ΜΕΙΝΕ ΣΕ ΕΠΑΦΗ

ΜΕΙΟΝΟΤΗΤΑ

Ιλχάν Αχμέτ: Η διαφωνία με Μητσοτάκη και οι εγγυήσεις της Φώφης

Οι εκλογές με λίστα, ο Ευριπίδης Στυλιανίδης αλλά και ο Αχμέτ Χατζηοσμάν έπαιξαν τον ρόλο τους

fonirodopis.gr

ΙΛΧΑΝ - ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ

Οι εκλογές με λίστα, ο Ευριπίδης Στυλιανίδης αλλά και ο Αχμέτ Χατζηοσμάν έπαιξαν τον ρόλο τους στον «γάμο» Ιλχάν – Δημοκρατικής Συμπαράταξης

Η εκλογή του Κυριάκου Μητσοτάκη στην ηγεσία της ΝΔ πυροδότησε από τότε ακόμα τα σενάρια για την επιστροφή του Ιλχάν Αχμέτ στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης από το οποίο ο βουλευτής Ροδόπης είχε αποχωρήσει τον Δεκέμβριο του 2009 λόγω των ιδεολογικών του διαφορών με τον τότε πρόεδρο Αντώνη Σαμαρά.

Οι καλές προσωπικές σχέσεις του Ιλχάν Αχμέτ με την οικογένεια του Μητσοτάκη και το περιβάλλον του είχαν ως αποτέλεσμα την προσέγγιση των δύο πλευρών προκειμένου να συζητηθούν οι προοπτικές επανένταξης του στη ΝΔ, καθώς αυτή ήταν και η πρώτη επιλογή του βουλευτή.

Το ραντεβού μεταξύ των δύο πραγματοποιήθηκε όμως οι συζητήσεις απέβησαν άκαρπες. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Ιλχάν Αχμέτ έθεσε στο «τραπέζι» το ενδεχόμενο των πρόωρων εκλογών με λίστα αλλά και το τι σκοπεύει να κάνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τον Ευριπίδη Στυλιανίδη.

Οι απαντήσεις του προέδρου της ΝΔ κρίθηκαν μάλλον ως ανεπαρκείς από τον βουλευτή Ροδόπης. «Είμαι υποχρεωμένος να βάλω πρώτο στη λίστα χριστιανό υποψήφιο» απάντησε ο Κυριακός Μητσοτάκης ενώ όσον αφορά τον Ευριπίδη Στυλιανίδη είπε πως «δεν ξέρω τι θα κάνω. Δεν έχουμε μιλήσει ακόμα μαζί για την υποψηφιότητα του».

Οι απαντήσεις αυτές αλλά και το γεγονός ότι ο βουλευτής Ροδόπης νιώθει «στοχοποιημένος» από το περιβάλλον της ΝΔ, εξαιτίας ίσως και της τραυματικής του εμπειρίας από τις εκλογές του 2007 όποτε και παρά τις 14.500 περίπου ψήφων που συγκέντρωσε δεν κατάφερε να εκλεγεί, οδήγησαν τον ίδιο στην απόφαση να απομακρυνθεί από τον Μητσοτάκη και να προσεγγίσει τη Φώφη Γεννηματά.

Οι εγγυήσεις της Φώφης

Σε αντίθεση με τον πρόεδρο της ΝΔ, η Φώφη Γεννηματά φαίνεται πως εκτίμησε ιδιαίτερα την δυναμική του Ιλχάν Αχμέτ και στην κυριολεξία του έδωσε απλόχερα τα πάντα προκειμένου αυτός να πει το πολυπόθητο «ναι».

«Θα είσαι πρώτος στη λίστα ενώ δεν θα μείνεις ούτε μια ώρα ανεξάρτητος βουλευτής καθώς θα ενταχθείς άμεσα στην κοινοβουλευτική μας ομάδα» του είπε η Φώφη, η οποία παράλληλα του ξεκαθάρισε ότι το ψηφοδέλτιο θα καταρτιστεί με τέτοιο τρόπο ώστε να θεωρηθεί σίγουρη η εκλογή του όποτε κι αν γίνουν οι επόμενες εκλογές.

Εκτός των παραπάνω, η Γεννηματά διαβεβαίωσε τον βουλευτή Ροδόπης ότι σε περίπτωση ένταξης του στη ΔΗ.ΣΥ. θα αποκλειστεί αυτόματα από το ψηφοδέλτιο το άλλο «βαρύ» όνομα της μειονότητας, ο Αχμέτ Χατζηοσμάν ο οποίος από την επομένη κιόλας δεν θα έχει κανένα λόγο στις πολιτικές εξελίξεις και στα του κόμματος.

Από την πλευρά της, η Φώφη Γεννηματά έθεσε έναν και μοναδικό όρο τον οποίον αποδέχτηκε ο βουλευτής Ροδόπης. Να μην αμφισβητήσει ποτέ την προεδρία της τουλάχιστον μέχρι τις εκλογές. Όρο που απ’ ότι φαίνεται η πρόεδρος της ΔΗ.ΣΥ. έθεσε και σε άλλα στελέχη που προσχώρησαν σε αυτήν όπως πρόσφατα στον Γιώργο Παπανδρέου. «Εμένα δεν με ενδιαφέρει το πάνω χέρι. Δεν είναι ο στόχος μου, δεν το είχα βάλει ποτέ ως αυτοσκοπό. Η Δημοκρατική Συμπαράταξη έχει τη Γεννηματά ως πρόεδρο – αυτό δεν το αμφισβητώ. Αν συγκροτηθεί σε κόμμα και δεν έχει συνιστώσες, θα υπάρξουν οι ανάλογες διαδικασίες» δήλωσε την Παρασκευή (13/1) ο πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς.

Όλα τα παραπάνω συνετέλεσαν ώστε ο Ιλχάν Αχμέτ να προσχωρήσει τελικά στην Δημοκρατική Συμπαράταξη όμως αυτό που τον ανάγκασε να αναζητήσει νέα πολιτική «στέγη» δεν ήταν κάποια ιδεολογική διαφορά με τον Θεοδωράκη όσο το γεγονός της καθίζησης του Ποταμιού το οποίο δύσκολα θα καταφέρει να μπει ξανά στη Βουλή.

Λευτέρης Γλερίδης
facebook.com/gleridis

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Copyright © 2020 - ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΡΟΔΟΠΗΣ