ΜΕΙΝΕ ΣΕ ΕΠΑΦΗ

ΜΕΙΟΝΟΤΗΤΑ

Αλλαγές στις Μουφτείες: Απομακρύνονται Μέτσο Τζεμαλή και Μεχμέτ Σινίκογλου

FoniRodopis

ΤΖΕΜΑΛΗ - ΣΙΝΙΚΟΓΛΟΥ

Την υπόθεση χειρίζεται ο ίδιος ο Πρωθυπουργός και σαφής πρόθεση της κυβέρνησης είναι να απομακρύνει τον Σινίκογλου, τον οποίο συνοδεύουν αρνητικά σχόλια ενώ σε βάρος του υπάρχουν και καταδίκες

Ειλημμένη και σύντομα επίσημη θα είναι η απόφαση για την απομάκρυνση του Μουφτή Ξάνθης Μεχμέτ Εμίν Σινίκογλου και την αντικατάστασή του από την Ελληνική Κυβέρνηση, σύμφωνα με τα όσα δημοσιεύσει το xanthi2.gr. Ο Μεχμέτ Εμίν Σινίκογλου έχει διοριστεί το 1991 στη θέση αυτή και η θητεία του λήγει κανονικά το 2021.

Την υπόθεση χειρίζεται ο ίδιος ο Πρωθυπουργός, σύμφωνα με πληροφορίες,  και σαφής πρόθεση της κυβέρνησης είναι να απομακρύνει τον Ε. Σινίκογλου, τον οποίο συνοδεύουν αρνητικά σχόλια και αμφισβητείται εδώ και αρκετά χρόνια. Επίσης σε βάρος του υπάρχουν καταδίκες που σχετίζονται με την άσκηση των καθηκόντων του και, κυρίως, με την εφαρμογή της Σαρία σε υποθέσεις οικογενειακού και κληρονομικού δικαίου. Ο αντικαταστάτης του φαίνεται ότι έχει ήδη επιλεγεί με στόχο να συγκεντρώνει τα χαρακτηριστικά που θα ανανεώσουν το κύρος και το θεσμό του Μουφτή.

Αντιδρά και δεν παραιτείται 

Ο Μ.Ε. Σινίκογλου φέρεται να αντιδρά στις αλλαγές και δεν έχει υποβάλλει την παραίτησή του, γεγονός που ίσως ενεργοποιήσει για πρώτη φορά τη συνδρομή του Νόμου 1920/1991 που προβλέπει ότι «ο Μουφτής παύεται  με προεδρικό διάταγμα, προκαλούμενο από τον Υπουργό Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων: α)σε περίπτωση αμετάκλητης καταδίκης του για κακούργημα ή πλημμέλημα από τα προβλεπόμενα στο άρθρ. 22 του Υπαλληλικού Κώδικα, β)σε περίπτωση στερήσεως των πολιτικών του δικαιωμάτων για οποιοδήποτε λόγο, γ)λόγω νόσου που κωλύει την άσκηση των καθηκόντων του, υπηρεσιακής ανεπάρκειας ή διαγωγής αναξιοπρεπούς ή ασυμβίβαστης προς τη θέση του και τα εκ του νόμου καθήκοντά του»

Σε κάθε περίπτωση, οι αλλαγές έχουν δρομολογηθεί για τη Μουφτεία της Ξάνθης ενώ πριν λίγες μέρες, με απόφαση της οικείας αποκεντρωμένης διοίκησης, αντικαταστάθηκε και ο τοποτηρητής της Μουφτείας Διδυμοτείχου από τον ιερωμένο Οσμάν Χαμζά.  Σε ότι αφορά στο Μουφτή Κομοτηνής Μέτζο Τζεμαλή, που είναι μεγαλύτερος σε ηλικία και χαίρει μεγαλύτερου σεβασμού από όλους τους κύκλους, αναμένεται ότι θα διευκολύνει με την παραίτησή του τις δρομολογούμενες αλλαγές και η αντικατάστασή του θα ακολουθήσει και θα είναι «βελούδινη».

Ποιος είναι ο Μ. Ε. Σινίκογλου

Ο μέχρι σήμερα Μουφτής Ξάνθης, γεννήθηκε το 1941 στον Εχίνο της Ξάνθης. Έχει σπουδάσει Θεολογία, Ιερά Γράμματα και το Κοράνι σε Άγκυρα, Κωνσταντινούπολη, Μεδίνα, Βαγδάτη και Βιέννη  και διατηρεί πνευματικές επαφές με τη Σαουδική Αραβία. Διορίστηκε το 1991 στη θέση του Μουφτή  αντικαθιστώντας τον μέχρι τότε τοποτηρητή Μεχμέτ Εμίν Αγγά και η θητεία έχει ανανεωθεί με σχετικά προεδρικά διατάγματα για δέκα χρόνια, δύο φορές μέχρι σήμερα.

Η ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ

ΕΡΓΑΛΕΙΑ ΚΗΠΟΥ2 εβδομάδες πριν

STIHL – Αθανάσιος Παρμάκης

Επιλέξτε την δύναμη που σας ταιριάζει! Βενζινοκίνητο, ηλεκτρικό ή επαναφορτιζόμενο, η STIHL διαθέτει δεκάδες επιλογές σε κάθε κατηγορία προϊόντος που...

ΜΟΤΟΣΥΚΛΕΤΕΣ - ΠΟΔΗΛΑΤΑ2 εβδομάδες πριν

ΑΪΧΑΝ bikes

Ποδήλατα – Service – Ανταλλακτικά

ΑΝΘΟΠΩΛΕΙΑ2 εβδομάδες πριν

Bonsai Mekkos Flowers

Ελάτε να δημιουργήσουμε μαζί οποιαδήποτε σύνθεση λουλουδιών για κάθε μοναδική περίσταση

PIZZA2 εβδομάδες πριν

Pizza King

Όλες οι πίτσες ψήνονται σε ξυλόφουρνο, με παραδοσιακή ζύμη και πάντα με τα πιο φρέσκα και αγνά υλικά

ΙΧΘΥΟΠΩΛΕΙΑ3 εβδομάδες πριν

Ιχθυοπωλείο «Ο Αιγύπτιος»

Φρέσκα ψάρια θάλασσας του Θρακικού πελάγους

ΕΚΤΥΠΩΣΕΙΣ - ΦΩΤΟΤΥΠΙΚΑ3 εβδομάδες πριν

Ψηφιακό Φωτοτυπικό Κέντρο «Copy Center»

Θέλετε εκτυπώσεις ποιότητας, γρήγορα και σε ανταγωνιστικές τιμές;

ΚΑΘΑΡΙΣΤΗΡΙΑ ΡΟΥΧΩΝ4 εβδομάδες πριν

Στεγνοκαθαριστήρια «Ήλιος»

Σας τα επιστρέφουμε σαν καινούρια… πάντα σε πολύ καλές τιμές

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Copyright © 2019 - ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΡΟΔΟΠΗΣ