ΜΕΙΝΕ ΣΕ ΕΠΑΦΗ

ΜΕΙΟΝΟΤΗΤΑ

Εκδήλωση μνήμης με δηλώσεις περί ελληνικής «κατοχής» από τους «Τούρκους της Θράκης»

ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΝΕΟΛΑΙΑ - ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΜΝΗΜΗΣ

Δεν μείναμε σ’ αυτήν την χώρα με την βούληση μας, δήλωσε ο ψευδομουφτής Κομοτηνής – Η Ελλάδα προσπαθεί να μειώσει τον «τουρκικό» πληθυσμό, ανέφερε ο Αλή Χουσεΐνογλου

Με προκλητικές δηλώσεις περί «κατοχής», «εισβολής» αλλά και «πραξικοπήματος» της ελληνικής Πολιτείας πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 29 Ιανουαρίου η επετειακή εκδήλωση «Μνήμη 29/1» που οργάνωσε η «Συμβουλευτική Επιτροπή Τουρκικής Μειονότητας Δυτικής Θράκης» στην αίθουσα της «Ένωσης Τουρκικής Νεολαίας Κομοτηνής».

Σε μια αίθουσα γεμάτη από εγκάθετους της Άγκυρας και του τουρκικού Προξενείου, από ψευδομουφτήδες και ψευδο-ιμάμηδες αλλά και από αιρετούς της τοπικής αυτοδιοίκησης και βουλευτές του ελληνικού κοινοβουλίου ακούστηκαν «πύρρειοι» λόγοι για «απάνθρωπες» και «άδικες» πρακτικές της ελληνικής Πολιτείας, οι οποίες αποτελούν «λεκέ» στην σύγχρονη ιστορία της χώρας.

Άνθρωποι που δεν δείχνουν κανένα σεβασμό απέναντι στη νομιμότητα, που καταπιέζουν τους Πομάκους σε μια προσπάθεια ποδηγέτησης και ομογενοποίησης της μειονότητας αλλά και άνθρωποι που υμνούν τον Χίτλερ παρέδωσαν «μαθήματα» δημοκρατίας στο ελληνικό Κράτος.

Το θράσος τους δε είναι τέτοιο που τόλμησαν να συγκρίνουν τα δικαιώματα τους με τα αντίστοιχα των λιγοστών εναπομεινάντων Ρωμιών της Κωνσταντινούπολης παρουσιάζοντας ούτε λίγο ούτε πολύ ως πρότυπο «ανθρωπίνων δικαιωμάτων» την Τουρκία.

ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΝΕΟΛΑΙΑ - ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΜΝΗΜΗΣ

ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΝΕΟΛΑΙΑ - ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΜΝΗΜΗΣ

Αχμέτ Μετέ: «Είμαστε σε πολύ χειρότερη κατάσταση σε σχέση με το 1988»

Στις χαιρετιστήριες ομιλίες ο πρόεδρος της «Συμβουλευτικής Επιτροπής Τουρκικής Μειονότητας Δυτικής Θράκης» και ψευδομουφτής Ξάνθης Αχμέτ Μέτε, είπε πως «η 29/1/1988 ήταν μια κραυγή, μια αντίσταση ενάντια στην επίθεση που γίνεται στην ταυτότητα της κοινότητας, ενώ κραύγασαν όπως είπε πως υπάρχουν ως τουρκική και μουσουλμανική κοινότητα που δύναται να καθορίζει την εκπαίδευση των παιδιών της και τους ιμάμηδες στα τζαμιά της.

Στα μετέπειτα χρόνια η κραυγή αυτή κρίθηκε από κάποιους υπερβολική. Συνέβησαν δυσάρεστα γεγονότα. Η κοινότητα δεν άλλαξε και δεν θα αλλάξει γνώμη για τον εορτασμό των 29/1.  Τα προβλήματα τα οποία έβγαλαν τους ανθρώπους της κοινότητας στους δρόμους το 1988, συνεχίζουν να υπάρχουν. Για αυτό τον λόγο ακόμη και αν θέλουν κάποιοι, οι 29/1 δεν μπορούν να ξεχαστούν.

Βλέποντας μέσα στο χρόνο, η πινακίδα της αίθουσας στην οποία βρισκόμαστε ακόμη δεν έχει κρεμαστεί, ενώ δεν είναι κρεμασμένες επίσης και οι πινακίδες στην Ένωση Τούρκων Δασκάλων και στην Τ.Ε.Ξ. Δηλαδή η κοινότητα αυτή φαίνεται να μην έχει το δικαίωμα να δηλώνει το ‘’Είμαστε Τούρκοι’’.  Η κατάσταση στα σχολεία κατέληξε ακόμη χειρότερα.  Μιλώντας για τις μουφτείες, η εισβολή εκεί συνεχίζεται. Μάλιστα ακόμη και στους μουφτήδες που διόρισαν επιδεικνύεται απαξιωτική για ανθρώπους συμπεριφορά. Το θέμα δηλαδή δεν είναι μόνο οι μουφτείες, το δασκαλιλίκι και το θέμα των ιμάμηδων. Το θέμα είναι η ύπαρξη αυτής της κοινότητας εδώ.

Η κοινότητα αυτή έχει φτάσει σε αυτές τις μέρες με σεβασμό προς το κράτος και τους νόμους, με σεβασμό στους ηγέτες του και χωρίς να χυθεί καθόλου αίμα. Η κοινότητα αυτή θα συνεχίσει τον δίκαιο αγώνα της στα πλαίσια των δημοκρατικών κανόνων. Πότε δεν πήρε θέση δίπλα στην τρομοκρατία και ούτε προτίθεται να το κάνει. Ούτε σκέφτηκε να καταστρέψει το κράτος ούτε να κάνει κάποια κακία και δεν προτίθεται να το κάνει.

Βλέπετε όμως πως υπάρχουν κάποιοι που ανησυχούν από τις αξίες αυτή της κοινότητας. Τις τελευταίες μέρες συμβαίνουν γεγονότα και συμπεριφορές που τα παρακολουθείτε όλοι σας, τα οποία δεν συνάδουν σε μια δημοκρατική χώρα – κοιτίδα της δημοκρατίας και σε μια χώρα όπου υπερασπίζονται τα ανθρώπινα δικαιώματα.  Οι αιρετοί της μειονότητας, είτε είναι μουφτήδες, είτε δήμαρχοι, είτε ο πρόεδρος του κόμματος, είτε βουλευτής υπόκεινται σε περιφρόνηση, ομοϊδεάτες τους δέχονται προσβολές, ενώ καταβάλλεται προσπάθεια να προβληθούν στα μάτια των ανθρώπων ως μικρόψυχοι και να πέσουν σε άσχημη κατάσταση απέναντι στις οικογένειες τους.

Δεν έχουν καμία αξία, ούτε ανθρώπινη, ούτε θρησκευτική, ούτε αξία πολίτη. Δυστυχώς δεν φέρουν καμία αξία.  Τότε συγκρίνοντας την σημερινή κατάσταση με αυτήν του 1988, μπορούμε να πούμε πως είμαστε σε έτι χειρότερη κατάσταση. Είμαστε σε πολύ χειρότερη κατάσταση. Τουλάχιστον η κοινότητα τότε ήταν ισχυρή, τώρα χάλασαν και την κοινότητα».

ΚΟΡΑΪ ΧΑΣΑΝ

ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΝΕΟΛΑΙΑ - ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΜΝΗΜΗΣ

Ιμπραήμ Σερήφ: «Δεν μείναμε σ’ αυτήν την χώρα με την βούληση μας»

«Δεν μείναμε εδώ με την βούληση μας, μείναμε με συμφωνία μεταξύ των δύο χωρών» είπε ο ψευδομουφτής Κομοτηνής Ιμπραήμ Σερήφ ο οποίος ζήτησε να δοθούν και σ’ αυτούς τα δικαιώματα που έχουν δοθεί στους Ρωμιούς της Κωνσταντινούπολης.

«Τι θέλει η μειονότητα; Η μειονότητα θέλει σε αυτή την χώρα χριστιανοί και μουσουλμάνοι να ζουν με ενότητα και ομοψυχία  και ζητά τα δικαιώματα που δίνονται σε εμάς και αναφέρονται στα άρθρα 37 και 41 της Λωζάννης. Εμείς δεν μείναμε εδώ με την βούληση μας. Μείναμε με συμφωνία των δύο χωρών.  Μείναμε εκτός της ανταλλαγής πληθυσμών.  Οι Ρωμιοί της Κωνσταντινούπολης έμειναν εκεί και εμείς εδώ. Τα δικαιώματα που έχουν δοθεί σήμερα στους Ρωμιούς της Κωνσταντινούπολης να δοθούν και σε εμάς. Εμείς αυτά ζητάμε. Σε αυτό το θέμα λέγονται διάφορα, πως εκεί έμειναν λίγοι άνθρωποι και εδώ πολλοί, ποσότητα και αυθαιρεσίες.  Εμείς ως άνθρωποι και ως σεβαστοί πολίτες της Ε.Ε. που πληρώνουμε τους φόρους και κάνουμε την θητεία σε αυτή την πατρίδα, ζητάμε να ζούμε σε αυτή την περιοχή -χριστιανοί και μουσουλμάνοι- ως ισότιμοι πολίτες, με εκπαίδευση στην μητρική μας γλώσσα και εκφράζοντας την καταγωγή μας . Ο άνθρωπος της μειονότητας δεν έχει άλλο αίτημα» τόνισε ο ψευδομουφτής Κομοτηνής.

ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΝΕΟΛΑΙΑ - ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΜΝΗΜΗΣ

ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΝΕΟΛΑΙΑ - ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΜΝΗΜΗΣ

Αλή Χουσεΐνογλου: «Η Ελλάδα θέλει να μειώσει τον ‘’τουρκικό’’ πληθυσμό»

Την άποψη ότι η Ελλάδα επιθυμεί με διάφορες πρακτικές να μειώσει τον ευρισκόμενο στην Θράκη «τουρκικό» πληθυσμό διατύπωσε ο καθηγητής και βοηθός κοσμήτωρ στο Πανεπιστήμιο Αν. Θράκης Αλή Χουσεΐνογλου, ο οποίος συμμετείχε ως ομιλητής στην εκδήλωση.

«Μετά το 1955 οι κρατικοί μηχανισμοί της Ελλάδας άρχισαν να εμπλέκονται στα εσωτερικά της μειονότητας, αλλά ότι αυτή η αλλαγή δεν ήταν να τους εκδιώξουν από εδώ, αλλά με συστηματικό και σοβαρό τρόπο, μέρα με την μέρα να μειωθεί ο ευρισκόμενος εδώ «τουρκικός» πληθυσμός.

Η αντίσταση ενάντια στην ανοιχτή φυλακή στα Αρριανά ήταν μια ένδειξη, η κοινότητα όταν δρα ομαδικά κάποια πράματα γίνονται. Μπορείτε να διεκδικήσετε δημοκρατικά τα δικαιώματα σας. Το πρώτο παράδειγμα αυτού το είδαμε το 1982 στο Σέλερο. Άρχισαν να παίρνουν από τα χέρια των ανθρώπων τα εδάφη. Τότε έκαναν απεργία πείνας στο ρολόι της Ξάνθης.  Αυτή ήταν η πρώτη απεργία πείνας στην ιστορία των Τούρκων της δυτικής Θράκης. Αυτό ήταν κάτι που το στήριξαν τότε οι μπροστάρηδες της μειονότητας. Και είδαν με ωραίο τρόπο το αποτέλεσμα.

Μας ας βάλουν την πινακίδα της GTGB. Τι θα συμβεί δηλαδή; Για ποιο λόγο υπάρχει αυτός ο φόβος; Ποιον και πως βλάπτει δηλαδή η τουρκική ταυτότητα; Υπάρχουν άνθρωποι που δεν θέλουν να γνωρίσουν καλά την ιστορία. Η μειονότητα αυτή ακόμη στα πιο σκοτεινά χρόνια της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας, στον εμφύλιο, δεν στράφηκε στην δύναμη που βρίσκεται σε απόσταση 10-120 χλμ, αλλά παραμένοντας δεσμευμένη στην Αθήνα που βρίσκεται στα 700-800 χλμ, για μια ακόμη φορά έδειξε την πίστη της σε αυτή την χώρα. Τα χώματα αυτά ταυτόχρονα είναι χώματα των Τούρκων της Δυτικής Θράκης.  Ο παππούς μου  έγινε μάρτυρας στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Για μένα αυτό είναι τιμή και περηφάνια.

Ο φόβος από την τουρκική ταυτότητα είναι απόλυτα έωλος. Γιατί φοβάστε; Θα σας προδώσουν; Οι άνθρωποι αυτοί ακόμη και στα πιο σκοτεινά και δύσκολα χρόνια δεν πρόδωσαν αυτή την πατρίδα, αλλά έλαβαν μέρος στους αγώνες της χώρας αυτής και στάθηκαν δίπλα της. Όπως λέω πάντα, η τουρκική μειονότητα δυτικής Θράκης είναι μια υπάκουη μειονότητα, αλλά δεν είναι μια ανόητη μειονότητα», δήλωσε ο Αλή Χουσεΐνογλου.

Στην εκδήλωση παρόντες ήταν μεταξύ άλλων ο βουλευτής Ξάνθης του ΣΥΡΙΖΑ Χουσεΐν Ζεϊμπέκ, ο πρόεδρος της «Συμβουλευτής Επιτροπής Τουρκικής Μειονότητας Δυτικής Θράκης» και ψευδομουφτής Ξάνθης Αχμέτ Μετέ, ο αντιπεριφερειάρχης Οντέρ Μουμίν, ο ψευδομουφτής Κομοτηνής Ιμπραήμ Σερήφ, ο δήμαρχος Αρριανών Ριτβάν Αχμέτ, ο δήμαρχος Μύκης Τζεμίλ Καμπζά, ο πρόεδρος της «Ένωσης Τούρκων δασκάλων Δυτικής Θράκης» Σαμί Τοραμάν,  ο πρόεδρος του ΚΙΕΦ Μουσταφά Αλή Τσαούς, η επίτιμη πρόεδρος του ΚΙΕΦ Ισίκ Σαδίκ Αχμέτ, ο πρόεδρος της «Τουρκικής Ένωσης Ξάνθης» Αχμέτ Κούρτ, ο πρόεδρος του Συλλόγου Επιστημόνων Μειονότητας Δυτικής Θράκης Ερτάν Αχμέτ.

Συμβουλευτική Επιτροπή: Οι μουφτείες τελούν υπό κατοχή και το πραξικόπημα συνεχίζεται

Για «κατοχή», «πραξικόπημα» και «προσβολές» από την Πολιτεία κάνει λόγο η «Συμβουλευτική Επιτροπή Τουρκικής Μειονότητας Δυτικής Θράκης» σε ανακοίνωση που εξέδωσε με αφορμή την εκδήλωση μνήμης. Στην ανακοίνωση αναφέρεται αναλυτικά:

«Η 29η Ιανουαρίου 1988, είναι η μέρα κατά την οποία η τουρκική μειονότητα δυτικής Θράκης, με συνείδηση της τουρκικής της ταυτότητας και της ελληνικής της ιθαγένειας, κραύγασε στον κόσμο για τις σε βάρος της παραβιάσεις ανθρωπίνων και μειονοτικών δικαιωμάτων. Οι Τούρκοι της Δυτικής Θράκης στις 29/1/1988, μη αντέχοντας στην άρνηση της αναγνώρισης τους, κραύγασαν σε όλο τον κόσμο το ‘’ΕΙΜΑΣΤΕ ΤΟΥΡΚΟΙ’’  λέγοντας ένα ‘’ΦΤΑΝΕΙ’’ στις αδικίες με τις οποίες έκλεισαν σύλλογοι επειδή είχαν την λέξη ‘’τουρκικός’’ στην επωνυμία τους. Για αυτό τον λόγο εδάρησαν και υπέστησαν κάθε είδους υλική και ηθική ζημία, αλλά ποτέ δεν υποχώρησαν για το θέμα του τουρκισμού τους και με ψύχραιμο τρόπο κινήθηκαν με συνείδηση της ελληνικής τους ιθαγένειας.

Η 29η Ιανουαρίου που αποτελεί ένα σημείο καμπής στην ιστορία των Τούρκων της δυτικής Θράκης, είναι η μέρα κοινοτικής αλληλεγγύης κατά την οποία άντρες, γυναίκες, χωρικοί και αστοί, κινούμενοι με μια καρδιά, κραύγασαν στον κόσμο για την ‘’ΤΟΥΡΚΙΚΗ’’ τους ταυτότητα και για το ότι καμιά δύναμη δεν μπορεί να την αλλάξει αυτή.

Η 29/1/1988 είναι η μέρα στην οποία οι Τούρκοι της δυτικής Θράκης  όλοι με ένα στόμα είπαν ένα ‘’όχι’’ στις χρόνιες αδικίες και πολιτικές καταπίεσης στις οποίες υπόκεινταν και αγκαλιάζοντας την αρνούμενη από τους Έλληνες αρμοδίους τουρκική τους ταυτότητα, κραύγασαν με ισχυρή φωνή προς όλο τον κόσμο, πως δεν θα υποχωρήσουν καθόλου σχετικά με τα δικαιώματα τους.

Στις 29/1/1990 δυσανεκτικοί ρατσιστικοί κύκλοι που δεν ανέχονται την διαφορετικότητα, κινούμενοι με σχέδιο επιτέθηκαν σε Τούρκους της δυτικής Θράκης προκαλώντας υλικές και ηθικές ζημίες. Οι ζημίες αυτές ακόμη δεν αποζημιώθηκαν.

Είναι ανησυχητικό πως στην χώρα μας που ισχυρίζεται πως είναι η κοιτίδα της δημοκρατίας και προσπαθεί να δώσει μαθήματα δημοκρατίας και σε άλλες χώρες, οι διοικούντες, οι διανοούμενοι, οι επιστήμονες και οι δημοσιογράφοι, ποτέ δεν έκαναν την αυτοκριτική τους.

Παρά το ότι πέρασαν χρόνια από τις 29/1, σήμερα ακόμη απορρίπτεται η εθνική ταυτότητα της τουρκικής μειονότητας δυτικής Θράκης και παρεμποδίζονται θεμελιώδη δικαιώματα και ελευθερίες της. Η γνώμη και οι απόψεις της αγνοούνται σε όλα τα θέματα που την αφορούν. Οι μουφτείες τελούν υπό κατοχή και συνεχίζεται το πραξικόπημα κατά της θρησκευτικής ελευθερίας των Τούρκων Δυτικοθρακιωτών.

Σα να μην έφτανε αυτό, μετά από τις μουφτείες μας, με τον νόμο για τους 240 ιμάμηδες, έβαλαν στο μάτι και τα τζαμιά μας. Οι αρμόδιοι που επί χρόνια κλείνουν τα μάτια στις εκπαιδευτικές ανάγκες της τουρκικής μειονότητας,  καθημερινά συνεχίζουν να παραβιάζουν την αυτόνομη δομή της μειονοτικής εκπαίδευσης. Τον τελευταίο καιρό οι προσβολές κατά των αιρετών μας και οι καμπάνιες σπίλωσης της ισλαμικής θρησκείας, φανερώνουν την εμφάνιση μια νοοτροπίας σταυροφοριών. Επιφέρονται χτυπήματα στην ελευθερία συνείδησης και στην θρησκευτική ελευθερία.

H τουρκική μειονότητα δυτικής Θράκης, θα συνεχίσει να τιμά την 29/1/1988, ως καμπή του έντιμου αγώνα ενάντια σε κάθε είδους περιορισμούς και παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Η τουρκική μειονότητα δυτικής Θράκης, θα συνεχίσει να ζητά από τους Έλληνες κρατικούς αξιωματούχους την άρση των απάνθρωπων και άδικων πρακτικών που αποτελούν ένα μαύρο λεκέ στην ιστορία της ελληνικής δημοκρατίας.

Με σεβασμό τιμούμε την ‘’29η Ιανουαρίου-Ημέρα Κοινοτικής Αλληλεγγύης και Αντίστασης’’ και όλους τους ομογενείς μας που έδωσαν αυτόν τον αγώνα».

ΜΕΙΟΝΟΤΗΤΑ

Ξεκινάει αύριο Τρίτη το Ραμαζάνι, ο ιερός μήνας των μουσουλμάνων

Με περιορισμούς στον αριθμό των πιστών στα τεμένη – Ειδικό αίτημα της Μουφτείας Ξάνθης στο Υπουργείο Παιδείας για την τελευταία προσευχή της ημέρας και την απαγόρευση κυκλοφορίας

Δημοσιεύθηκε

στις

Ξεκινάει αύριο Τρίτη 13 Απριλίου το Ραμαζάνι, δηλαδή η νηστεία των μουσουλμάνων που διαρκεί έναν μήνα. Πρόκειται ουσιαστικά για κάτι αντίστοιχο με τη Σαρακοστή των χριστιανών με τη διαφορά πως οι μουσουλμάνοι νηστεύουν μόνο κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Κατά τη διάρκεια του Ραμαζανιού, από τα χαράματα μέχρι και την ώρα που θα σκοτεινιάσει το βράδυ, οι πιστοί δεν επιτρέπεται να καταναλώσουν απολύτως τίποτα, ούτε φαγητό, ούτε νερό.

Τα παραπάνω επιτρέπονται κατά τη διάρκεια της νύχτας με εξαίρεση την κατανάλωση αλκοόλ και χοιρινού κρέατος που έτσι κι αλλιώς τα απαγορεύει το Ισλάμ.

Σε αντίθεση με την Σαρακοστή η οποία ναι μεν είναι κινητή εορτή αλλά την ίδια περίοδο, το Ραμαζάνι κάθε χρόνο πάει 10 μέρες πίσω. Αυτό σημαίνει ότι το Ραμαζάνι του 2022 θα ξεκινήσει στις 3 Απριλίου ενώ στις 13 Απριλίου θα έχουν πάλι Ραμαζάνι οι μουσουλμάνοι έπειτα από 36 χρόνια. Κάθε 36 χρόνια δηλαδή γίνεται ένας κύκλος.

Οι 4 από τις 5 ημερήσιες προσευχές των μουσουλμάνων παραμένουν αμετάβλητες και αλλάζει μόνο η τελευταία, η βραδινή. Κατά την περίοδο της νηστείας οι μουσουλμάνοι κάνουν κάθε βράδυ μια ειδική και αρκετά μεγάλη προσευχή η οποία μπορεί να γίνει και στο τζαμί με τον Ιμάμη αλλά και στο σπίτι.

Όπως το Άγιο Πάσχα σηματοδοτεί τη λήξη της νηστείας των χριστιανών, έτσι και το Ραμαζάν Μπαϊράμ (ισλαμική ορολογία) – Σεκέρ Μπαϊράμ (τουρκική ορολογία) – Γκολάμ Μπαϊράμ (πομάκικη ορολογία) σηματοδοτεί τη λήξη της νηστείας των μουσουλμάνων με πολύ φαγητό και κυρίως κρεατικά και γλυκά.

Περιορισμοί στον αριθμό πιστών και ειδικό αίτημα από τη Μουφτεία Ξάνθης

Φέτος, όπως και πέρσι, το Ραμαζάνι θα γιορταστεί με περιορισμούς στα τεμένη λόγω των μέτρων κατά της διασποράς του κορωνοϊού.

Η Μουφτεία Ξάνθης καλεί τους πιστούς να προστατεύσουν τη δημόσια υγεία ενώ όπως γνωστοποίησε κατέθεσε ειδικό αίτημα προς το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων όσον αφορά την τέλεση της τελευταίας προσευχής της ημέρας, στις 21:30 μμ, και την αδυναμία προσέλευσης πιστών στα Τζαμιά λόγω της καθολικής απαγόρευσης κυκλοφορίας.

Αναλυτικά, αναφέρει:

«Ξεκινάει αύριο 13-4-2021 ο ιερός μήνας Ραμαζάν.

Είναι μια ευκαιρία για όλους τους μουσουλμάνους να βρεθούν κοντά στον Θεό, να προσευχηθούν, να κάνουν πράξεις φιλανθρωπίας και να θυμηθούν εκείνους που δεν βρίσκονται κοντά τους.

Είναι πολύ σημαντικό να προστατευθεί η δημόσια υγεία και η υγεία του καθενός από μας προσωπικά γι’ αυτό πρέπει να τηρούμε τα μέτρα αποφυγής της μετάδοσης του κορωνοϊού COVID-19.

Οι Κοινές Υπουργικές Αποφάσεις που καθορίζουν τα ειδικότερα μέτρα για τους χώρους λατρείας εκδίδονται κάθε εβδομάδα. Για την εβδομάδα 12 Απριλίου έως 19 Απριλίου, τα Τζαμιά μας λειτουργούν με τα ήδη γνωστά μέτρα προστασίας (υποχρεωτική χρήση μάσκας, απόσταση δύο μέτρων και αναλογία ένα άτομο ανά 25 τμ) με όριο πιστών τους 9 την Τρίτη 13/4 και την Πέμπτη 15/4 και τους 20 την Τετάρτη 14/4, την Παρασκευή 16/4, το Σάββατο 17/4 και την Κυριακή 18/4. Στον αριθμό πιστών δεν συμπεριλαμβάνονται ο Ιμάμης, ο Χατίπης και ο Μουεζίνης. Το εζάν τελείται κανονικά.

Όσον αφορά την ώρα της τελευταίας προσεχής (21.30´, yatsi, teravih) και την αδυναμία προσέλευσης πιστών στα Τζαμιά λόγω της καθολικής απαγόρευσης κυκλοφορίας, η Μουφτεία Ξάνθης έχει υποβάλλει σχετικό αίτημα στο Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων για την εξεύρεση της καλύτερης δυνατής λύσης».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΜΕΙΟΝΟΤΗΤΑ

Συγκροτήθηκαν νέες σχολικές εφορείες στα Ιεροσπουδαστήρια Κομοτηνής και Ξάνθης

Με απόφαση Κεραμέως, τοποθετήθηκαν πρόεδροι οι Τοποτηρητές Μουφτήδες Κομοτηνής και Ξάνθης αντίστοιχα

Δημοσιεύθηκε

στις

Με απόφαση που υπογράφει η Υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως, ο Τοποτηρητής Μουφτής Κομοτηνής Δρ. Χαλήλ Τζιχάτ και ο Τοποτηρητής Μουφτής Ξάνθης Μπιλάλ Καραχαλήλ ορίστηκαν ως πρόεδροι των σχολικών εφορειών των Μουσουλμανικών Ιεροσπουδαστηρίων Κομοτηνής και Ξάνθης αντίστοιχα.

Η θητεία των Σχολικών Εφορειών των Μουσουλμανικών Ιεροσπουδαστηρίων είναι διετής, αρχίζει από τη δημοσίευση της υπουργικής απόφασης και λήγει την 31η Δεκεμβρίου 2022.

Οι παραπάνω διορισμοί προκάλεσαν αντιδράσεις από μειονοτικούς φορείς και ΜΜΕ, τα οποία σύμφωνα με το Σωματείο Ιεροδιδασκάλων Ισλαμικής Θρησκείας, «προσπαθούν με ψέματα να παραπλανήσουν την κοινή γνώμη εξυπηρετώντας άλλους σκοπούς».

Αναλυτικά, στην ανακοίνωση του αναφέρει:

«Δεν μας εξέπληξαν για ακόμη μια φορά οι πανομοιότυπες ανακοινώσεις που δημοσιεύθηκαν από μειονοτικούς φορείς και ΜΜΕ μόλις διορίστηκαν οι νέες Σχολικές Εφορείες στα Ιεροσπουδαστήριά μας. Κι αυτό γιατί, ενώ γνωρίζουν τί είναι και πώς πρέπει να λειτουργούν τα Ιεροσπουδαστήρια, προσπαθούν με ψέματα να παραπλανήσουν την κοινή γνώμη εξυπηρετώντας άλλους σκοπούς.

Διαμαρτύρονται για την τοποθέτηση του Μουφτή ως επικεφαλής των Σχολικών Εφορειών, ότι δήθεν είναι ενάντια στη θέληση της μειονότητας. Γιατί διαμαρτύρονται, όταν η ίδια η Διοίκηση του σχολείου το είχε ζητήσει από την Πολιτεία στο πρόσφατο παρελθόν; είναι “χουντικό” αυτό -όπως μερικοί με θράσος λένε- όταν η Πολιτεία ανταποκρίνεται στο αίτημά τους; Πώς γίνεται αυτοί που τότε το ζητούσαν, σήμερα να εμφανίζονται ως θιγμένοι επαναστάτες; πώς τότε καλούσαν και υποδέχονταν το Μουφτή στο Ιεροσπουδαστήριο, ενώ σήμερα όχι; Δε γνωρίζουν ότι ο Μουφτής υπήρξε ανέκαθεν από την ίδρυση των Ιεροσπουδαστηρίων ο πνευματικός επικεφαλής τους; ο Μουφτής είναι θεσμός και αξίζει το σεβασμό που του αναλογεί.

Κάνουν λόγο για διορισμό των Σχολικών Εφορειών και όχι για εκλογή τους. Όταν τους καλούσε η Πολιτεία να δηλώσουν υποψηφιότητες για εκλογές, γιατί τις μποϋκόταραν; Τί έπρεπε να γίνει τελικά; να μην υπάρξει Σχολική Εφορεία και το σχολείο να μην λειτουργεί;

Τη λογική τους την ξέρουμε: οτιδήποτε δεν ελέγχεται από αυτούς, δεν πρέπει να υπάρχει. Και όταν δεν ορίζουν αυτοί τα πρόσωπα που επιθυμούν, πρέπει να τα απαξιώνουν. Ξέρουμε ότι κάποιοι θα χαίρονταν να δουν το Χαϊριγιέ κλειστό, αλλά δεν θα τους κάνουμε τη χάρη, γιατί αγαπάμε και νοιαζόμαστε για το ιστορικό αυτό σχολείο, που πρέπει να προσφέρει θρησκευτική εκπαίδευση και όχι πολιτική κατήχηση.

Όσο για τους “υπερασπιστές” της θρησκευτικής μας εκπαίδευσης που πίσω από τις δραματικές ανακοινώσεις αρνούνται να στείλουν τα παιδιά τους στα Ιεροσπουδαστήρια και υποτιμούν όσους πηγαίνουν σε αυτά, τους επιστρέφουμε την πολιτική προπαγάνδα και τους καλούμε να εργαστούμε μαζί για τα μουσουλμανικά θρησκευτικά σχολεία μας».

Η υπουργική απόφαση:

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΜΕΙΟΝΟΤΗΤΑ

«Η βία και ο φανατισμός είναι άγνωστες έννοιες για τους Μουσουλμάνους της Θράκης»

Ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Μουσουλμανικής Θρησκείας Θράκης καταδικάζει τις δηλώσεις Ιερώνυμου για το Ισλάμ

Δημοσιεύθηκε

στις

Την έκπληξη και τη λύπη του για τα όσα εξέφρασε για το Ισλάμ σε τηλεοπτική εκπομπή ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος, εκφράζει ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Μουσουλμανικής Θρησκείας Θράκης.

«Διδάσκουμε την ειρήνη, τον σεβασμό στην ετερότητα και την αλληλεγγύη», τονίζουν στην ανακοίνωση τους οι Ιεροδιδάσκαλοι επισημαίνοντας ότι «η βία και ο φανατισμός είναι έννοιες άγνωστες για τους Μουσουλμάνους της Θράκης».

Στην ανακοίνωση που υπογράφουν ο πρόεδρος και ο γραμματέας του Συλλόγου, Μπασιά Ραχμή και Τζελέπ Ισμέτ αντίστοιχα, αναφέρεται:

«Με έκπληξη και λύπη παρακολουθήσαμε τα όσα εξέφρασε για το Ισλάμ, σε τηλεοπτική εκπομπή, ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος.

Οι δηλώσεις του ότι «το Ισλάμ δεν είναι θρησκεία, αλλά πολιτικό κόμμα. Οι άνθρωποί του είναι άνθρωποι του πολέμου και της εξάπλωσης» μας προσβάλουν βάναυσα και τις καταδικάζουμε.

Στη δημόσια εκπαίδευση, όπου υπηρετούμε, διδάσκουμε την ειρήνη, τον σεβασμό στην ετερότητα και την αλληλεγγύη μεταξύ των ανθρώπων κάθε θρησκείας και δόγματος μακριά από πολιτικές ερμηνείες και εμπλοκές, η δε βία και ο φανατισμός είναι έννοιες άγνωστες για τους Μουσουλμάνους της Θράκης».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΜΕΙΟΝΟΤΗΤΑ

Τοποτηρητές Μουφτήδες: «Άστοχες οι δηλώσεις Ιερώνυμου για το Ισλάμ»

«Οι Μουσουλμάνοι της Θράκης, των οποίων ηγούμαστε πνευματικά, σεβόμαστε απολύτως το νόμο, έχουμε υπερασπιστεί την πατρίδα μας και ούτε ένας από εμάς δεν συμμετείχε ποτέ σε καμία πράξη βίαιου χαρακτήρα», αναφέρουν στην κοινή τους ανακοίνωση

Δημοσιεύθηκε

στις

Τις δηλώσεις του Αρχιεπίσκοπου Ιερώνυμου, ο οποίος χαρακτήρισε το Ισλάμ «πολιτικό κόμμα» και τους ανθρώπους του ως «ανθρώπους του πολέμου», καταδικάζουν με κοινή τους ανακοίνωση οι Τοποτηρητές Μουφτήδες Ξάνθης και Διδυμοτείχου κ.κ. Μπιλάλ Καραχαλήλ και Οσμάν Χαζμά αντίστοιχα.

«Οι Μουσουλμάνοι της Θράκης, των οποίων ηγούμαστε πνευματικά, σεβόμαστε απολύτως το νόμο, έχουμε υπερασπιστεί την πατρίδα μας και ούτε ένας από εμάς δεν συμμετείχε ποτέ σε καμία πράξη βίαιου χαρακτήρα», αναφέρουν μεταξύ άλλων στην κοινή τους ανακοίνωση.

Η ανακοίνωση των Τοποτηρητών Μουφτήδων:

«Βαθιά λύπη μας προκάλεσαν οι χθεσινές δηλώσεις του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος, κ. Ιερωνύμου, σε τηλεοπτική εκπομπή σχετικά με τη φύση του Ισλάμ και το χαρακτήρα των πιστών μουσουλμάνων. Η εικόνα που περιέγραψε ο Μακαριώτατος για τη θρησκεία μας δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα της χώρας μας και προσβάλλει το θρησκευτικό μας αίσθημα.

Οι ακρότητες ορισμένων που στο όνομα του Ισλάμ έχουν διαπράξει καταδικαστέες πράξεις, έχουν συμβεί σε άλλες χώρες και τις έχουμε αποδοκιμάσει πρώτοι εμείς ακριβώς γιατί είναι ενάντιες στο Ιερό Κοράνι και προσβάλλουν την πίστη μας.

Οι Μουσουλμάνοι της Θράκης, των οποίων ηγούμαστε πνευματικά, σεβόμαστε απολύτως το νόμο, έχουμε υπερασπιστεί την πατρίδα μας στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο -όπως όλοι οι Έλληνες πολίτες- και ούτε ένας από εμάς δεν συμμετείχε ποτέ σε καμία πράξη βίαιου χαρακτήρα. Είναι άλλωστε χαρακτηριστικό ότι όλες οι Κυβερνήσεις της πατρίδας μας αλλά και οι Σεβασμιώτατοι Μητροπολίτες της Θράκης μιλούν πάντοτε για εμάς με σεβασμό αναδεικνύοντας το γεγονός ότι οι μουσουλμάνοι της Θράκης αποτελούμε ένα ευρωπαϊκό πρότυπο συμβάλλοντας καθοριστικά στην πολύ όμορφη εικόνα ενός τόπου όπου ακούγεται και η καμπάνα και ο μουεζίνης.

Είμαστε υπερήφανοι για την πίστη μας, είμαστε υπερήφανοι για τον τρόπο που συνεισφέρουμε ώστε η Θράκη να είναι ένα πρότυπο συνύπαρξης και συνεργασίας, είμαστε υπερήφανοι για την πατρίδα μας και το γεγονός ότι σέβεται απολύτως τη θρησκευτική μας πίστη, είμαστε υπερήφανοι γιατί οι μουσουλμάνοι της Θράκης δίνουν το καλό παράδειγμα σε όλη την Ευρώπη.

Οι άστοχες δηλώσεις του Μακαριώτατου, στις οποίες αρνούμαστε να δούμε κακές προθέσεις, δεν απεικονίζουν την πραγματικότητα της Θράκης και, δυστυχώς, χρησιμοποιούνται ήδη από όσους επιδιώκουν τη διχόνοια και το θρησκευτικό μίσος στην περιοχή μας.

Ο Αλλάχ να ευλογεί και να κάνει αποδέκτες όλες τις προσευχές και τις καλές πράξεις μας

Ο ΤΟΠΟΤΗΡΗΤΗΣ ΜΟΥΦΤHΣ ΞΑΝΘΗΣ

Ο ΤΟΠΟΤΗΡΗΤΗΣ ΜΟΥΦΤHΣ ΔΙΔΥΜΟΤΕΙΧΟΥ»

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ1 ώρα πριν

Βιβλία στη Βιβλιοθήκη Ξυλαγανής πρόσφερε ο Ευριπίδης Στυλιανίδης

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ1 ώρα πριν

Γραβάνης: Ανάγκη αλλαγής θεσμικού πλαισίου για Τειρεσία και φορολογική ενημερότητα

ΡΟΔΟΠΗ2 ώρες πριν

Εορτάστηκε στην Κομοτηνή η επέτειος της Εθνικής Αντίστασης κατά του φασισμού

ΡΟΔΟΠΗ3 ώρες πριν

Νέος πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Ροδόπης ο Δημήτρης Ερελιάδης

YΓΕΙΑ5 ώρες πριν

Κορωνοϊός: 57 κρούσματα στη Ροδόπη

ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΑ2 ημέρες πριν

Ροδόπη: Τα δρομολόγια των Κινητών Αστυνομικών Μονάδων την επόμενη εβδομάδα

ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΑ2 ημέρες πριν

Ροδόπη: Αλλοδαποί διακινητές μετέφεραν 12 παράνομους μετανάστες

ΠΑΙΔΕΙΑ2 ημέρες πριν

Η Τσικνοπέμπτη έγινε… Chikno Thursday σε βιβλίο αγγλικών της Γ’ Γυμνασίου

ΠΟΛΙΤΙΚΗ2 ημέρες πριν

Γιώργος Μανανάς: «Πάμε μαζί μπροστά με τον Νίκο Ανδρουλάκη»

ΠΟΛΙΤΙΚΗ2 ημέρες πριν

Τις ελλείψεις στο ΕΚΑΒ Ροδόπης κατέγραψε ο Ευριπίδης Στυλιανίδης

ΡΟΔΟΠΗ2 ώρες πριν

Εορτάστηκε στην Κομοτηνή η επέτειος της Εθνικής Αντίστασης κατά του φασισμού

ΡΟΔΟΠΗ3 ώρες πριν

Νέος πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Ροδόπης ο Δημήτρης Ερελιάδης

ΠΟΛΙΤΙΚΗ3 ημέρες πριν

Λοβέρδος: «Είναι η τελευταία μας ευκαιρία, αν ο ΣΥΡΙΖΑ καθιερωθεί τελειώσαμε»

YΓΕΙΑ3 ημέρες πριν

Κορωνοϊός: Σκέψεις για επαναφορά της χρήσης μάσκας παντού

ΕΒΡΟΣ3 ημέρες πριν

Αφίχθησαν στην Αλεξανδρούπολη 375 Αμερικανοί στρατιώτες

ΕΛΛΑΔΑ3 ημέρες πριν

Απογραφή 2021: Παράταση έως τις 13 Δεκεμβρίου για την αυτοαπογραφή

ΕΒΡΟΣ3 ημέρες πριν

Έβρος: Αίθουσες ρομποτικής σε σχολεία από την Ένωση «Μαζί για το Παιδί» και τη Skroutz

ΒΟΥΛΗ3 ημέρες πριν

Φίλης: «Ο φράχτης στον Έβρο διαχωρίζει τη Θράκη από την υπόλοιπη χώρα»

ΒΟΥΛΗ5 ημέρες πριν

Χαρίτου: «Το πόρισμα του ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να δώσει την ελπίδα στη Θράκη»

ΒΟΥΛΗ6 ημέρες πριν

Στυλιανίδης: «Τραγικός ο ισχυρισμός Ζεϊμπέκ ότι η Ελλάδα δεν είναι κοσμικό κράτος»

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Copyright © 2021 - ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΡΟΔΟΠΗΣ

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x