ΜΕΙΝΕ ΣΕ ΕΠΑΦΗ

TOPNEWS

Και πάλι «όχι» από την ελληνική δικαιοσύνη στην έκδοση των «8» στην Τουρκία

fonirodopis.gr

ΤΟΥΡΚΙΑ - ΠΡΑΞΙΚΟΠΗΜΑ

Ο εισαγγελέας εξέφρασε μάλιστα την έκπληξη του που 10 μέρες μετά την τελεσίδικη απόφαση του Αρείου Πάγου, οι τουρκικές αρχές έστειλαν δεύτερο αίτημα για τα ίδια αδικήματα

Στο «κενό» έπεσε τελικά το δεύτερο, νέο, αίτημα των τουρκικών αρχών για έκδοση στη γειτονική χώρα των οκτώ Τούρκων αξιωματικών, που έφτασαν με ελικόπτερο στην Ελλάδα αμέσως μετά τα γεγονότα με το αποτυχημένο πραξικόπημα, πέρυσι το καλοκαίρι.

Σήμερα, με απόφαση του το Συμβούλιο Εφετών απέρριψε και το δεύτερο αίτημα της Τουρκίας για την έκδοση των τελευταίων 2 από τους συνολικά 8 στρατιωτικούς.

Της απόφασης είχε προηγηθεί η αγόρευση του εισαγγελέα Εφετών Γιώργου Βούλγαρη, ο οποίος  αναφέρθηκε στις πρόσφατες τελεσίδικες αποφάσεις του Αρείου Πάγου, με τις οποίες απορρίφθηκε το πρώτο αίτημα των τουρκικών αρχών για έκδοση των οκτώ στρατιωτικών.

Ο εισαγγελέας εξέφρασε μάλιστα την έκπληξη του που 10 μέρες μετά την τελεσίδικη απόφαση του Αρείου Πάγου, οι τουρκικές αρχές έστειλαν δεύτερο αίτημα για τα ίδια αδικήματα.

Ανέφερε μεταξύ άλλων στην αγόρευσή του ο κ. Βούλγαρης: “Είναι εξαιρετικά οδυνηρό και για τη χώρα που ζητά την έκδοση και για τη χώρα που την αρνείται. Μπορεί αύριο και η Ελλάδα να ζητά κάποιους για σοβαρά αδικήματα και να αρνείται η Τουρκία ή άλλη χώρα. Δεν μπορώ όμως να εισηγηθώ την έκδοση γιατί δεν έχουν αλλάξει οι λόγοι της άρνησης. Σταμάτησαν οι βασανισμοί; Οι διωγμοί; Οι ομαδικές απολύσεις και διώξεις; Καταλαβαίνω ότι μια δεύτερη απορριπτική απάντηση στα αιτήματα έκδοσης ενδεχομένως να προκαλέσει δυσφορία στη γείτονα. Όμως αν κοιταχθεί με ειλικρίνεια στον καθρέπτη η σύγχρονη Τουρκία θα καταλάβει γιατί έρχεται η μία άρνηση μετά την άλλη, όχι μόνο από την Ελλάδα αλλά και από άλλες χώρες για την έκδοση των φερόμενων πραξικοπηματιών.”

Να σημειωθεί τέλος πως όπως και στις προηγούμενες αποφάσεις, έτσι και με τη σημερινή το Συμβούλιο Εφετών διέταξε την απελευθέρωση των Τούρκων αξιωματικών αν δεν κρατούνται για άλλο λόγο.Ωστόσο η κράτηση τους συνεχίζεται μέχρι να εκδοθούν οι αποφάσεις για το άσυλο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Copyright © 2020 - ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΡΟΔΟΠΗΣ