ΜΕΙΝΕ ΣΕ ΕΠΑΦΗ

ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ

Παρέμβαση της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Ροδόπης για το παιχνίδι «Μπλε Φάλαινα»

fonirodopis.gr

Προτρέπονται οι ανήλικοι, σε περίπτωση που δεχθούν πρόσκληση-πρόκληση συμμετοχής στο συγκεκριμένο διαδικτυακό παιχνίδι, να απευθύνονται στους γονείς τους και να ενημερώνουν τις κατά τόπους αστυνομικές Αρχές καθώς και τον εισαγγελέα

Παρέμβαση για τους κινδύνους που διατρέχουν οι ανήλικοι σε περίπτωση που συμμετάσχουν στο διαδικτυακό παιχνίδι «Μπλε Φάλαινα» έκανε η Εισαγγελία Πρωτοδικών Ροδόπης, σε εκτέλεση της παραγγελίας της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου κ. Ξένης Δημητρίου.

Ειδικότερα, με ανακοίνωση που εξέδωσε η Εισαγγελία, παρακαλούνται οι γονείς, οι εκπαιδευτικοί και όσοι έχουν την επιμέλεια ανηλίκων να επαγρυπνούν και σε περίπτωση που υποπτευτούν ότι κάποιος ανήλικος σχεδιάζει να συμμετάσχει στο παιχνίδι να έρθουν αμέσως σε επικοινωνία, είτε με τη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, είτε με τις κατά τόπους αστυνομικές Αρχές, είτε με τους εισαγγελείς.

Επίσης, με την ίδια ανακοίνωση, προτρέπονται οι ανήλικοι, σε περίπτωση που δεχθούν πρόσκληση-πρόκληση συμμετοχής στο συγκεκριμένο διαδικτυακό παιχνίδι, να απευθύνονται στους γονείς τους και να ενημερώνουν τις κατά τόπους αστυνομικές Αρχές καθώς και τον εισαγγελέα.

Ακόμη, παρακαλούνται οι διευθυντές των σχολείων να ενημερώσουν τους μαθητές και τους γονείς για τους κινδύνους που διατρέχουν οι ανήλικοι από τη συμμετοχή τους στο συγκεκριμένο παιχνίδι.

Το έγγραφο της εισαγγελέως έχει κοινοποιηθεί στην Αστυνομική Διεύθυνση Ροδόπης, στους διευθυντές Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και στην Υπηρεσία Επιμελητών Ανηλίκων και Κοινωνικής Αρωγής Ροδόπης.

Στην ανακοίνωση της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Ροδόπης την οποία υπογράφει η διευθύνουσα αυτής κ. Κωνσταντίνα Μελισσάρη αναφέρεται αναλυτικά:

Με αφορμή αλλεπάλληλα δημοσιεύματα σχετικά με το διαδικτυακό παιχνίδι «Μπλε Φάλαινα» και σε εκτέλεση της με αριθμό 4495/23-5-2017 παραγγελίας της κ. Εισαγγελέως του Αρείου Πάγου, θέλουμε να επιστήσουμε την προσοχή στους ανηλίκους, ιδίως δε στους εφήβους, σχετικά με την επικινδυνότητα του εν λόγω «παιχνιδιού» και τον σοβαρότατο κίνδυνο που διατρέχουν να αυτοτραυματιστούν ή ακόμη και να οδηγηθούν στο θάνατο.

Συγκεκριμένα, ο διαχειριστής του «παιχνιδιού» αυτού έρχεται σε επαφή με ανηλίκους μέσω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, των οποίων ζητά όλα τα προσωπικά στοιχεία. Ακολούθως, ο ανήλικος καλείται να λάβει μέρος σε σειρά δοκιμασιών – προκλήσεων, διάρκειας πενήντα (50) ημερών, λαμβάνοντας οδηγίες από άγνωστο πρόσωπο που καλείται «επικεφαλής». Οι δοκιμασίες αυτές ξεκινούν ως απλές και εύκολες (πχ να ακούσει νυχτερινές ώρες ένα συνταρακτικό τραγούδι) και δυσκολεύουν σταδιακά (πχ να παρακολουθήσει ένα συνταρακτικό βίντεο, να χαράξει λέξεις ή σύμβολα στο σώμα του) μέχρι την τελική πράξη αυτοκαταστροφής (πράξη αυτοκτονίας), που οδηγεί μετά βεβαιότητας στο θάνατο. Κάθε φορά δε που ολοκληρώνεται μια τέτοια δοκιμασία, ο ανήλικος είναι υποχρεωμένος να στείλει μία φωτογραφία ή βίντεο προς απόδειξη της ολοκλήρωσης της δοκιμασίας. Αξίζει να επισημανθεί ότι σε περίπτωση που κάποιος ανήλικος επιθυμεί να διακόψει τη συμμετοχή του στο παιχνίδι, εξαπολύονται εκ μέρους του διαχειριστή απειλές, που έχουν στόχο να τρομοκρατήσουν το υποψήφιο θύμα και να το αποτρέψουν από την εγκατάλειψη του παιχνιδιού.

Είναι φανερό ότι οι διαχειριστές τέτοιων «παιχνιδιών» – εξαιτίας των οποίων περί τα 130 παιδιά έχουν οδηγηθεί στην αυτοκτονία στη Ρωσία, από όπου και ξεκίνησε – στόχο έχουν την ευάλωτη ομάδα των εφήβων, οι οποίοι κατά κόρον χρησιμοποιούν το διαδίκτυο και τα διάφορα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και μάλιστα τους ανήλικους που ενδεχομένως είναι περισσότεροι ευάλωτοι (είτε λόγω ιδιοσυγκρασίας είτε διότι αντιμετωπίζουν διάφορα προβλήματα), να τους χειραγωγήσουν, καταργώντας την ελεύθερη βούληση τους και να τους οδηγήσουν τελικά στο θάνατο.

Προς αποφυγή τέτοιων κρουσμάτων στην περιοχή της εδαφικής μας αρμοδιότητας, αποστείλαμε με το υπ’ αριθ. 1532/24-5-2017 έγγραφο μας το σχετικό υπ’ αριθ. 4495/23-5-2017 έγγραφο της κ. Εισαγγελέως του Αρείου Πάγου μετά των συνημμένων σε αυτό προς την Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση Νομού Ροδόπης (με την παράκληση να κοινοποιηθεί σε όλα τα σχολεία αρμοδιότητας τους), προς την Υπηρεσία Επιμελητών Ανηλίκων και Κοινωνικής Αρωγής Ροδόπης και προς τη Διεύθυνση Αστυνομίας Ροδόπης. Παρακαλούμε δε τους γονείς, εκπαιδευτικούς και όσους άλλους έχουν την επιμέλεια ανηλίκων, να επαγρυπνούν και στην περίπτωση που υποπτευθούν ότι κάποιος ανήλικος σχεδιάζει να συμμετάσχει σε τέτοιου είδους δοκιμασίες, να έρθουν ΑΜΕΣΑ σε επικοινωνία είτε με τη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος στο τηλέφωνο 11188 και στην ηλεκτρονική διεύθυνση ccu@cybercrimeunit.gov.gr είτε με το Τμήμα Ασφαλείας Κομοτηνής είτε με την Υπηρεσία Επιμελητών Ανηλίκων και Κοινωνικής Αρωγής Ροδόπης είτε με τον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Ροδόπης.

Προτρέπουμε τους ανηλίκους όπως σε κάθε περίπτωση που έχουν δεχθεί τέτοιου είδους πρόσκληση – πρόκληση, να απευθυνθούν στους γονείς τους, σε οποιοδήποτε άλλο ενήλικο πρόσωπο εμπιστοσύνης, στο Τμήμα Ασφαλείας Κομοτηνής, στην Υπηρεσία Επιμελητών Ανηλίκων και Κοινωνικής Αρωγής Ροδόπης ή ακόμη και στην Εισαγγελέα Πρωτοδικών Ροδόπης, την οποία μπορούν να επισκέπτονται στο Δικαστικό Μέγαρο Κομοτηνής.

Παραγγέλλουμε τη δημοσίευση της παρούσας σε διαδικτυακούς ιστοτόπους τοπικού ενδιαφέροντος και σε τοπικές εφημερίδες.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Copyright © 2020 - ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΡΟΔΟΠΗΣ