ΜΕΙΝΕ ΣΕ ΕΠΑΦΗ

TOPNEWS

ΠΑΕ Ποντίων Θρυλορίου: Η εμβληματική φανέλα που ξεσήκωσε αντιδράσεις

fonirodopis.gr

Η νέα επετειακή εμφάνιση που φέρει τον χάρτη του Πόντου και τις φράσεις «Δεν ξεχνώ, πάντα τιμώ» βρέθηκε στο «στόχαστρο» του τουρκόφωνου Τύπου ο οποίος κάνει λόγο για «πολιτικά και ρατσιστικά μηνύματα»!!!

Με κάθε επισημότητα παρουσιάστηκε η φανέλα της ΠΑΕ Ποντίων Θρυλορίου, σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο θερινό δημοτικό θέατρο της Κομοτηνής. Η εμφάνιση, που έχει προκαλέσει αντιδράσεις σε κύκλους του τουρκικού Προξενείου και σε τουρκόφωνα ΜΜΕ της περιοχής, τα οποία κάνουν λόγο ακόμα και για προσφυγή σε FIFA και UEFA, έχει γίνει ήδη περιζήτητη σε ανθρώπους από την Ελλάδα και το εξωτερικό που θέλουν να την προμηθευτούν.

Η παρουσίασή της επετειακής φανέλας, παρουσία του Μητροπολίτη Μαρωνείας και Κομοτηνής κ. Παντελήμονος, έγινε από τον Στέφανο Τανιμανίδη, επίτιμο πρόεδρο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ποντιακών Σωματείων και γενικό γραμματέα του Παγκοσμίου Συμβουλίου Ποντιακού Ελληνισμού, ενώ ο πρόεδρος της ομάδας Μιχάλης Κακουλίδης έκανε μια ιστορική αναφορά με επίκεντρο τη νέα εμφάνιση.

Στην εκδήλωση ακούστηκαν ποντιακά τραγούδια ενώ επτά πυρριχιστές παρουσίασαν το χορό σέρρα. Ανάμεσα στον κόσμο που πήγε να τιμήσει αυτό το ιδιαίτερο αθλητικό γεγονός ήταν και ο υπερμαραθωνοδρόμος Γιώργος Ζαχαριάδης (Τεμόν ΑΕΚ).

Αντιδράσεις από τουρκόφωνα ΜΜΕ

Αποφασισμένη να αντιμετωπίσει οποιαδήποτε συνέπεια λόγω της απόφασης οι παίκτες της ΠΑΕ Ποντίων να φορούν στους επίσημους αγώνες νέα εμφάνιση με τον χάρτη του Πόντου και τις λέξεις «δεν ξεχνώ, πάντα τιμώ», είναι η διοίκηση της ομάδας που όπως μάλιστα επισημαίνει, αδιαφορεί για τις αντιδράσεις στο Νομό Ροδόπης μια και αυτές συνδέονται με το τουρκικό προξενείο. «Είμαστε έτοιμοι να υποστούμε τις οποιεσδήποτε συνέπειες από το βρόμικο σύστημα του ποδοσφαίρου που υπάρχει στο νομό Ροδόπης, είτε η τιμωρία είναι βαθμολογική είτε οικονομική», δήλωσε στο pontos-news.gr ο πρόεδρος της ΠΑΕ Ποντίων Μιχάλης Κακουλίδης, σχολιάζοντας άρθρο της τούρκοφωνης εφημερίδας «Birlik» που κατηγορεί την ομάδα ότι με την εμφάνιση «περί δήθεν γενοκτονίας» προκαλεί, καθώς με βάση τους κανονισμούς της FIFA «είναι γνωστό πως παγκοσμίως στα γήπεδα απαγορεύεται η πολιτική, ο ρατσισμός και η πρόκληση της απέναντι πλευράς».

Ο πρόεδρος της ποδοσφαιρικής ομάδας υπογράμμισε ότι δεν πρόκειται να ανακαλέσουν ό,τι κι αν γίνει! Εξάλλου, πρόσθεσε, «η αντίδραση αυτή ήταν αναμενόμενη, είναι δάκτυλος του τουρκικού προξενείου που βρίσκεται στην Κομοτηνή».

Αν και ο πρόεδρος προβληματίζεται από το γεγονός ότι «το τουρκικό προξενείο, το οποίο είναι η φωλιά του τουρκικού κράτους στη Θράκη, έχει ανθρώπους στο δικό μας το χώρο –και Πόντιους–, με τους οποίους συνεργάζεται, και καταλαβαίνω ότι θα έχει επιπτώσεις αυτό στην πορεία της ομάδας και σε εμένα προσωπικά», επανέλαβε πως η ΠΑΕ Ποντίων είναι αποφασισμένη να μην υπαναχωρήσει.

Ήδη η ομάδα, λέει, με δικά της έξοδα δημιούργησε στο γήπεδο του Θρυλορίου μνημείο για τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου, το μοναδικό μνημείο στην Κομοτηνή.

Ο πρόεδρος της ΠΑΕ Ποντίων Θρυλορίου κ. Μιχάλης Κακουλίδης

«Ποιος φοβάται ποιον»

Ο Μιχάλης Κακουλίδης, μέσω του pontos-news.gr κάλεσε τον κόσμο που ασχολείται με τα κοινά των Ποντίων να κοιτάξει προς την Κομοτηνή και να προβληματιστεί με αυτή την αντίδραση, γιατί πίσω από αυτή την αντίδραση βρίσκεται το τουρκικό προξενείο. «Στην Κομοτηνή δεν γίνονται εκδηλώσεις την 19η Μαΐου. Ποιος φοβάται ποιον στην Κομοτηνή», λέει, ενώ τον λυπεί το γεγονός ότι ο οργανωμένος ποντιακός χώρος δεν παίρνει πρωτοβουλίες για να ασχοληθεί πιο συστηματικά με το τουρκικό προξενείο.

Βαρύτατες καταγγελίες από Μιχάλη Κακουλίδη και για τον πρόεδρο της ΕΠΣ Θράκης

Ακόμα και εμπλοκή του τουρκικού προξενείου στην Κομοτηνή «βλέπει» ο πρόεδρος της ΠΑΕ Ποντίων πίσω από το σάλο που ξέσπασε σχετικά με τη νέα επετειακή φανέλα της ομάδας, η οποία –όπως έχει ανακοινωθεί– θα φέρει το σύνθημα «Δεν ξεχνώ, πάντα τιμώ», μια ευθεία αναφορά στη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου.

Με αφορμή και τα δημοσιεύματα στον τουρκόφωνο Τύπο, ο Μιχάλης Κακουλίδης έδωσε συνέντευξη στον ρ/σ Metropolis και κατήγγειλε ότι η ομάδα έχει δεχτεί «χτυπήματα κάτω από τη μέση από το πολιτικό σύστημα, την ΕΠΟ και την ΕΠΣ Θράκης» και για το μνημείο που έχει φτιάξει στο γήπεδο του Θρυλορίου.

Σε διευκρινιστική ερώτηση ο πρόεδρος της ΠΑΕ Ποντίων είπε ότι το τουρκικό Προξενείο, η «φωλιά του τουρκικού κράτους», δεν ανέχεται να σηκώνονται τέτοια θέματα στην πόλη της έδρας του. Και συνέχισε: «Πολιτικοί και αθλητικοί παράγοντες συνεργάζονται κάτω από το τραπέζι με το τουρκικό προξενείο, ένας από αυτούς είναι και ο πρόεδρος της ΕΠΣ Θράκης Μάνος Γαβριηλίδης».

Όπως υπογράμμισε, κάποια φερέφωνα του προξενείου κατηγορούν την ομάδα σε FIFA και UEFA, «αλλά εμάς δεν μας αγγίζει αυτό, το θέμα είναι να μην αγγίξει την τοπική ΕΠΣ και μας απαγορεύσει να εμφανιστούμε με αυτές τις φανέλες. Εμείς είμαστε αποφασισμένοι να δεχτούμε την όποια τιμωρία, αλλά τη φανέλα δεν θα την βγάλουμε».

Οι βαρύτατες καταγγελίες δεν έμειναν αναπάντητες από τον Μάνο Γαβριηλίδη, ο οποίος αμέσως μετά φιλοξενήθηκε στην ίδια ραδιοφωνική συχνότητα. «Τι είπε ο ξεφτιλισμένος; Εγώ θα το καταγγείλω και να έρθει να το αποδείξει», είπε εκτός εαυτού όταν ενημερώθηκε ότι ο πρόεδρος της ΠΑΕ Ποντίων κατήγγειλε ότι έχει σχέση με το τουρκικό προξενείο.

Στη συνέχεια ζήτησε συγγνώμη για τον χαρακτηρισμό, και συνέχισε: «Έχει πει πάρα πολλά χωρίς στοιχεία, δεν ασχολήθηκα μαζί του. Λέει ότι θα κάνει κάτι, μια φανέλα. Δικό του θέμα. Όταν θα το κάνει και αφού το κάνει τότε εμείς σαν διοργανώτρια αρχή θα παρέμβουμε και θα δούμε τι πρέπει να κάνουμε, αφού πάρουμε τις νομικές συμβουλές από ΕΠΟ», κατέληξε ο πρόεδρος της ΕΠΣ Θράκης.

Υπενθυμίζεται ότι με βάση τους κανονισμούς στις φανέλες των ομάδων απαγορεύονται τα πολιτικά μηνύματα. Πριν από λίγα χρόνια ο ΑΠΟΕΛ σε ευρωπαϊκό αγώνα είχε τιμωρηθεί επειδή οι οπαδοί του ύψωσαν ελληνικές σημαίες.

Με πληροφορίες από pontos-news.gr

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Copyright © 2020 - ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΡΟΔΟΠΗΣ