ΜΕΙΝΕ ΣΕ ΕΠΑΦΗ

MEDIA

Σε υποχείριο των ποινικών ορέξεων με σκοπό τη φίμωση μεταβάλλεται η δημοσιογραφία

fonirodopis.gr

ΒΑΞΕΒΑΝΗΣ

Για άλλη μια φορά αποδεικνύεται η αναγκαιότητα να τροποποιηθούν οι αναχρονιστικές προβλέψεις του Ποινικού Κώδικα, στις οποίες συμπεριλαμβάνεται και η συκοφαντική δυσφήμηση δια του Τύπου

Στο Αστυνομικό Τμήμα της Καλλιθέας παρουσιάστηκαν, το μεσημέρι της Δευτέρας, οι δημοσιογράφοι Κώστας Βαξεβάνης και Βασίλης Ανδριανόπουλος μετά τη μήνυση της συζύγου του Γιάννη Στουρνάρα για το δημοσίευμα του Documento με τίτλο «Οικογένεια Στουρνάρα: Ο μεγάλος έρωτας με τις φαρμακοβιομηχανίες». Έπειτα, με τη συνοδεία της Αστυνομίας, οδηγήθηκαν στη ΔΕΕ για τις ανάλογες φωτογραφίες, ενώ στη συνέχεια μεταφέρθηκαν στον εισαγγελέα Πρωτοδικών για να καταθέσουν.

Μετά την κατάθεση τους στον εισαγγελέα Δημήτριο Γκύζη, ο οποίος δεν άσκησε δίωξη κατά των δύο μηνυόμενων, αφέθηκαν ελεύθεροι ενώ ο εισαγγελέας  διέταξε προκαταρκτική έρευνα για την υπόθεση, απορρίπτοντας παράλληλα το αίτημα της μηνύτριας, Λίνας Νικολοπούλου, για ενεργοποίηση της διαδικασίας του αυτοφώρου.

Για άλλη μια φορά, ωστόσο, αποδεικνύεται η αναγκαιότητα να τροποποιηθούν οι αναχρονιστικές προβλέψεις του Ποινικού Κώδικα, στις οποίες συμπεριλαμβάνεται και η συκοφαντική δυσφήμηση δια του Τύπου. Κάθε φορά που ένας δημοσιογράφος καλείται να κάνει τη δουλειά του, δηλαδή να δημοσιεύσει τα πεπραγμένα ανθρώπων που έχουν εντάξει τον εαυτό τους αυτοβούλως στη δημόσια σφαίρα, λειτουργεί υπό τη «Δαμόκλειο Σπάθη» των νομικίστικων οδών που θα ακολουθήσει ο εκάστοτε μεγαλόσχημος επιχειρηματίας, πολιτικός ή εκπρόσωπος κάποιου θεσμικού φορέα.

Ως εκ τούτου, η δημοσιογραφία μεταβάλλεται σε υποχείριο των ποινικών ορέξεων, με απώτερο σκοπό τη φίμωση και την αποσιώπηση. Ασχέτως με το τι ορίζει η Ευρωπαϊκή Σύμβαση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για το δημοσιογραφικό λειτούργημα στο άρθρο 10, παρέχοντας το δικαίωμα στους δημοσιογράφους να κρίνουν ακόμα και αυστηρά τα δημόσια πρόσωπα για λόγους δημοσίου συμφέροντος, στην Ελλάδα ο εκάστοτε θιγόμενος μπορεί να σύρει στο αυτόφωρο τον δημοσιογράφο, προκαλώντας το ανάλογο μιντιακό γεγονός. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε πως ο ΣΚΑΪ βρισκόταν με κάμερα έξω από το Τμήμα που παραδόθηκαν οι δύο δημοσιογράφοι, γεγονός που προκαλεί ενδιαφέρον για τον τρόπο που θα καλυφθεί από τον συγκεκριμένο τηλεοπτικό σταθμό.

Όπως και να έχει, το εν λόγω περιστατικό αποτελεί μία ακόμα σαφή απόδειξη πως πρέπει να επέλθει η απαιτούμενη πολιτική και νομοθετική πρωτοβουλία από το υπουργείο Δικαιοσύνης για να προασπιστεί εν γένει το δημοσιογραφικό λειτούργημα και η κοινωνική αποστολή των δημοσιογράφων. Βέβαια, αυτό προϋποθέτει η ηγεσία του υπουργείου να ταυτίζεται με την άποψη που θέλει τη δημοσιογραφία ανεξάρτητη και κυρίως ως την «Τέταρτη Εξουσία» εντός του δημοκρατικού πολιτεύματος.

Διαβάστε περισσότερα στο koutipandoras.gr

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Copyright © 2020 - ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΡΟΔΟΠΗΣ