ΜΕΙΝΕ ΣΕ ΕΠΑΦΗ

MULTIMEDIA

Μικρής έκτασης επεισόδια μετά την πορεία για τον Παύλο Φύσσα στην Κομοτηνή

FoniRodopis

Με κεντρικό σύνθημα «Οργή και λύσσα για τον Παύλο Φύσσα» η πορεία της Αντιεξουσιαστικής Κίνησης Κομοτηνής – Συνθήματα συμπαράστασης στον κουρδικό λαό και αποδοκιμασίας του ακροδεξιού εθνικιστικού ΚΙΕΦ και του AKP στο ύψος του τουρκικού Προξενείου

Μικρής έκτασης επεισόδια μεταξύ αντιεξουσιαστών και ανδρών του Τμήματος Ασφαλείας σημειώθηκαν μετά τη λήξη της πορείας των πρώτων που πραγματοποιήθηκε στην Κομοτηνή την Κυριακή (18/9) στη μνήμη του Παύλου Φύσσα που δολοφονήθηκε πριν τρία χρόνια από το μέλος της Χρυσής Αυγής, Γιώργο Ρουπακιά.

Τα επεισόδια ξεκίνησαν όταν δύο άνδρες του Τμήματος Ασφαλείας Κομοτηνής, μεταξύ των οποίων και ο διοικητής του Τμήματος, πλησίασαν σε κοντινή απόσταση την πορεία των αντιεξουσιαστών αφού αυτή κατέληξε μετά την πορεία στην κεντρική πλατεία της πόλης.

Οι δύο άνδρες έγιναν γρήγορα αντιληπτοί από μερίδα αντιεξουσιαστών οι οποίοι τους επιτέθηκαν με αποτέλεσμα τον ελαφρύ τραυματισμό τους. Τα επεισόδια πάντως δεν έλαβαν μεγαλύτερη έκταση καθώς η πλειοψηφία των διαδηλωτών διατήρησε τη ψυχραιμία της ενώ δεν χρειάστηκε να επέμβουν σε κανένα σημείο και οι αστυνομικές δυνάμεις των ΜΑΤ.  Οι τραυματίες αστυνομικοί διεκομίσθησαν με ασθενοφόρο στο Νοσοκομείο για την παροχή πρώτων βοηθειών.

Νωρίτερα, η πορεία για τον Παύλο Φύσσα ξεκίνησε, υπό τη διακριτική επίβλεψη ισχυρών αστυνομικών δυνάμεων, στις 18:00 μ.μ. με αφετηρία την κεντρική πλατεία Κομοτηνής και με κεντρικό σύνθημα «Οργή και λύσσα για τον Παύλο Φύσσα» κατέληξε, δια μέσω των οδών Λ. Ηρώων – Τρικούπη – Βενιζέλου – Δημοκρίτου – Ορφέως, κάτω από τα γραφεία της Χρυσής Αυγής χωρίς να σημειωθεί μέχρι εκείνο το σημείο το παραμικρό.

Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι διερχόμενοι οι αντιεξουσιαστές από την Χ. Τρικούπη και στο ύψος του τουρκικού Προξενείου Κομοτηνής, στη διασταύρωση με την Ιώνων, φώναξαν συνθήματα συμπαράστασης στον κουρδικό λαό αποδοκιμάζοντας συγχρόνως το ακροδεξιό εθνικιστικό ΚΙΕΦ και το κόμμα του Ερντογάν, AKP.

ΑΚ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ - ΦΥΣΣΑΣ

ΑΚ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ - ΦΥΣΣΑΣ

ΑΚ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ - ΦΥΣΣΑΣ

ΑΚ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ - ΦΥΣΣΑΣ

ΑΚ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ - ΦΥΣΣΑΣ

ΑΚ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ - ΦΥΣΣΑΣ

ΑΚ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ - ΦΥΣΣΑΣ

Καθ’ όλη τη διάρκεια της πορείας μέλη της Αντιεξουσιαστικής Κίνησης Κομοτηνής μοίραζαν φυλλάδια σε πολίτες, στα οποία αναφέρονταν: «Τρία χρόνια έχουν περάσει από τη δολοφονία του αντιφασίστα ράπερ Παύλου Φύσσα στο Κερατσίνι στις 18 Σεπτεμβρίου του 2013, όμως ο πόνος και η οργή για το θάνατό του παραμένουν πιο ζωντανοί από ποτέ. Ο ίδιος, πιο αναλυτικά, δολοφονήθηκε από τον Γιώργο Ρουπακιά, μέλος της ναζιστικής συμμορίας «Xρυσή Aυγή», κατόπιν εντολής που δέχθηκε από ανώτερα στελέχη του κόμματος με την ταυτόχρονη «επίβλεψη» οκτώ αστυνομικών, μπροστά στους οποίους έλαβε χώρα το περιστατικό. Αν και ποτέ δεν θεωρήσαμε την ανάθεση στο κράτος ως βιώσιμη λύση αντιμετώπισης του φασισμού, είναι αναγκαίο να αναφερθεί πως τη σήμερον ημέρα όλοι οι εμπλεκόμενοι στη δολοφονία του Π. Φύσσα, συμπεριλαμβανομένου και του φυσικού αυτουργού, έχουν αποφυλακιστεί και μονάχα ο τελευταίος βρίσκεται σε κατ’ οίκον περιορισμό. Αυτή είναι με άλλα λόγια η απάντηση της ελληνικής «δικαιοσύνης» στη δολοφονία, απάντηση που συνοψίζει και τη γενικότερη αντιμετώπιση της προαναφερθείσας ναζιστικής οργάνωσης.

H ανάγκη για επαγρύπνηση απέναντι στη φασιστική απειλή είναι αναμφισβήτητα μεγάλη. Την ίδια ώρα που το κράτος μαζί με τους κατασταλτικούς μηχανισμούς του προσπαθεί να καταπνίξει κοινωνικά κινήματα (βλ εκκενώσεις καταλήψεων στέγης στη Θεσσαλονίκη) και εντείνει τις ολοκληρωτικές πολιτικές του (βλ στρατόπεδα συγκέντρωσης και επαναπροωθήσεις προσφύγων και μεταναστών) δίνεται πάτημα και ουσιαστική νομιμοποίηση προς ακροδεξιές και ναζιστικές ρητορικές και πρακτικές. Αν, μάλιστα, αναλογιστεί κανείς την πρόσφατη εμπρηστική επίθεση φασιστών στην κατάληψη στέγης προσφύγων Νοταρά 26, το προκλητικό άνοιγμα των γραφείων του φασιστικού κόμματος ΛΕΠΕΝ την ημέρα της επετείου της δολοφονίας του Π. Φύσσα, αλλά και τα γεγονότα της 24 Ιουλίου που έλαβαν χώρα στην Κομοτηνή, αντιλαμβάνεται τον αναγκαίο χαρακτήρα μιας αντιφασιστικής επαγρύπνησης.

Η αντιμετώπιση της φασιστικής απειλής δεν θα επιτευχθεί μέσα από δικαστικές αίθουσες και κρατικούς μηχανισμούς. Ο φασισμός αντιμετωπίζεται στους δρόμους και εκεί θα τσακιστεί. Σε δρόμους, πόλεις, χωριά και γειτονίες δεν αφήνουμε καμία σπιθαμή δημόσιου χώρου σε φασίστες και ναζί. Έτσι για μία ακόμη φορά καλούμε αντιφασιστική πορεία στη μνήμη του Παύλου Φύσσα και να υπενθυμίσουμε στους φασίστες πως δεν ανήκουν πουθενά παρά μόνο στα λαγούμια τους κρυμμένοι».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Copyright © 2019 - ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΡΟΔΟΠΗΣ