ΜΕΙΝΕ ΣΕ ΕΠΑΦΗ

TOPNEWS

«Λευκή Νύχτα»: Μια φιέστα καταναλωτικού παροξυσμού βασισμένη στην εκμετάλλευση

fonirodopis.gr

Κατά της διοργάνωσης της «Λευκής Νύχτας» η Αντιεξουσιαστική Κίνηση Κομοτηνής, η οποία καλεί την τοπική κοινωνία να μη στηρίξει ούτε οικονομικά ούτε ηθικά το «πανηγύρι» αυτό

ΛΕΥΚΗ ΝΥΧΤΑΤην αντίθεση της στη διοργάνωση της «Λευκής Νύχτας» που πρόκειται να πραγματοποιηθεί για δεύτερη συνεχή χρονιά στην πόλη της Κομοτηνής στις 22 Σεπτέμβρη από τον Εμπορικό Σύλλογο Κομοτηνής εκφράζει η Αντιεξουσιαστική Κίνηση Κομοτηνής.

Με ανακοίνωση της, η Αντιεξουσιαστική Κίνηση σημειώνει ότι η «Λευκή Νύχτα» δεν είναι τίποτα άλλο πέρα από ένα «πανηγύρι» που προάγει τον καταναλωτικό παροξυσμό και την εκμετάλλευση των εργαζομένων, που αναγκάζονται να εργαστούν υπό το φόβο της απόλυσης εκτός ωραρίου.

Τέλος, η Αντιεξουσιαστική Κίνηση Κομοτηνής δηλώνει ότι, όπως και πέρσι έτσι και φέτος, θα εναντιωθεί σε αυτή τη γιορτή εργασιακής εκμετάλλευσης και χειραγώγησης της σκέψης και καλεί την τοπική κοινωνία να μη στηρίξει ούτε οικονομικά ούτε ηθικά τη «Λευκή Νύχτα». Αναλυτικά, στην ανακοίνωση της αναφέρει:

«Το καταναλωτικό πανηγύρι της «Λευκής Νύχτας» επιστρέφει για δεύτερη συνεχή χρονιά στην πόλη της Κομοτηνής στις 22 Σεπτέμβρη. Φέτος ο Εμπορικός Σύλλογος έδειξε υπερβάλλοντα ζήλο στη διοργάνωσή της, εντάσσοντάς τη στο φεστιβάλ Via Egnatia και διαφημίζοντάς την εντός και εκτός συνόρων από την αρχή του καλοκαιριού. Ανοιχτά μαγαζιά μέχρι τα μεσάνυχτα, εκπτώσεις σε εστιατόρια, καταστήματα και ξενοδοχεία, μουσικοί και κλόουν δίνουν, εκ πρώτης όψεως, την εικόνα ενός εορταστικού κλίματος. Τα επιχειρήματα δε των διοργανωτών περί «ενίσχυσης της τοπικής οικονομίας» κάνουν αυτή τη «φιέστα» να φαντάζει ακόμα και απαραίτητη για την πόλη μας. Οι δηλώσεις του Εμπορικού Συλλόγου, συγκεκριμένα, φανερώνουν την πρόθεση να καθιερωθεί αυτό το γεγονός και να επαναλαμβάνεται κάθε χρόνο, προκειμένου να «αναπτερωθεί το ηθικό εμπόρων και καταναλωτών».

Εμείς, ωστόσο, βλέπουμε μια εικόνα πολύ πιο ζοφερή. Αλυσίδες καταστημάτων να επωφελούνται από την κατάσταση υποχρεώνοντας τους εργαζόμενους να δουλεύουν εκτός ωραρίου –σε ορισμένες περιπτώσεις χωρίς αμοιβή, σε άλλες δε υπό την απειλή απόλυσης- ενώ μικρές επιχειρήσεις να αναγκάζονται να κρατήσουν ανοιχτά τα μαγαζιά τους ώστε να ανταπεξέλθουν στον ανταγωνισμό. Μια γενικότερη συνείδηση «αρπαχτής», μια ευκαιρία «να τα τσεπώσουμε» από ντόπιους και μη, οι οποίοι θα διασκεδάζουν και θα κοινωνικοποιούνται κάνοντας ψώνια. Η τόνωση της τοπικής οικονομίας για εμάς δεν είναι παρά μια δικαιολογία, εφόσον είναι βέβαιο πως τα μεγάλα κέρδη δε θα πάνε ούτε σε ντόπιους παραγωγούς, ούτε σε συνεταιρισμούς, ούτε σε μικρές οικογενειακές επιχειρήσεις, αλλά στα μεγάλα καταστήματα με τις φανταχτερές βιτρίνες και τα χιλιάδες υποκαταστήματα.

Το πανηγύρι της «Λευκής Νύχτας», γέννημα θρέμμα του καπιταλιστικού συστήματος, προάγει έναν ανθρωπότυπο εξαρτημένο απο υλικές/ πλασματικές ανάγκες. Η ευημερία, η καλοπέραση και ολόκληρη η ύπαρξη του ατόμου συνδέονται με την οικονομική του κατάσταση και τη δυνατότητά του να ξοδεύει γενναία ποσά σε ξενοδοχεία, εστιατόρια και αγορές κάθε είδους. Δεν είναι η οικονομική κρίση που αναπαράγει τη μιζέρια, αλλά εμείς οι ίδιοι και οι αξίες βάσει των οποίων δομούμε τις ζωές μας. Το άνοιγμα των μαγαζιών τις Κυριακές, οι λευκές νύχτες, η καταπάτηση του δημοσίου χώρου από ιδιώτες είναι ζητήματα τα οποία μας αφορούν όλους. Αν δε σταθούμε απέναντί τους, επιτρέπουμε την υπονόμευση της ποιότητας της ζωής μας και της αξιοπρέπειάς μας.

Όπως πέρυσι, έτσι και φέτος, αλλά και κάθε χρόνο, η Αντιεξουσιαστική Κίνηση Κομοτηνής θα εναντιώνεται σε αυτή τη γιορτή εργασιακής εκμετάλλευσης και χειραγώγησης της σκέψης. Καλούμε την κοινωνία της Κομοτηνής να μη στηρίξει ούτε οικονομικά, ούτε ηθικά τη «Λευκή Νύχτα» νομιμοποιώντας με αυτόν τον τρόπο ό,τι αυτή πρεσβεύει».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Copyright © 2020 - ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΡΟΔΟΠΗΣ