ΜΕΙΝΕ ΣΕ ΕΠΑΦΗ

TOPNEWS

Σε ανθρώπινο… «χαράτσι» για την Ροδόπη έχουν εξελιχθεί οι ιρλανδικές διαβάσεις

ΙΡΛΑΝΔΙΚΗ ΔΙΑΒΑΣΗ

Έχουμε θρηνήσει δεκάδες νεκρούς την τελευταία 25ετία στις διάφορες περιοχές του νομού, με αποτέλεσμα η φτηνή λύση της συγκεκριμένης κατασκευής να πληρώνεται τελικά πολύ ακριβά…

Μια… αναζωογονητική εισήγηση για τις πρώτες βοήθειες μετά από καρδιακή ανακοπή, οι τρόποι για να χρησιμοποιείς αποτελεσματικά έναν οικιακό πυροσβεστήρα, η απαίτηση στην Ασφάλεια και την Υγιεινή στο χώρο εργασίας, οι τρόποι προφύλαξης από ένα σεισμό, η ασφαλής πεζοπορία στο βουνό, αλλά και τι πρέπει να προσέχουμε ώστε οι ιρλανδικές διαβάσεις σε περίοδο βροχών να μη γίνονται υγρός τάφος για πεζούς και οδηγούς, ήταν οι επιμέρους ενότητες που απασχόλησαν την ημερίδα που διοργάνωσε η Ομάδα Διάσωσης Ροδόπης, το Σάββατο το απόγευμα στο Πολυλειτουργικό Κέντρο του Δήμου Κομοτηνής, υπό το γενικό τίτλο «Μαθαίνω να προστατεύομαι».

Εισηγητές σε αυτήν την καθόλα ενδιαφέρουσα εκδήλωση -η οποία ωστόσο δεν είχε και την ανάλογη ανταπόκριση, από τους πολίτες της περιοχής μας- ήταν ο καρδιολόγος της πόλης μας Πασχάλης Σόφτας, ο Πυραγός Δημήτρης Βογδανίδης, καθώς και τα μέλη της ΕΟΔ Ροδόπης: Στάθης Γκεβρέκης, Πόπη Καραντώνη, μέλος της ΕΟΔ Ροδόπης, Κώστας Θεοδοσιάδης, υπεύθυνος ΤΑΚ Ροδόπης και Δημήτρης Λαγαμτζής, υπεύθυνος Ορεινού Στοιχείου ΕΟΔ Ροδόπης.

Στο ξεκίνημα της ημερίδας, ο πρόεδρος του ΔΣ της Ομάδας Στάθης Γκεβρέκης έκανε μια μικρή παρουσίαση της ΜΚΟ Ελληνική Ομάδα Διάσωσης, καθώς και του Παραρτήματος Ροδόπης -το πρώτο Παράρτημα που δημιουργήθηκε στη χώρα- αρχικά ως κομμάτι της ΜΚΟ στη Θεσσαλονίκη και λίγα χρόνια αργότερα, με δικό του Καταστατικό.

ΕΟΔ ΡΟΔΟΠΗΣ - ΗΜΕΡΙΔΑ

Ο Πυραγός Δημήτρης Βογδανίδης, που ήταν και ο πρώτος ομιλητής, αναφέρθηκε στην πρόληψη και καταστολή των πυρκαγιών, έδωσε τις αιτίες που προκαλούνται, αλλά και αρκετές πολύ σημαντικές πληροφορίες για το πώς ένας πυροσβεστήρας μπορεί να αποδειχθεί αποτελεσματικός στην οικογένεια ή στο χώρο εργασίας. Σύμφωνα με τον Πυραγό η χρήση πυροσβεστήρα στα πρώτα λεπτά της φωτιάς θα πρέπει να γίνεται με στόχευση στη βάση της και όχι στις φλόγες, ο χειριστής δε θα πρέπει να βρίσκεται μπροστά στον καπνό, ενώ εάν υπάρχουν περισσότεροι από ένας πυροσβεστήρας (και χειριστές) θα πρέπει να χρησιμοποιούνται ταυτόχρονα. «Ακόμα κι αν φαίνεται ότι μια φωτιά έχει σβηστεί δεν εφησυχάζουμε», σημείωσε, «καλούμε την Πυροσβεστική κι αφού έρθει τότε μπορούμε να φύγουμε».

Παράλληλα, επίστησε την προσοχή στην «ιδιοσυγκρασία» της φωτιάς ζητώντας από τους πολίτες να είναι πολύ προσεκτικοί και να μην υπερβάλλουν εαυτόν: «Η φωτιά στο πρώτο λεπτό για να σβήσει χρειάζεται ένα ποτήρι νερό, στο δεύτερο, έναν κουβά και στον τρίτο έναν τόνο νερό», τόνισε χαρακτηριστικά.

Μια άκρως ενδιαφέρουσα εισήγηση για τις πρώτες βοήθειες ύστερα από καρδιακή ανακοπή έκανε ο καρδιολόγος Πασχάλης Σόφτας, με τη βοήθεια μιας κούκλας και τη διάθεση να δώσει όσο περισσότερες πληροφορίες… ζωής στο κοινό. Ο κ. Σόφτας σημείωσε ότι στην πρώτη επαφή με το θύμα θα πρέπει να κυριαρχούν δύο έννοιες: ψυχραιμία και γνώση.

Αν και τα ποσοστά επιβίωσης ύστερα από καρδιακή ανακοπή είναι στο… 0%, το ποσοστό αυτό, όπως υπογράμμισε ο καρδιολόγος εκτινάσσεται στο εντυπωσιακό 70%, με την Αλυσίδα Επιβίωσης: Ταχεία Αναγνώριση του περιστατικού-Ταχύτατη Έναρξη ΚΑΡΠΑ- Απινίδωση-Νοσοκομειακή Φροντίδα. Τα πρώτα βήματα που απαιτούνται από τον άνθρωπο που παρέχει πρώτες βοήθειες είναι η ασφαλής προσέγγιση του θύματος, ο έλεγχος των αντιδράσεών του, το κάλεσμα για βοήθεια από τους περαστικούς, η απελευθέρωση του αεραγωγού, ο έλεγχος της αναπνοής του -μια πολύ σημαντική διαδικασία- η κλήση για ασθενοφόρο στο 166 αλλά και το διεθνές 112. Ακολουθεί η αναζωογόνηση:  30 μαλάξεις και 2 αναπνοές. Πόσο κρατά αυτή η διαδικασία; Μέχρι να έρθει το ασθενοφόρο…

Ο κ. Σόφτας έδωσε έμφαση στην αναγκαιότητα του απινιδωτή, υπογραμμίζοντας πως αυτός σώζει ζωές και θα πρέπει να υπάρχει όπου είναι δυνατόν…

Τέλος, αναφέρθηκε στις πρώτες βοήθειες σε περίπτωση πνιγμονής, εγκαυμάτων, αιμορραγίας-ρινορραγίας, αλλά και επιληπτικών επεισοδίων.

ΕΟΔ ΡΟΔΟΠΗΣ - ΗΜΕΡΙΔΑ

Απαίτηση, χαρακτήρισε η Πόπη Καραντώνη την Υγεία και Ασφάλεια στους χώρους εργασίας, αφού αποτελεί νόμο του κράτους από το 1985. Αναφέρθηκε στο τρίπτυχο: Αναγνώριση-Εκτίμηση-Έλεγχος των κινδύνων και υπογράμμισε ότι οι εργοδότες-εταιρείες θα πρέπει να λαμβάνουν μέτρα και να τα παρακολουθούν ως προς την αποτελεσματικότητά τους και βεβαίως να αναθεωρούν τα ελλιπή, καταχωρώντας τα -βάσει νόμου- σε Βιβλίο Ασφάλειας και Υγείας.

Η κ. Καραντώνη σημείωσε ότι μέσα στις υποχρεώσεις μίας εταιρείας είναι οι καλοί και καθαροί χώροι εργασίας, η ευταξία, αλλά και ο κατάλληλος εξοπλισμός. «Επίσης, θα πρέπει οι έξοδοι κινδύνου να είναι ευδιάκριτοι, όχι κλειδωμένοι και χωρίς εμπόδια για την εύκολη πρόσβαση των εργαζομένων», σχολίασε η εθελόντρια. Έμφαση έδωσε, επίσης και στα ατομικά μέσα προστασίας και την υποχρεωτική χρήση τους από τους εργαζομένους.

Το 80% των σεισμών στην Ευρώπη σημειώνονται στον ελλαδικό χώρο. Αυτό τόνισε το μέλος της ΕΟΔ Ροδόπης Κώστας Θεοδοσιάδης μιλώντας για τους τρόπους προστασίας πριν και κατά τη διάρκεια μιας σεισμικής δόνησης. Ένα σπίτι ή και ένα γραφείο είναι… φιλικό προς το σεισμό εάν τα μέλη του ενεργήσουν στην κατεύθυνση της μείωσης της επικινδυνότητάς του: τοποθετούμε τα βαριά αντικείμενα χαμηλά, προνοούμε ώστε να μη φράζουν τις εξόδους, επίσης, τα απομακρύνουμε από κρεβάτια ή γραφεία, τοποθετούμε σύρτες σε ντουλάπια που βρίσκονται ψηλά και πιθανότατα μπορεί να ανοίξουν κατά τη σεισμική δόνηση.

Καλό είναι να έχουμε πάντα εφεδρικό ένα σακίδιο ανάγκης το οποίο θα περιλαμβάνει φακό με έξτρα μπαταρίες, ραδιόφωνο, νερό, σφυρίχτρα, ξηρή τροφή, τηλεκάρτα, είδη πρώτων βοηθειών, καπέλο, αδιάβροχο. Επίσης, τα μέλη της ομάδας ή της οικογένειας θα πρέπει να έχουν προαποφασίσει το σημείο συνάντησης μετά από ένα σεισμό. «Πάντα σε ανοιχτό χώρο, όπως ένα πάρκο ή μία πλατεία και μακριά από ογκώδη αντικείμενα ή καλώδια της ΔΕΗ» σημείωσε ο εθελοντής διασώστης.

Σύμφωνα με τον ίδιο, κατά τη διάρκεια της σεισμικής δόνησης, θα πρέπει να κρατούμε την ψυχραιμία μας να μην τρέχουμε όλοι μαζί προς την έξοδο να καθόμαστε χαμηλά προστατεύοντας το κεφάλι μας από την τυχόν ρίψη αντικειμένων ή οικοδομικών υλικών. Αυτό που οι παλιοί μάθαμε ότι αποτελεί μέσος ασφάλειας να βρεθούμε κάτω από ένα τραπέζι, αλλά κρατώντας ένα πόδι του για σταθερότητα, συνεχίζει να ισχύει. Αυτό που καταρρίπτεται λόγω της… αλλαγής της οικοδόμησης είναι η προφύλαξη σε μία πόρτα. Το συγκεκριμένο, όπως τόνισε ο διασώστης δεν έχει πλέον εφαρμογή, εξαιτίας του τρόπου κατασκευής των σύγχρονων σπιτιών και διαμερισμάτων.

Στους κανόνες για μια ασφαλή πεζοπορία στο βουνό αναφέρθηκε ο υπεύθυνος Δημήτρης Λαγαμτζής. Σωστή προετοιμασία και επαρκής εκπαίδευσης είναι οι δύο βασικοί πυλώνες για την αποφυγή κινδύνων στο φυσικό περιβάλλον. Ο διασώστης επεσήμανε την ανάγκη σωστού βασικού εξοπλισμού: ζεστά, αδιάβροχα ρούχα με μικρό όγκο που στεγνώνουν μόνα τους, μποτάκια, γκέτες, μπατόν κι ένα ορειβατικό σακίδιο, το οποίο μπορεί να περιέχει απλώς το νερό που θα χρειαστείτε στη διαδρομή ή ορθότερα και το χάρτη της περιοχής που θα περπατήσετε, πυξίδα/gps, κινητό, γυαλιά ηλίου, αντηλιακό, εφεδρικό ρουχισμό, φακό, ένα επιπλέον ατομικό φαρμακείο, σφυρίχτρα, σπίρτα, σουγιάς. Σύμφωνα με τον κ. Λαγαμτζή οι κίνδυνοι που ελλοχεύουν είναι οι αντικειμενικοί: άγρια ζώα (στην περιοχή μας μεγάλα τσομπανόσκυλα και σαλαμάνδρες που εκτοξεύουν υγρό, που μπορεί να προκαλέσει συμπτώματα, όπως ερεθισμός στα μάτια ή σε κάποια πληγή του σώματος), λιθοπτώσεις, κακές καιρικές συνθήκες, ομίχλη, ακτινοβολία, αλλά και οι υποκειμενικοί κίνδυνοι, οι οποίοι είναι και οι πιο σοβαροί, όπως είπε. Άγνοια, απειρία, απερισκεψία, κούραση, ελλιπής εξοπλισμός, κακή συμπεριφορά μεταξύ της ομάδας των πεζοπόρων.

Ο 10λογος του καλού ορειβάτη συνίσταται στα εξής:

-Δεν πρέπει να ξεκινάμε μόνοι μας μια διαδρομή -απαιτούνται τουλάχιστον τρία άτομα

-Έχουμε πάντα τον απαραίτητο εξοπλισμό

-Δεν ξεχνούμε το προσωπικό μας φαρμακείο

-Κρατάμε ενωμένη την παρέα των πεζοπόρων

-Ακολουθούμε πάντα τις εντολές του αρχηγού

-Πριν ξεκινήσουμε ενημερώνουμε κάποιον για τη διαδρομή και την ώρα επιστροφή μας

-Αποφεύγουμε επέκταση της δράσης πέραν των ικανοτήτων μας

-Βασίζουμε την πεζοπορία πάνω σε γνώσεις έγκυρων εγχειριδίων και Σχολών ορειβασίας

-Σεβόμαστε το περιβάλλον

-Προσφέρουμε βοήθεια  όπου χρειάζεται ή σε όποιον μας το ζητήσει.

Ανθρώπινο… «χαράτσι» για την Ροδόπη έχουν εξελιχθεί οι ιρλανδικές διαβάσεις, αν αναλογιστεί κανείς ότι οι βροχοπτώσεις ετησίως στην περιοχή μας σπάνια ξεπερνούν ένα 15νθήμερο. Κι όμως, έχουμε θρηνήσει δεκάδες νεκρούς την τελευταία 25ετία στις διάφορες περιοχές του νομού, με αποτέλεσμα η φτηνή λύση της συγκεκριμένης κατασκευής να πληρώνεται τελικά πολύ ακριβά…

Στους κινδύνους και την αποφυγή τους από πεζούς και οδηγούς αναφέρθηκε ο πρόεδρος της ΕΟΔ Ροδόπης Στάθης Γκεβρέκης, κλείνοντας την ημερίδα, το Σάββατο το βράδυ.

Δύο είναι τα είδη ιρλανδικών διαβάσεων στη Ροδόπη: απλή τσιμεντόστρωση, όπως η διάβαση στην Αγιά Μαρίνα Ιμέρου, η οποία βεβαίως έχει δώσει πολλά περιστατικά, αλλά και η πολύ καλύτερη κατασκευή με σωληνωτούς οχετούς, που δίνουν τη δυνατότητα σε μεγάλες ποσότητες νερού να περνούν από τους σωλήνες, ώστε να μη φουσκώνουν τα νερά κι έτσι σπάνια να απαιτείται η διακοπή κυκλοφορίας των οχημάτων. Τέτοια κατασκευή υπάρχει στον Τρελοχείμαρρο.

Ο Στάθης Γκεβρέκης τόνισε ότι πολύ σημαντικές ιρλανδικές διαβάσεις, ως προς την επικινδυνότητάς τους είναι δύο στη Γρατινή, μία στον Κάλχα, μία στον Ήφαιστο, μία στο Μεσοχώρι -ο ίδιος τόνισε ότι η Ομάδα έχει απασχοληθεί πολλές φορές με τη διάβαση στο Λοφάριο- μία στον Ίμερο και μία στη Σάλπη. Σύμφωνα με τον κ. Γκεβρέκη είτε είμαστε πεζοί είτε οδηγοί θα πρέπει, σε περίοδο βροχόπτωσης, να αποφεύγουμε να περνούμε ιρλανδικές διαβάσεις, να παρατηρούμε τα κολωνάκια σήμανσης τα οποία δείχνουν τη στάθμη νερού πριν και μετά της βροχόπτωσης να αξιολογούμε το βάθος, αλλά και τα φαινόμενα, όπως οι αναταράξεις που παρουσιάζει το νερό, να είμαστε ενήμεροι για τα περιστατικά που έχει «δώσει» η συγκεκριμένη διάβαση που σκεπτόμαστε να περάσουμε, να γνωρίζουμε την κατασκευή και την υδατο-τοπογραφία της και να μην αγνοούμε τη σήμανση της Τροχαίας (πολλοί δε δίνουν σημασία στις αποφάσεις περί απαγόρευσης διέλευσης από τις ιρλανδικές διαβάσεις).

Ωστόσο, στην περίπτωση που ένας οδηγός βρεθεί να παρασύρεται τότε θα πρέπει να ξέρει ότι δεν έχει πια κανέναν έλεγχο στο όχημά του και κυρίως θα πρέπει να εστιάσει στο πώς θα σώσει τη ζωή του. Ο κ. Γκεβρέκης αναφέρθηκε σε περιστατικά που τα θύματα ασχολούνταν με το να σώσουν το αυτοκίνητο ή το μηχανάκι τους με αποτέλεσμα, τελικά να χάσουν τη ζωή τους.

Στην περίπτωση που ο οδηγός ή ένας πεζός βρεθεί στο ποτάμι, τότε θα πρέπει να προστατεύσει το κεφάλι του, να κρατά τα πόδια του πάνω στην επιφάνεια του νερού και πάντα σε κίνηση να έχει οπτική επαφή να κολυμπά αμυντικά (με τα χέρια προς τα πίσω). Αν είμαστε τυχεροί και ψύχραιμοι μπορούμε να βρούμε ένα ασφαλές μέρος μέσα στο… αφιλόξενο ποτάμι πίσω από βράχια ή πίσω από τις στροφές των ποταμών.

Τέλος, σε ό,τι αφορά τους παρατηρητές -απλούς πολίτες ή και διασώστες- ισχύουν τα ίδια πράγματα: δεν μπαίνουμε στο νερό, αλλά προσπαθούμε να βοηθήσουμε με μη ναυαγοσωστική διάσωση (χωρίς δηλαδή να τον ακουμπήσουμε), του προτάσσουμε ένα σκοινί ή ένα κλαδί, καλούμε σε βοήθεια και δεν τον χάνουμε από τα μάτια μας.

Η ημερίδα της ΕΟΔ Ροδόπης με τίτλο «Μαθαίνω να προστατεύομαι» ήταν ο προπομπός για την έναρξη του Βασικού Σχολείου νέων Εθελοντών Διασωστών, που ξεκινά επίσημα την Τετάρτη 15 Μαρτίου και θα διαρκέσει 7 Σαββατοκύριακα, έως τις 21 Μαΐου 2017.

TOPNEWS

Οδηγίες στη Διεύθυνση Ιθαγένειας για την ανεύρεση ανιθαγενών μουσουλμάνων της Θράκης

Δημοσιεύθηκε

στις

Αίσιο τέλος για την περίπτωση μουσουλμάνου Θρακιώτη που είχε μεταναστεύσει στην Αυστραλία και του είχε αφαιρεθεί η ελληνική ιθαγένεια από το 2004 με το διαβόητο άρθρο 19 επειδή… ξενιτεύτηκε

Ήταν η χούντα που αφαίρεσε την ιθαγένεια της Μελίνας Μερκούρη και ήταν όλος ο πολιτισμένος κόσμος που καμάρωσε τότε τη γενναία στάση της σπουδαίας Ελληνίδας.

Εκατοντάδες χιλιάδες Έλληνες είχαν την ίδια «τύχη», από τότε που εφαρμόστηκε το προεδρικό διάταγμα του 1927 μέχρι και το 1955, οπότε και αντικαταστάθηκε με το εξίσου κατάπτυστο άρθρο 19, που παρέμεινε σε ισχύ μέχρι και το 1998, οπότε και καταργήθηκε από την κυβέρνηση του Κώστα Σημίτη.

Μόλις χθες (3/4), όμως, έληξε αίσια άλλη μία από τις ακραίες περιπτώσεις αναλγησίας και νομικής αυθαιρεσίας του ελληνικού κράτους κι έγινε έτσι άλλο ένα μικρό βήμα αποκατάστασης του κράτους δικαίου.

Μουσουλμάνος Θρακιώτης που είχε μεταναστεύσει στην Αυστραλία και του είχε αφαιρεθεί η ελληνική ιθαγένεια με το διαβόητο άρθρο 19 επειδή… ξενιτεύτηκε, όπως εκατοντάδες χιλιάδες Έλληνες εκείνες τις δεκαετίες, ζούσε από το 2004 στη Θράκη χωρίς ελληνική ιθαγένεια.

Το Συμβούλιο Ιθαγένειας είχε απορρίψει δύο φορές την αίτηση ανάκτησης της ελληνικής του ιθαγένειας, σύμφωνα με τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Μουσταφά Μουσταφά.

Ίσως το Συμβούλιο Ιθαγένειας αφουγκράστηκε τη συγκινητική ομιλία του βουλευτή στο βήμα της Βουλής για το δράμα μερικών δεκάδων ανιθαγενών της Θράκης ή κατανόησε επιτέλους το προφανές της μη εφαρμογής του άρθρου 19 στις περιπτώσεις όσων ξενιτεύτηκαν, για παράδειγμα στη Γερμανία, και πολύ περισσότερο όσων ζουν στην Ελλάδα.

Ρωτήσαμε τον Ειδικό Γραμματέα Ιθαγένειας, Λάμπρο Μπαλτσιώτη, σχετικά με το ζήτημα της τύχης αυτών των ανθρώπων που ταλαιπωρούνται ως «ανύπαρκτοι» πολίτες στη χώρα τους:

«Τα ζητήματα ιθαγένειας που ανακύπτουν με τους μουσουλμάνους της Θράκης διακρίνονται σε δύο κατηγορίες. Η πρώτη αφορά όσους ζητούν ανάκτηση της ελληνικής τους ιθαγένειας, την οποία έχουν απολέσει με το άρθρο 19 και ζουν ιδίως στην Ελλάδα ως ανιθαγενείς.

Από το 2007, άρχισε η ιθαγενειακή αποκατάσταση αυτών των περιπτώσεων και η συντριπτική τους πλειοψηφία έχει αποκτήσει την ελληνική ιθαγένεια. Δυστυχώς με πολύ αργούς ρυθμούς, αλλά έχει γίνει. Φαίνεται όμως ότι εξακολουθούν να υπάρχουν λίγες δεκάδες άτομα που διαβιούν στη Θράκη σε καθεστώς ανιθαγένειας.

Το πρόβλημα είναι ότι οι πληροφορίες αυτές μας έρχονται έμμεσα, από άλλα υπουργεία και υπηρεσίες, καθώς οι ίδιοι δεν έχουν αιτηθεί την ανάκτηση της ιθαγένειάς τους.

Για να λυθεί το ζήτημα, καθώς εικάζουμε ότι πρόκειται για κοινωνικά αποκλεισμένα πρόσωπα, στο πλαίσιο της χρηστής διοίκησης, θα αποσταλούν οδηγίες στη Διεύθυνση Ιθαγένειας με χωρική αρμοδιότητα τη Θράκη, με σκοπό την «ανεύρεσή» τους και την κατάθεση της σχετικής αίτησης.

Παρεμπιπτόντως, στο ίδιο έγγραφο θα γίνεται ανάλογη προσπάθεια «ανεύρεσης» ανιθαγενών από τα διάδοχα κράτη της πρώην ΕΣΣΔ. Η δεύτερη αφορά όσους αιτούνται τη διαπίστωση της ελληνικής τους ιθαγένειας, για παράδειγμα ένα τέκνο που γεννήθηκε πριν χάσουν οι γονείς του την ιθαγένεια.

Σε αυτές τις περιπτώσεις, δηλαδή ορθής εφαρμογής της νομοθεσίας, έχει γίνει σημαντική πρόοδος στην αποκατάσταση της νομιμότητας, παρά τα προβλήματα που εξακολουθούν να υπάρχουν. Και, για να προλάβω την ερώτησή σας, φαίνεται ότι οι καθυστερήσεις οφείλονται, ας είμαστε καλοπροαίρετοι, σε ανεπαρκή γνώση μιας δαιδαλώδους νομοθεσίας».

Πηγή: efsyn.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

TOPNEWS

Ανανεώθηκε η θητεία του Σελήμ Ισά στη Διαχειριστική Επιτροπή Μουσουλμανικής Περιουσίας

Δημοσιεύθηκε

στις

Το πετυχημένο έργο του Σελήμ Ισά στη Διαχειριστική Επιτροπή Μουσουλμανικής Περιουσίας (ΔΕΜΠ) Κομοτηνής αναγνώρισε η κυβέρνηση, η οποία ανανέωσε τη θητεία του στη θέση του προέδρου για ακόμα ένα έτος.

Με απόφαση του Συντονιστή Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας – Θράκης κ. Ιωάννη Σάββα η οποία δημοσιεύθηκε στις 8 Απριλίου ορίστηκαν εκ νέου τα πέντε τακτικά και τα δύο αναπληρωματικά μέλη της ΔΕΜΠ Κομοτηνής, τα οποία είναι:

Τακτικά μέλη
Ισά Σελήμ του Βελή
Βετάτ Ρετζέπ του Αλή
Χουσεΐν Κιρ Αχμέτ του Χασάν
Σαλή Σαλή του Μουσταφά
Αχμέτ Σολάκ Σακήρ του Χασάν

Αναπληρωματικά μέλη
Γιουσούφ Οσμάν του Χουσεΐν
Ριτβάν Εμίν Ναζίφ του Γιουσούφ

Η απόφαση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας – Θράκης:

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

TOPNEWS

Την παραλία του Προφήτη Ηλία καθάρισαν μέλη του Συλλόγου Ανατολικορωμυλιωτών Κομοτηνής

Δημοσιεύθηκε

στις

Μικροί και μεγάλοι του Πολιτιστικού Συλλόγου Ανατολικορωμυλιωτών Κομοτηνής ένωσαν την Κυριακή 7 Απριλίου τις δυνάμεις τους και συμμετείχαν στη μεγαλύτερη ταυτόχρονη Πανελλαδική εθελοντική δράση «Let’s do it Greece»!

Νωρίς το πρωί συναντήθηκαν όλοι στα Γραφεία του Συλλόγου και ξεκίνησαν προς την παραλία του Προφήτη Ηλία. Εκεί, αφού μοιράστηκε ο απαραίτητος εξοπλισμός, άρχισε η περισυλλογή σκουπιδιών. Δυστυχώς ο καιρός δεν στάθηκε σύμμαχος, ωστόσο όλοι έδωσαν τον καλύτερο εαυτό τους. Στη συνέχεια γευμάτισαν μαζί, δίνοντας ραντεβού για το επόμενο Let’s do it Greece!

Αξίζουν πολλά συγχαρητήρια στους μικρούς εθελοντές, στους γονείς τους, αλλά και σε όλους που πήραν μέρος σε αυτή την όμορφη δράση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

TOPNEWS

Μαθήτρια του 3ου Γυμνασίου Κομοτηνής θα εκπροσωπήσει την ΠΑΜΘ σε πανελλήνιο διαγωνισμό

Δημοσιεύθηκε

στις

Συγχαρητήρια επιστολή για τη μαθήτρια του 3ου Γυμνασίου Κομοτηνής Βασιλική Κουτάνη η οποία θα εκπροσωπήσει όλα τα σχολεία της Περιφέρειας ΑΜΘ στον πανελλήνιο διαγωνισμό γραπτού λόγου στη μνήμη της Μαρίας Κιουρί, εξέδωσε η Διεύθυντρια Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ροδόπης κ. Μαριγούλα Κοσμίδου.

Η Συγχαρητήρια Επιστολή:

«Ως Διευθύντρια Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ροδόπης θα ήθελα να συγχαρώ τη μαθήτρια του 3ου Γυμνασίου Κομοτηνής Φωτεινή Βασιλική Κουτάνη για το εξαίρετο κείμενό της με το οποίο θα εκπροσωπήσει όλα τα σχολεία της Περιφέρειας ΑΜΘ στον πανελλήνιο διαγωνισμό γραπτού λόγου στη μνήμη της Μαρίας Κιουρί. Το κείμενό της κατάφερε να συγκεράσει επιτυχώς την επιστημονική γνώση με τη δημιουργική γραφή, αναδεικνύοντας με ευαισθησία τον αγώνα της Μαρίας Κιουρί ως γυναίκας που αψήφησε πολλές κατεστημένες αντιλήψεις της εποχής της και διέπρεψε στον επιστημονικό στίβο. Εύχομαι από καρδιάς καλή επιτυχία στους προσωπικούς αγώνες της μαθήτριάς μας, ένας από τους οποίους είναι και η συμμετοχή της στον παραπάνω διαγωνισμό!».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
ΡΟΔΟΠΗ10 ώρες πριν

Κορωνοϊός: Συνεχίζονται τα δωρεάν rapid tests στην Π.Ε. Ροδόπης

ΠΑΙΔΕΙΑ10 ώρες πριν

Εκπαίδευση σπουδαστών διασωστών στο ΔΙΕΚ Κομοτηνής

ΕΛΛΑΔΑ11 ώρες πριν

Απίστευτο! Η ΕΛ.ΑΣ. έβαλε διανομέα να ρυθμίζει την κυκλοφορία!

ΕΒΡΟΣ11 ώρες πριν

Εγκλωβισμένοι επί έξι μέρες σε νησίδα του Έβρου 29 πρόσφυγες

ΒΟΥΛΗ11 ώρες πριν

Χαρίτου: «Να ληφθούν άμεσα μέτρα για τις ελλείψεις φαρμάκων στην αγορά»

ΔΗΜΟΣ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ12 ώρες πριν

Κλείσιμο των σχολείων στον Δήμο Κομοτηνής για αύριο Τρίτη, ζητάει ο Γραβάνης

ΔΗΜΟΣ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ12 ώρες πριν

Ελένη Λαφτσή: «Απούσα στα δύσκολα η Δημοτική Αρχή Γκαράνη»

ΡΟΔΟΠΗ12 ώρες πριν

Φωτιά–Αλάν Κογιού: «Μέχρι πότε η ασφάλεια του δημότη θα έρχεται σε δεύτερη μοίρα;»

ΔΗΜΟΣ ΑΡΡΙΑΝΩΝ13 ώρες πριν

Κλειστά την Τρίτη τα σχολεία στον Δήμο Αρριανών

ΡΟΔΟΠΗ13 ώρες πριν

Κομοτηνή: Φωτιά σε φορτηγά στη συνοικία του Αλάν Κογιού

ΕΛΛΑΔΑ11 ώρες πριν

Απίστευτο! Η ΕΛ.ΑΣ. έβαλε διανομέα να ρυθμίζει την κυκλοφορία!

ΡΟΔΟΠΗ13 ώρες πριν

Κομοτηνή: Φωτιά σε φορτηγά στη συνοικία του Αλάν Κογιού

ΒΟΥΛΗ4 ημέρες πριν

Χαρίτου: «Σοβαρή καθυστέρηση στην ένταξη έργων στο πρόγραμμα Τρίτσης»

ΕΛΛΑΔΑ4 ημέρες πριν

Καταδικάστηκε η πρώτη μητέρα που δεν έστελνε την κόρη της στο σχολείο

ΠΑΙΔΕΙΑ6 ημέρες πριν

Καφέ νερό τρέχουν οι βρύσες στις Φοιτητικές Εστίες Κομοτηνής!

ΞΑΝΘΗ7 ημέρες πριν

Φωτιά στην Ξάνθη: Κάηκε ολοσχερώς η καπναποθήκη, φθορές και σε αυτοκίνητα

ΕΒΡΟΣ7 ημέρες πριν

‘Εβρος: «Αόρατοι» για τους Τούρκους στρατοχωροφύλακες οι μετανάστες

ΕΛΛΑΔΑ1 εβδομάδα πριν

Βιασμός 24χρονης: «Μιλάμε για ένα κύκλωμα διακίνησης και εμπορίας ανθρώπων»

TΟΥΡΚΙΑ1 εβδομάδα πριν

Διαστρέβλωση της ιστορίας από Τούρκο βουλευτή: «Έλληνες και Αρμένιοι έκαψαν τη Σμύρνη»

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΑΜ-Θ2 εβδομάδες πριν

Χειμερινή επιχειρησιακή εκπαίδευση Μονάδων Δ’ ΣΣ στη Θράκη

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Copyright © 2021 - ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΡΟΔΟΠΗΣ

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x