ΜΕΙΝΕ ΣΕ ΕΠΑΦΗ

TOPNEWS

Οι «ύποπτες» αποφάσεις της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Ροδόπης

fonirodopis.gr

ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ

Μη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης – Κατάργηση ελευθερίας του Τύπου – Παραβίαση νομοθεσίας σε αίτημα για χορήγηση δημόσιων εγγράφων – Εντολή κατά παράβαση άδειας λειτουργίας ιδρύματος για φιλοξενία ανήλικων παιδιών!!!

Το τελευταίο χρονικό διάστημα βιώνουμε μια απίστευτη περιπέτεια με επίκεντρο δικαστικές διαδικασίες που κατά τη γνώμη μας έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στη ΦΙΜΩΣΗ της εφημερίδας μας και μάλιστα με  τη διαδικασία των ασφαλιστικών μέτρων. Περάσαμε μια απερίγραπτη ταλαιπωρία εξαιτίας εισαγγελικών αποφάσεων αλλά και ανάλογων κινήσεων μικρών δικαστών του Πρωτοδικείου Κομοτηνής.

Πιστεύουμε πλέον ότι οι προσπάθειες των αντίδικων και των άλλων βοηθών είχαν σκοπό να μην ενημερωθεί η κοινωνία και ο κάθε πολίτης για την υπόθεση του ιδρύματος που στήθηκε στην ορεινή Ροδόπη. Η αρχή της περιπέτειας μας έγινε με τη δημοσίευση ενός ρεπορτάζ που είχε κύριο θέμα έναν αρχιμανδρίτη που κατηγορήθηκε για παιδοφιλία. Είναι γεγονός ότι η εισαγγελική Αρχή κατά το διάστημα των τελευταίων μηνών από την αρχή του 2016 ήταν ιδιαίτερα ευαίσθητη σε κάθε δημοσίευμα της ΦΩΝΗΣ που αναφέρονταν σε παραβατικές ενέργειες κάποιων και για το σκοπό αυτό μας κάλεσε πολλές φορές στον Πταισματοδίκη ή στην Αστυνομία  για περαιτέρω εξηγήσεις κι αυτό βέβαια είναι στα θετικά της.

Όμως για ένα τόσο σοβαρό θέμα που απασχόλησε τον πανελλαδικό Τύπο και συγκλόνισε την κοινή γνώμη η Εισαγγελία Πρωτοδικών Ροδόπης δεν ευαισθητοποιήθηκε ούτε στο ελάχιστο. Γιατί άραγε αυτή η ΣΙΩΠΗ;

Στη συνέχεια αντιμετωπίσαμε την απόλυτη άρνηση των εισαγγελικών Αρχών να έχουμε πρόσβαση στα έγγραφα των διοικητικών υπηρεσιών που αφορούσαν κατά την άποψη μας παραβατικές ενέργειες υπηρεσιών σε συγκεκριμένο σοβαρό κοινωνικό θέμα.  Επί ένα μήνα απέρριψαν διαδοχικά τρεις αιτήσεις μας με διάφορες δικαιολογίες και χρειάστηκε να απευθυνθούμε στην Εισαγγελία Εφετών Θράκης προκειμένου να λυθεί το πρόβλημα όπως και έγινε.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η άρνηση αυτή ήταν σε αντίθεση με τις διατάξεις του νόμου που δίνει το δικαίωμα στον πολίτη να έχει πρόσβαση στις διοικητικές αποφάσεις των διοικητών οργάνων. Το γεγονός ότι  δεν διατάχτηκε  προκαταρκτική εξέταση για το δημοσίευμα μας και η καθυστέρηση  χορήγησης διοικητικών εγγράφων έδωσε το δικαίωμα και τη δυνατότητα στους δικομανείς πρωτεργάτες της οργάνωσης να καταθέσουν εναντίον μας 10 μηνύσεις με διάφορες κατηγορίες και δύο αιτήσεις ασφαλιστικών μέτρων με τις οποίες ζητούσαν τη ΦΙΜΩΣΗ της ΦΩΝΗΣ.

Σύμφωνα με την Εισαγγελία Εφετών αν υπήρχε προκαταρκτική εξέταση δεν θα είχαν το δικαίωμα να καταθέσουν αγωγές ασφαλιστικών μέτρων και ούτε βέβαια να συζητηθούν με περίπτωση κατάθεσης. Για την περίπτωση αυτή πρότειναν τη λύση να πάρουμε βεβαιώσεις από την Εισαγγελία που να βεβαιώνουν την εξέλιξη των προκαταρκτικών ώστε να μην συζητηθούν οι αιτήσεις στην οριστική συζήτηση που θα γίνονταν στις 3 Αυγούστου 2016.

Και τότε συνέβη το τέλος του δικαστικού πραξικοπήματος που με διαδικασίες 35 λεπτών αποφασίστηκε από δύο Πρωτοδίκες  να καταργηθεί η ελευθερία του Τύπου. Η ενέργεια των δύο Πρωτοδικών που είναι αντίθετη με το άρθρο 14 του Συντάγματος και την πολιτική βούληση  του Υπουργείου καταγγέλθηκε στον Πρόεδρο Εφετών που κίνησε την πειθαρχική διαδικασία εναντίον τους με την υπόθεση ήδη να απασχολεί και την Εισαγγελία του Αρείου Πάγου.

Μια εξήγηση που προέκυψε και δικαιολόγησε τη συμπεριφορά των εισαγγελικών Αρχών ήταν και η δήλωση των πρωτεργατών της οργάνωσης σε ένα διάλειμμα μιας δίκης ότι έχουν άριστες σχέσεις με την εισαγγελία αλλά και από τη δήλωση τους στην εφημερίδα «Πρώτο Θέμα» ότι η Εισαγγελία Πρωτοδικών Ροδόπης στέκεται αρωγός στις προσπάθειες τους  και προσπάθησε να τους βοηθήσει ώστε να μπορέσουν να πάρουν τρία παιδιά από άλλα ιδρύματα ηλικίας 5,7 και 9 ετών κατά παράβαση της άδειας λειτουργίας που προέβλεπε φιλοξενία παιδιών μέχρι 2,5 ετών.

Ποιοι ήταν οι ιδιαίτεροι λόγοι που υπήρχαν ώστε η Εισαγγελία Ροδόπης να προχωρήσει σε αυτή την κίνηση; Φρόντισε άραγε να πραγματοποιηθεί με σχετική εντολή της μια επιτόπια έρευνα για να διαπιστωθεί αν υπήρχαν οι προϋποθέσεις για τη φύλαξη παιδιών; Αν δεν το έπραξε γιατί αυτό το ενδιαφέρον; Αν το έπραξε και διαπίστωσε ότι όλα είναι καλώς καμωμένα πως μπορεί να εξηγήσει την απόφαση του Υπουργείου το οποίο έχει διαφορετική άποψη και το οποίο διαπίστωσε πλήθος παραβάσεων;

Σήμερα, μετά την προσπάθεια να καταγγελθεί πολιτικά για ευνόητους λόγους η Υπουργός μέσω της εφημερίδας «Πρώτο Θέμα» για το κλείσιμο  του ιδρύματος για συγκεκριμένους σοβαρούς λόγους μετά την άρνηση των ιδρυμάτων των Αθηνών να ικανοποιήσουν την εντολή της Εισαγγελίας γιατί διαπίστωσαν αδυναμίες και τις απαιτήσεις  των πρωτεργατών, ποια άραγε θα είναι η επομένη κίνηση της Εισαγγελέως Πρωτοδικών Ροδόπης;

Θα κινήσει διαδικασίες για την απόδοση ευθυνών σε όσους  συνεργάστηκαν για την υπόθεση αυτή; Θα διερευνήσει άραγε  τις κινήσεις της δημοτικής Αρχής Κομοτηνής για τη χορήγηση άδειας ίδρυσης και λειτουργίας χωρίς την ύπαρξη των απαραίτητων δικαιολογητικών; Θα προχωρήσει στο κλείσιμο  του ιδρύματος δεδομένου ότι από τη σύμβαση παραχώρησης και από την άδεια που εκδόθηκε δεν είναι νόμιμο να λειτουργεί;

Βέβαια υπόθεση διερευνάται και από το ΓΕΣ που κλήθηκε να πάρει την σωστή απόφαση. Η υπόθεση αυτή που πλήγωσε την ελευθερία του ΤΥΠΟΥ προωθήθηκε ήδη στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου και σε όλους τους αρμόδιους Υπουργούς.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Copyright © 2020 - ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΡΟΔΟΠΗΣ