ΜΕΙΝΕ ΣΕ ΕΠΑΦΗ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Καταπάτηση δημοτικού ακινήτου με «απόφαση» Πετρίδη!!!

Παράβαση νομοθεσίας και απαξίωση του θεσμού του δημοτικού συμβουλίου – Εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία και κατόπιν εορτής η παραχώρηση

fonirodopis.gr

Παράβαση νομοθεσίας και απαξίωση του θεσμού του δημοτικού συμβουλίου – Εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία και κατόπιν εορτής η παραχώρηση

Σε καταπάτηση δημοτικού ακινήτου του Δήμου Κομοτηνής και ειδικότερα του πρώην Δημοτικού Ιατρείου Ηφαίστου φαίνεται πως προχώρησε εδώ και ένα περίπου μήνα η νεοσύστατη Κίνηση Πολιτών Συνοικισμού Ηφαίστου «Η Ειρήνη» με «απόφαση» μάλιστα του ίδιου Δημάρχου Γιώργου Πετρίδη.

Το θέμα της δωρεάν παραχώρησης προς χρήση του δημοτικού ακινήτου ήρθε την Πέμπτη (19/10) προς συζήτηση στο δημοτικό  συμβούλιο Κομοτηνής προκειμένου να αποφασίσουν οι δημοτικοί σύμβουλοι για το αν ο Δήμος θα παραχωρήσει ή όχι το ακίνητο στον Σύλλογο προκειμένου αυτός να το χρησιμοποιήσει για την παροχή μαθημάτων ελληνικής γλώσσας και μαθηματικών σε παιδιά του οικισμού Ηφαίστου.

Η παραχώρηση όμως του δημοτικού ακινήτου όπως αποδείχτηκε ήταν όχι μόνο προειλημμένη αλλά και τετελεσμένη από τον ίδιο τον Δήμαρχο κ. Πετρίδη χωρίς να προηγηθεί κάποια απόφαση δημοτικού συμβουλίου όπως προβλέπεται βάσει του άρθρου 185 του Ν. 3463/2006.

Απαξίωση του θεσμού του δημοτικού συμβουλίου: Ο Δήμαρχος κ. Πετρίδης κατά παράβαση νομοθεσίας και με προσωπική του απόφαση παραχώρησε δημοτικό ακίνητο. Ένα μήνα αργότερα, το δημοτικό συμβούλιο κλήθηκε να αποφανθεί σχετικά!

Λειτουργεί εδώ και ένα μήνα

Το κτίριο του δημοτικού ιατρείου Ηφαίστου όπως αποδεικνύεται από επιτόπιο ρεπορτάζ μας αλλά και από δημοσιεύματα του τοπικού Τύπου είναι ήδη ανακαινισμένο, επιπλωμένο και έτοιμο προς χρήση από τα μέλη του Συλλόγου. Σύμφωνα μάλιστα με τον γραμματέα του Συλλόγου «Η Ειρήνη» κ. Μουμίν Τζαχίτ παρέχονται ήδη εδώ και ένα μήνα από εθελοντές καθηγητές μαθήματα ελληνικής γλώσσας σε 88 παιδιά του οικισμού Ηφαίστου.

Η κ. Ελένη Λαφτσή ήταν η μοναδική που έθεσε το θέμα της παρατυπίας στο δημοτικό συμβούλιο. Γιατί παραχωρήθηκε το κτίριο χωρίς να προηγείται απόφαση δημοτικού συμβουλίου;

Την παραπάνω παρατυπία έθεσε στο δημοτικό συμβούλιο η επικεφαλής της παράταξης «ΠΟΛΗ-τική Ανατροπή» κ. Ελένη Λαφτσή η οποία ρώτησε αν το κτίριο έχει ήδη παραχωρηθεί. «Ναι το παραχωρήσαμε ήδη για εξωραϊστικούς και λειτουργικούς λόγους» είπε ο κ. Πετρίδης ενώ όταν η κ. Λαφτσή επέμενε για τη νομιμότητα της πράξης αυτής εισέπραξε από τον Δήμαρχο, με μια αφοπλιστική ομολογουμένως ειλικρίνεια, την απάντηση «σάμπως πρώτη φορά είναι;».

Ομολόγησε δηλαδή με λίγα λόγια ο κ. Πετρίδης ότι κατά παράβαση νομοθεσίας, αγνοώντας και απαξιώνοντας τον θεσμό του δημοτικού συμβουλίου παραχωρεί με προσωπικές του αποφάσεις δημοτικά ακίνητα φέροντας έτσι προ τετελεσμένων γεγονότων τους συμβούλους.

Έτοιμο, ανακαινισμένο και επιπλωμένο το κτίριο βρίσκεται ήδη σε πλήρη λειτουργία. Αναρτημένο στην είσοδο και το πρόγραμμα των μαθημάτων τα οποία, σύμφωνα με τα μέλη του Συλλόγου, διεξάγονται εδώ και ένα μήνα:

 

Σε ονομαστική ψηφοφορία τέθηκε το θέμα:

Το ερώτημα που προκύπτει φυσικά είναι τι θα γινόταν σε περίπτωση που το δημοτικό συμβούλιο αποφάσιζε αρνητικά. Θα εκδιδόταν πρωτόκολλο διοικητικής αποβολής όπως προβλέπεται και από το άρθρο 178 του Ν. 3463/2006; Θα επιβάλλονταν ποινές και πρόστιμα στον καταπατητή; Θα ξηλώνονταν βιβλιοθήκες, θρανία και όλα όσα επένδυσαν τα μέλη του Συλλόγου στον χώρο αυτό εδώ και ένα μήνα; Όλα αυτά που προβλέπονται από τη νομοθεσία για ποιο λόγο δεν έγιναν τόσο καιρό; Επειδή έτσι αποφάσισε ο Δήμαρχος;

Το θέμα δημιούργησε διάσπαση μεταξύ των συμβούλων των παρατάξεων με την πλειοψηφούσα παράταξη του Δημάρχου Πετρίδη να μετρά αρκετές διαρροές. Όλοι οι μειονοτικοί σύμβουλοι ψήφισαν αρνητικά με εξαίρεση τον κ. Τζιχάν Ιμάμογλου ο οποίος ακολούθησε τη «γραμμή» του Δημάρχου ενώ αρνητικά ψήφισε επίσης και ο επικεφαλής του «Σπάρτακου» κ. Κώστας Καραΐσκος.

Εν τέλει, η δωρεάν παραχώρηση προς χρήση του δημοτικού ακινήτου για δύο (2) έτη εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία από το Σώμα με ψήφους 21-10 και από την Πέμπτη (19/10) ο Σύλλογος «Η Ειρήνη» θα μπορεί να χρησιμοποιεί επίσημα και νόμιμα πλέον το χώρο.

Τέλος, θεωρούμε ότι για λόγους διαφάνειας θα πρέπει να διερευνηθεί από τις αρμόδιες Αρχές η χρηματοδότηση του νεοσύστατου και ομολογουμένως δραστήριου Συλλόγου. Από πού προέρχονται τα χρήματα; Αποτελούν ιδία κεφάλαια των μελών; Προέρχονται από δωρεές πολιτών ή από κάποιες άλλες πηγές; Και αν ναι, από ποιες;

Λευτέρης Γλερίδης
facebook.com/gleridis

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Copyright © 2020 - ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΡΟΔΟΠΗΣ