ΜΕΙΝΕ ΣΕ ΕΠΑΦΗ

TOPNEWS

Όταν η ΝΔ παρενέβαινε στη Δικαιοσύνη και δια χειρός Δένδια έδινε βορά την Ηριάννα

fonirodopis.gr

Ο κ. Μητσοτάκης δεν υπερασπίζεται τη Δικαιοσύνη, αλλά τα αποτελέσματα των δικών του μεθοδεύσεων. Τον ενοχλεί η κριτική στις δικαστικές αποφάσεις, αλλά δεν τον πειράζει καθόλου το non paper υποδείξεων Δένδια προς τους δικαστές το 2013, σημειώνει το Γραφείο Τύπου ΣΥΡΙΖΑ

Μπορεί η ΝΔ με ανακοίνωση της σχετικά με τη δικαστική απόφαση για την Ηριάννα και την αντίδραση που προκάλεσε ακόμη και στους κυβερνητικούς κόλπους να κάνει λόγο για παρέμβαση στην Δικαιοσύνη ωστόσο φαίνεται πως έχει κοντή μνήμη.

Ήταν Ιανουάριος του 2013 όταν ο τότε υπουργός Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη Νίκος Δένδιας με non parer εφιστούσε την προσοχή των δικαστών σε θέματα που άπτονται της τρομοκρατίας, αφήνοντας υπόνοιες για την κρίση τους. Από την πλευρά της η Δικαιοσύνη ζητούσε από το υπουργό να μην παρεμβαίνει και να αποφεύγει τους σχολιασμούς για τις δικαστικές αποφάσεις.

Ωστόσο εκείνος στο non paper που κοινοποίησε ανέφερε χαρακτηριστικά πως «και οι κρίνοντες κρίνονται», ενώ σημείωνε ότι «εξαιτίας παραλείψεων μιας μειοψηφίας δικαστικών λειτουργών, σήμερα διαφεύγουν των συνεπειών του νόμου όχι μόνο τρομοκράτες, αλλά και κατηγορούμενοι για πάσης φύσεως εγκληματικές πράξεις». Ανάμεσα σ’ εκείνους για τους οποίους μιλούσε ο πρώην υπουργός της ΝΔ ήταν και η Ηριάννα με τον σύντροφό της.

«Τα φαινόμενα αυτά δυστυχώς δεν έχουν προκαλέσει την ανησυχία της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων, εξ όσων γνωρίζουμε» ανέφερε επίσης το non paper, μέσω του οποίου έγιναν για πρώτη φορά γνωστά τα στοιχεία της Ηριάννας. Ο Νίκος Δένδιας μάλιστα, που σήμερα εμφανίζεται ως τιμητής της ανεξαρτησίας της Δικαιοσύνης, κατέγραφε και τα επίθετα όσων εμπλέκονταν σε υποθέσεις τρομοκρατίας και είχαν αφεθεί ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους κατόπιν της παρέλευσης του 18μήνου της προφυλάκισης.

Τα ονοματεπώνυμα των δύο κατηγορούμενων την εποχή εκείνη, της Ηριάννας και του συντρόφου της δηλαδή, δημοσιοποιήθηκαν για πρώτη φορά μέσω του non-paper του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη στο οποίο υπήρχε πλήρης λίστα με τα πρόσωπα που είχαν κατηγορηθεί για συμμετοχή στη «Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς», συμπεριλαμβάνοντας και περιπτώσεις που είχαν αθωωθεί ή για τις οποίες εκκρεμούσε η δικαστική απόφαση.

Λίγες ημέρες μάλιστα πριν από την έκδοση του εν λόγω non paper, ο Δένδιας είχε παραχωρήσει συνέντευξη μέσω της οποία είχε εξαπολύσει σφοδρότατη επίθεση στη Δικαιοσύνη για την απόφασή της να αφήσει ελεύθερους με περιοριστικούς όρους τους δύο κατηγορούμενους. Ο Δένδιας δεν είχε διστάσει μάλιστα να καταγγείλει τότε τους δικαστές για ήπια στάση στις σχετικές υποθέσεις, στις υποθέσεις δηλαδή που είχαν σχέση με την τρομοκρατία.

Ο Νίκος Δένδιας και σύσσωμη η ΝΔ που σήμερα κόπτονται για τη Δικαιοσύνη και κατακεραυνώνουν σε κάθε ευκαιρία την κυβέρνηση για αθέμιτες παρεμβάσεις, είναι οι ίδιοι άνθρωποι που όχι απλώς μέμφονταν δικαστές για τις αποφάσεις του, αλλά αυθαίρετα δημοσιοποιούσαν ονόματα κατηγορούμενων πολλοί από τους οποίους στην πορεία αθωώθηκαν, εκτιμώντας πως κακώς έχουν αποφυλακιστεί.

Προφανώς για τον πρώην υπουργό της κυβέρνησης Σαμαρά οι δικές του παρεμβάσεις στη Δικαιοσύνη, ήταν διαφορετικές. Και η αυθαίρετη δημοσιοποίηση ονομάτων, θεμιτή πρακτική. Φαίνεται πως για κάποιους, ακόμη κι όταν έχουν χρηματίσει υπουργοί, η Δικαιοσύνη πρέπει να λειτουργεί αλά καρτ. Φτάνει μάλλον να εξυπηρετεί την πολιτική τους.

ΣΥΡΙΖΑ σε Μητσοτάκη: Δεν τον πειράζουν οι υποδείξεις Δένδια στους δικαστές το 2013

«Ο κ. Μητσοτάκης δεν υπερασπίζεται τη Δικαιοσύνη, αλλά τα αποτελέσματα των δικών του μεθοδεύσεων», απαντά σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ, μετά τις δηλώσεις του προέδρου της ΝΔ, ο οποίος έκανε λόγο για «απαράδεκτες παρεμβάσεις και επιθέσεις της Κυβέρνησης στη Δικαιοσύνη».

Παράλληλα, σημειώνει στην ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ ότι τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης «τον ενοχλεί η κριτική στις δικαστικές αποφάσεις, αλλά δεν τον πειράζει καθόλου το non paper υποδείξεων Δένδια προς τους δικαστές, το 2013».

Αναλυτικά, το Γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρει:

«Ο κ. Μητσοτάκης δεν υπερασπίζεται τη Δικαιοσύνη, αλλά τα αποτελέσματα των δικών του μεθοδεύσεων. Τον ενοχλεί η κριτική στις δικαστικές αποφάσεις, αλλά δεν τον πειράζει καθόλου το non paper υποδείξεων Δένδια προς τους δικαστές, το 2013.

Υποκρισία, ντροπή και μικροκομματικές σκοπιμότητες από τον επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης, που μετά την κατάρρευση του αφηγήματός του για την οικονομία, προσπαθεί να πυροδοτήσει ένα τεχνητό κλίμα έντασης και ανασφάλειας».

Νωρίτερα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, με αφορμή τα επεισόδια στο κέντρο της Αθήνας δήλωσε μεταξύ άλλων ότι «οι απαράδεκτες παρεμβάσεις και επιθέσεις της κυβέρνησης στη Δικαιοσύνη, τραυματίζουν βαριά τη Δημοκρατία στη χώρα μας». 

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Copyright © 2020 - ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΡΟΔΟΠΗΣ