υπουργείο Παιδείας, το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, αλλά πάνω από όλα οι δικαστικοί λειτουργοί οφείλουν να πετάξουν τις μισαλλόδοξες μηνύσεις στα σκουπίδια και να επιβάλουν πλήρως το ακαταδίωκτο στην ελευθερία του λόγου, όταν δεν συκοφαντεί και δεν προτρέπει σε εκδηλώσεις βίας κατά πολιτών.

Συντάκτης: efsyn.gr

Ώρα να σπάσει το απόστημα

Η «Εφ.Συν.» δημοσιεύει σήμερα το πλήρες ντοκουμέντο της υπόθεσης με την Εισαγγελία Ροδόπης που επιμένει, όπως αποδεικνύεται, στο κυνήγι «μαγισσών» και επιμένει στην ποινικοποίηση της άποψης κι όλα αυτά με αφετηρία τις καταγγελίες «πατενταρισμένων» χρυσαυγιτών.

Σύμφωνα με την «περίληψη συμβάντος» που καταγράφει η Διεύθυνση Ασφαλείας Κομοτηνής και οδήγησε στο απίστευτο αίτημα καταγραφής ονομάτων, διευθύνσεων και τηλεφώνων καθηγητών του Δημοκρίτειου, η αλληλουχία των… κινήσεων με αφετηρία την Εισαγγελία Ροδόπης έχει ξεκινήσει πριν από έναν χρόνο.

Αφορμή για την εισαγγελική παραγγελία ήταν η μηνυτήρια αναφορά που κατατέθηκε στην ασφάλεια: «Την 19-07-2016 και ώρα 20.00 μετέβη στο Α.Τ. Κομοτηνής, ο ΑΛΑΤΖΑΣ Ελευθέριος […] κάτοικος Κοσμίου – Ροδόπης, αγρότης, Γραμματέας της Τ.Ο. του κόμματος Λαϊκός Σύνδεσμος – Χρυσή Αυγή, εγχείρησε την από 19-07-2016 μηνυτήρια αναφορά του, κατά των:

α) ΑΛΗ ΤΣΑΒΟΥΣ (ΑΛΗ ΤΣΑΟΥΣ εις το ορθόν) Μουσταφά, πρόεδρο του κόμματος Ισότητας Ειρήνης και Φιλίας,

β) ΑΧΜΕΤ ΟΓΛΟΥ Οζάν, αντιπρόεδρο του κόμματος Ισότητας Ειρήνης και Φιλίας και κατά

γ) παντός άλλου υπευθύνου,

για παράβαση των άρθρων του Π.Κ. αναφέροντας συγκεκριμένα ότι σε πλήθος Δημοσίων Ομιλιών και Παρεμβάσεών τους, έχουν αποπειραθεί με τις τοποθετήσεις και δηλώσεις τους να επιφέρουν διαταραχή στις διεθνείς σχέσεις της χώρας αναφορικά με τη Μουσουλμανική Μειονότητα της Θράκης την οποία οι ίδιοι χαρακτηρίζουν ως “Τουρκική”».

Κατόπιν αυτού ο αντεισαγγελέας Πρωτοδικών Ροδόπης, Διονύσης Λαμπρίδης, αποφάσισε να δώσει εντολή για προκαταρκτική εξέταση «για παράβαση άρθρων […] σχετικά με Προδοσία της Χώρας – Προσβολή εναντίον της Διεθνούς Ειρήνης της Χώρας – Διατάραξη της Ειρήνης των Πολιτών».

Εισαγγελικές παραγγελίες

Τέσσερις φορές διαβιβάστηκαν στο Τμήμα Ασφαλείας Κομοτηνής εισαγγελικές παραγγελίες για τη συγκεκριμένη υπόθεση, γεγονός που καταδεικνύει όχι μόνο την εισαγγελική επιμονή να σχηματιστεί δικογραφία και να οδηγηθεί η υπόθεση σε δικαστήριο αλλά και την υποχρέωση του διοικητή Κ.Ζ. να συμμορφωθεί με τις εντολές.

Οσο λοιπόν, αν κι ο ίδιος μετά τις απαράδεκτες διατυπώσεις στο αστυνομικό έγγραφο που εστάλη στο Δημοκρίτειο έπαψε πλέον να προΐσταται του τμήματος, δεν παύει να είναι ο τελευταίος κρίκος στην αλυσίδα όσων επαναφέρουν μέσω μηνύσεων τις γνωστές από το μαύρο παρελθόν μετρήσεις «εθνικοφροσύνης».

● Η μηνυτήρια αναφορά διαβιβάστηκε στις 20/7/2016 από την Εισαγγελία Πρωτοδικών Ροδόπης στο τμήμα ασφαλείας Κομοτηνής για τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης «προκειμένου ληφθούν ένορκες καταθέσεις του μηνυτή και των προτεινόμενων (δύο) μαρτύρων, επιπλέον δε, να εξετασθούν χωρίς όρκο οι μηνυόμενοι».

● Στις 30/1/2017 διαβιβάζεται η δικογραφία από την Εισαγγελία «προκειμένου να συνεχιστεί η προκαταρκτική ώστε να διευκρινίσει ο μηνυτής σε ποιες συγκεκριμένες εκδηλώσεις ειπώθηκαν οι ανωτέρω καταγγελλόμενες δηλώσεις των μηνυόμενων προσώπων».

● Στις 27/4/2017 διαβιβάζεται εκ νέου η δικογραφία στο τμήμα με τον εισαγγελέα να ζητάει συγκεκριμένα έγγραφα: Τη Συνθήκη της Λωζάννης και όλες τις δικαστικές αποφάσεις που αφορούσαν την υπόθεση διάλυσης του σωματείου με την επωνυμία «Τουρκική Ενωση Ξάνθης».

Πρόκειται για τη γνωστή υπόθεση για την οποία καταδικάστηκε τελεσίδικα η Ελλάδα στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, ενώ πρόσφατα με ειδική τροπολογία που ψηφίστηκε στη Βουλή δίνεται η δυνατότητα επανεκδίκασης (στα αστικά δικαστήρια) υπόθεσης για την οποία καταδικάστηκε η Ελλάδα από το ΕΔΔΑ.

● Στις 14/11/2017 υποβάλλεται το επίμαχο εισαγγελικό αίτημα «παρακαλούμε όπως συνεχίσετε την προκαταρκτική εξέταση διερευνώντας αν υπάρχουν δημοσιευμένες μελέτες ακαδημαϊκών […] οι οποίες ασχολούνται με τη χρήση του όρου “τουρκική μειονότητα” και τι συνέπειες έχει τούτο στις σχέσεις του ελληνικού κράτους με την Τουρκία, καθώς και στο εσωτερικό της χώρας.

Εάν είναι δυνατόν να ληφθούν ένορκες καταθέσεις τέτοιων μελετητών ή ενδεχομένως καθηγητών του ΔΠΘ προκειμένου να καταδειχτεί ο κίνδυνος διατάραξης των φιλικών σχέσεων Ελλάδος-Τουρκίας και ο κίνδυνος αμοιβαίας διχόνοιας μεταξύ των πολιτών. Σε κάθε περίπτωση να ληφθεί ένορκη κατάθεση αστυνομικού για τα παραπάνω θέματα».

Οπως γράψαμε στην «Εφ.Συν.» (14/12/2017) ο «εθνάρχης» Καραμανλής ήταν εκείνος που χρησιμοποίησε τον όρο «τουρκική» συνομιλώντας το 1978 με τον τότε πρωθυπουργό της Τουρκίας χωρίς να δημιουργηθεί καμία διατάραξη σχέσεων με τη γειτονική χώρα ούτε και διχόνοια μεταξύ των πολιτών!

Μετά από αυτή την εντολή συντάχτηκε -όπως συντάχτηκε- το ανακληθέν πλέον αστυνομικό έγγραφο που δημοσιοποίησε ο καθηγητής Ι. Ληξουριώτης.

Ευρωπαϊκό κεκτημένο

Η επανεμφάνιση του «ελληνόμετρου» μετά τη μήνυση ενός χρυσαυγίτη μπορεί μεν να αφορά μία μεμονωμένη και ακατανόητη εισαγγελική παραγγελία, δεν παύει όμως να δημιουργεί ξανά βαριές σκιές και ειδικά σε ό,τι αφορά την ισονομία μεταξύ των τόσο αποκλεισμένων μέχρι πρόσφατα πολιτών της μειονότητας.

Την ώρα που η ελληνική Βουλή προχωράει έστω και με μικρά βήματα στην κατάργηση της υποχρεωτικότητας του αναχρονιστικού νόμου της σαρίας, την ώρα που οι δύο χώρες συνομιλούν επίσημα, οι χρυσαυγίτες βρίσκουν ευήκοα εισαγγελικά ώτα για να στηρίξουν γελοίες κατηγορίες ξαναστήνοντας ένα σκηνικό έντασης στην πολύπαθη αυτή περιοχή, την ίδια στιγμή που ολόκληρη η ηγεσία τους δικάζεται ως εγκληματική οργάνωση.

Η Εισαγγελία Ροδόπης, αντί να βάλει παρόμοιες και απαράδεκτες για μία ελεύθερη κοινωνία μηνυτήριες αναφορές στο αρχείο, ζητάει προανακριτικές «έρευνες» εθνικοφροσύνης. Η χρήση του οποιουδήποτε όρου ή του αυτοπροσδιορισμού ενός πολίτη με τον τρόπο που ο ίδιος επιθυμεί, ευτυχώς είναι ευρωπαϊκό κεκτημένο και προφανέστατα δεν αποτελεί κίνδυνο.

Ασφαλώς θα θυμάται η Εισαγγελία Ροδόπης ότι οι εντάσεις, τα πογκρόμ και η βία προκλήθηκαν στο παρελθόν από τους ίδιους εθνικιστικούς και παρακρατικούς κύκλους που υπονομεύουν την ειρηνική συνύπαρξη των πολιτών της περιοχής.

Η υπόθεση της Εισαγγελίας Ροδόπης θυμίζει τις «ένδοξες» στιγμές των πιστοποιητικών φρονημάτων.

Ένωση Εισαγγελέων

«Oι Ελληνες εισαγγελείς σέβονται και προστατεύουν τις ακαδημαϊκές ελευθερίες και είναι οι κυριότεροι θεματοφύλακες των δικαιωμάτων όλων των Ελλήνων πολιτών, χωρίς καμία απολύτως διάκριση […]». Θα επρόκειτο για μια εξαιρετικά παρήγορη ανακοίνωση αν δεν δημιουργούσε ανησυχία το ότι λίγο παρακάτω αναφέρεται «σε παραπληροφορημένα δημοσιεύματα, τα οποία αβασίμως έκαναν λόγο για προκαταρκτική έρευνα της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Ροδόπης σε βάρος ακαδημαϊκών».

Ωστόσο, η ανακοίνωση δεν λέει λέξη για τις δικογραφίες που σχηματίζονται εναντίον πολιτών που απλά εκφράζουν ελεύθερα την άποψή τους!

ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ
«Προσιδιάζει σε δίωξη φρονήματος»

Ο πρώην βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Γ. Πεταλωτής, έκανε την παρακάτω ανάρτηση: Η παραγγελία που δόθηκε από την Εισαγγελία Πλημμελειοδικών Ροδόπης προς την Αστυνομική Διεύθυνση, σαφώς εκθέτει και τον Εισαγγελέα (δεν γνωρίζω ποιος υπογράφει) που την έδωσε και μέσω αυτού τη Δικαιοσύνη. Αν όντως αναζητούσε πραγματογνώμονα, όπως διαρρέεται, αντί να ερευνήσει, να ρωτήσει τηλεφωνικά ή διά ζώσης δικηγόρους που ασχολούνται ή διδάσκοντες του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου που δικηγορούν στην Κομοτηνή και να τους καλέσει μετά από συνεννόηση μαζί τους, προτίμησε μία παραγγελία που προσιδιάζει σε δίωξη φρονήματος με εύλογες συνέπειες. Ενδεχόμενη απειρία, σίγουρη ατολμία να τίθενται στο αρχείο εγκλήσεις που όζουν ρατσισμό, φασισμό και δικομανία, έλλειψη σοβαρής επεξεργασίας, οδηγούν σε τέτοια αποτελέσματα που αναστατώνουν, ενισχύουν την καχυποψία απέναντι στη Δικαιοσύνη και την Πολιτεία ως εγγυητή των ατομικών ελευθεριών […].

Συντάκτης: Άντα Ψαρρά – efsyn.gr

Διαβάστε επίσης:

Εθνικοφροσύνη και με τον… νόμο: Εισαγγελία φρονημάτων στη Ροδόπη

[TheChamp-Sharing]

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Copyright © 2020 - ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΡΟΔΟΠΗΣ