ΜΕΙΝΕ ΣΕ ΕΠΑΦΗ

TOPNEWS

Πρωτοφανές έγγραφο της Αστυνομίας προς Δημοκρίτειο για τα περί «τουρκικής μειονότητας»

fonirodopis.gr

«Ξήλωσαν» τον Διοικητή του Τμήματος Ασφαλείας Κομοτηνής και τον Προϊστάμενο του Γραφείου Κρατικής Ασφάλειας – Για λανθασμένη διατύπωση κάνει λόγο η Αστυνομία

«Μαύρες εποχές» διώξεων φρονημάτων θύμισε το πρωτοφανές έγγραφο της Αστυνομικής Διεύθυνσης Ροδόπης σύμφωνα με το οποίο αναζητούνταν, κατόπιν παραγγελίας της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Ροδόπης, πλήρη στοιχεία ταυτότητας -μαζί με διευθύνσεις κατοικίας- του διδακτικού προσωπικού του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης.

Η δημοσιοποίηση του εγγράφου προκάλεσε αναστάτωση στο πανελλήνιο με αποτέλεσμα να παυθούν από τα καθήκοντα τους, με εντολή Τόσκα, ο Διοικητής του Τμήματος Ασφάλειας Κομοτηνής  ο οποίος υπέγραψε το έγγραφο και ο Προϊστάμενος του Τμήματος Κρατικής Ασφάλειας Κομοτηνής ο οποίος το συνέταξε.

Σύμφωνα πάντως με αρκετούς οι ανωτέρω φαίνεται πως είναι τα «εξιλαστήρια» θύματα της όλης ιστορίας καθώς οι ευθύνες βαραίνουν πρωτίστως τον Αντιεισαγγελέα Πρωτοδικών Ροδόπης κ. Διονύση Λαμπρίδη που παρήγγειλε –ύστερα από καταγγελίες- την προκαταρκτική εξέταση.

«Η ΕΔΕ που διέταξε η ΕΛΑΣ η οποία και ανακάλεσε το δικό της έγγραφο, είναι κατά τη γνώμη μου άνευ σημασίας, αφού αυτή απλώς εκτέλεσε εισαγγελική παραγγελία, την οποία υποθέτω ότι απλώς αντέγραψε ως συνήθως», δηλώνει χαρακτηριστικά ο πρώην Υφυπουργός Δικαιοσύνης κ. Γιώργος Πεταλωτής.

«Όμως μένει έκθετος ο Εισαγγελέας Πρωτοδικών και ο έλεγχος του από την Εισαγγελία του Αρείου Πάγου είναι πλέον επιβεβλημένος μονόδρομος. Σε κάθε περίπτωση το πρόβλημα δεν είναι κυρίως αστυνομικό αλλά είναι πρόβλημα λειτουργίας της συγκεκριμένης Εισαγγελίας. Αρκετά πια» αναφέρει ο γραμματέας Ν.Ε. ΣΥΡΙΖΑ Ροδόπης κ. Σταμάτης Σακελλίων.

Το πρωτοφανές έγγραφο

Το έγγραφο εστάλη στις 30 Νοεμβρίου και ήταν παραγγελία του Αντιεισαγγελέα κ. Λαμπρίδη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Ροδόπης προς το Τμήμα Ασφάλειας Κομοτηνής για διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης.

Όπως αναφέρεται στο έγγραφο, «ζητούμε όπως μας γνωρίσετε πλήρη στοιχεία ταυτότητας -μαζί με διευθύνσεις κατοικίας- του διδακτικού προσωπικού, του οποίου το επιστημονικό αντικείμενο – πεδίο – ειδικότητα σχετίζεται με το ζήτημα της χρήσης του όρου “τουρκική μειονότητα”. Επιπλέον, παρακαλούμε όπως μας γνωρίσετε αν υπάρχουν δημοσιευμένες μελέτες ακαδημαϊκών ή άλλων έγκυρων μελετητών, οι οποίες να ασχολούνται με το παραπάνω ζήτημα».

Όμως, το πρόβλημα ήταν πως επρόκειτο για λανθασμένη διατύπωση, σύμφωνα με πηγές της Πρυτανείας που επικαλείται ο ΣΚΑΪ. Το ζήτημα, σύμφωνα με τον τηλεοπτικό σταθμό, αφορά έρευνα που ξεκίνησε έπειτα από μήνυση της Χρυσής Αυγής επειδή στο μνημόσυνο του Αχμέτ Σαδίκ το καλοκαίρι ακούστηκε η φράση «τουρκική μειονότητα» και η εισαγγελία ζητούσε έναν καθηγητή που να γνωρίζει το αντικείμενο, για να γνωματεύσει επί του ζητήματος.

Η αστυνομία ανακάλεσε το εν λόγω έγγραφο και διέταξε να διενεργηθεί έρευνα για το θέμα, έντονη ήταν η αντίδραση του Υπουργείου Παιδείας, που ζήτησε διευκρινίσεις, ενώ αντιδράσεις υπήρξαν και στο Δημοκρίτειο. Το υπουργείο ανακοίνωσε ότι είναι σε επικοινωνία με τις εισαγγελικές και αστυνομικές αρχές, για να δοθούν διευκρινίσεις για το συγκεκριμένο έγγραφο, καθώς «όπως είναι διατυπωμένο γεννά εύλογες αμφιβολίες».

Στην ίδια ανακοίνωση το αρμόδιο υπουργείο διαβεβαίωσε την ακαδημαϊκή κοινότητα ότι «η συνταγματικά προστατευόμενη ακαδημαϊκή ελευθερία δεν απειλείται και θα προχωρήσει σε νέα ανακοίνωση μόλις έχει τις αναγκαίες διευκρινίσεις».

«To υπουργείο βρίσκεται ήδη σε επικοινωνία με τις αρμόδιες εισαγγελικές και αστυνομικές αρχές, προκειμένου να διευκρινιστούν λεπτομέρειες σε σχέση με το έγγραφο, καθότι όπως είναι διατυπωμένο γεννάει εύλογες αμφιβολίες. Το υπουργείο διαβεβαιώνει την ακαδημαϊκή κοινότητα ότι η συνταγματικά προστατευόμενη ακαδημαϊκή ελευθερία δεν απειλείται και θα προχωρήσει σε νέα ανακοίνωση μόλις έχει τις αναγκαίες διευκρινίσεις», ανέφερε το Υπουργείο Παιδείας στην ανακοίνωση του.

Έπειτα από όλα αυτά, η Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης ανακοίνωσε την ανάκληση του εγγράφου και διέταξε τη διενέργεια διοικητικής διερεύνησης της υπόθεσης.

«Από τη Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης ανακοινώνεται ότι ανακαλείται έγγραφο, το οποίο συντάχθηκε από το Τμήμα Ασφαλείας Κομοτηνής και απεστάλη στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης την 30 Νοεμβρίου 2017 και παράλληλα διατάχθηκε η διενέργεια διοικητικής διερεύνησης της υπόθεσης», τονίζεται στην ανακοίνωση.

[TheChamp-Sharing]

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Copyright © 2020 - ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΡΟΔΟΠΗΣ