ΜΕΙΝΕ ΣΕ ΕΠΑΦΗ

ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ

Παραδικαστικό κύκλωμα, αναιτιολόγητες αποφάσεις και βιομηχανία μηνύσεων

fonirodopis.gr

ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ

Με δύο μέτρα και με δύο σταθμά οι κρίσεις του Αντιεισαγγελέα Πρωτοδικών κ. Λαμπρίδη – Την μια φορά χορηγεί εισαγγελική εντολή και την άλλη επικαλείται προσωπικά δεδομένα!! Πότε έπραξε το σωστό; – Αγωγή για κακοδικία εναντίον των κ.κ. Γιαννούση και Θεοδωρίδη

Σε πάρα πολλές περιπτώσεις των τελευταίων 30 ετών βρεθήκαμε μπροστά σε  παράξενες συμπεριφορές των δικαστικών λειτουργών που προκαλούσαν εντύπωση και προβληματισμό. Σε πολλές περιπτώσεις που ανέδειξε η ΦΩΝΗ υπήρξε μια  αντιμετώπιση από τους δικαστές που οδηγούσε στη σκέψη της ύπαρξης του παραδικαστικού κυκλώματος. Καταγγελίες όπως αυτή που προκάλεσε την παρέμβαση του Γενικού Επιθεωρητή Ρακιντζή οδηγήθηκε στο αρχείο με βούλευμα παρόλο που η έκθεση καταλόγιζε ευθύνες για ροκάνισμα του δημοσίου χρήματος  για ποσά άνω των 2.000.000 ευρώ, η υπόθεση των πρόχειρων  διαγωνισμών ύψους 30 εκ. ευρώ που εκτελούνταν με έκπτωση 4% αντί του κανονικού ποσοστού έκπτωσης 50% με τη διαφορά στα ποσοστά των εκπτώσεων να ανεβάζει τη χασούρα του δημοσίου στα 12.500.000 ευρώ , η υπόθεση των προγραμμάτων του  αγροτουρισμού μέσω Leader ποσών εκατοντάδων εκατομμυρίων δραχμών τότε για την δημιουργία τουριστικών καταλυμάτων, τα προγράμματα του ΟΠΕΚΕΠΕ με τις μαϊμού καλλιέργειες βαμβακιού στην ορεινή Ροδόπη πολλών εκατομμυρίων ευρώ, η διαπίστωση της κατάχρησης των 100 εκ. δραχμών για εκπαιδευτικά προγράμματα συνδικαλιστικών στελεχών είναι μερικά από τα όσα ήρθαν στο φως της δημοσιότητας από τις έρευνες που έγιναν από την εφημερίδα μας.

Τελικά τι έγινε από τις αποκαλύψεις μας; Απολύτως τίποτα αφού τα τρωκτικά του δημοσίου χρήματος με την ευγενική προσφορά κάποιων δικαστών βρέθηκαν στο απυρόβλητο. Όμως με την ευκαιρία των τελευταίων γεγονότων και την ύπαρξη της βιομηχανίας μηνύσεων καλό θα είναι να αναφερθούμε στην συμπεριφορά μερικών μικρών δικαστών μήπως μπορέσουμε όλοι οι αφελείς Έλληνες να καταλάβουμε αν το παραδικαστικό κύκλωμα σε συνεργασία με άλλα παρά-κυκλώματα  της πολιτικής ζωής καθορίζουν τις εξελίξεις στον τόπο μας.

Να καταλάβουμε και να το βάλουμε καλά στο μυαλό μας αν η κυβέρνηση έχει τη δύναμη να εξυγιάνει το ακόμη και σήμερα σάπιο σύστημα διαπλοκής και διαφθοράς που ως λερναία Ύδρα αγκαλιάζει κάθε τομέα της ζωής μας. Δυστυχώς το σύστημα είναι πανίσχυρο και αδυσώπητο και δεν επιτρέπει να  εκφραστούν γνήσιες φωνές όπως μεγάλη δυστυχία καταλαμβάνει τους Έλληνες από την πεποίθηση ότι κανείς πλέον δεν έχει εμπιστοσύνη στους δικαστές.

Καταρχήν να αναφερθούμε στις δύο διαδικασίες έκδοσης προσωρινής διαταγής προκειμένου να φιμωθεί η εφημερίδα μας. Πόσο ικανοί άραγε είναι οι δύο Πρωτοδίκες  Ροδόπης (Γιαννούση και Θεοδωρίδης) που μπόρεσαν να διαβάσουν μέσα σε λίγη ώρα κείμενα 120 σελίδων με δεκάδες παράξενες  και συκοφαντικές  αναφορές και μέσα σε 35 (!!!) λεπτά των διαδικασιών να καταλάβουν την ενοχή των  δημοσιογράφων και να εκδώσουν τη σωστή κρίση;

Ποια υποχρέωση άραγε είχαν απέναντι στο παραδικαστικό κύκλωμα και γνωστοποίησαν την απόφαση τους μερικά μόλις λεπτά μετά το τέλος της διαδικασίας την οποία δημοσιοποίησαν οι χαρούμενοι δικομανείς σε τοπική εφημερίδα; Μήπως πήραν τις συστατικές επιστολές που μοιράζει ο μέγας επίτιμος πρόεδρος  του Αρείου Πάγου και πειθάρχησαν σαν καλοί μαθητές;

Γιατί οι δύο δικαστές περιορίστηκαν σε αναφορές και καταστάσεις που δεν αφορούσαν την εφημερίδα μας αλλά χρησιμοποιήθηκαν για εντυπωσιασμό  προκειμένου να επηρεαστεί η κρίση τους πράγμα που πέτυχαν οι αιτούντες τις αναστολές;

Όταν παρουσιάζεται ένα κείμενο 120 σελίδων που δεν έχει καμία σχέση με τους δημοσιογράφους, όταν δεν αναφέρεται όνομα, τόπος διαμονής και άλλα στοιχεία που να οδηγούν στην αποκάλυψη του καταγγελθέντος πως οι δικαστές εκδίδουν αποφάσεις; Όταν το σχόλιο μας ήταν αναπαραγωγή από εφημερίδες της Αθήνας, όταν το θέμα απασχόλησε τον ημερήσιο και ηλεκτρονικό Τύπο της χώρας γιατί αυτή η υπερδραστηριότητα κατά της εφημερίδας μας;

Μήπως η εξέλιξη πρέπει να μας οδηγήσει στη σκέψη ότι κάποιοι που έχουν άμεσο ενδιαφέρον και συμφέρον με αυτούς που κατέθεσαν τις αιτήσεις αλλά και κάποιοι άλλοι (πέντε τον αριθμό) που θέλουν να μειώσουν το ρόλο του Τύπου έστειλαν συστατικές επιστολές χειραγώγησης των δικαστών για έκδοση αποφάσεων ώστε να μην υπάρχει καμία αναφορά σε θέματα που απασχολούν τους πολίτες και έχουν κάποια σχέση με γνωστούς τοπικούς παράγοντες;

Ανεξάρτητα από τα παραπάνω η υπόθεση των δύο δικαστών οδηγήθηκε στο Υπουργείο Δικαιοσύνης και στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου ενώ σχετικό  έγγραφο κατατέθηκε και στον Πρόεδρο των Εφετών Θράκης για να διερευνήσει άμεσα την όλη εξέλιξη. Όμως το θέμα που εξελίσσεται το τελευταίο χρονικό διάστημα έχει και άλλους πρωταγωνιστές που είναι κάποιοι στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Ροδόπης.

Όταν προσπαθήσαμε να μάθουμε κάτω από ποιες συνθήκες λειτουργεί η συγκεκριμένη εταιρεία αντιμετωπίσαμε  την απόλυτη συμπαράσταση του Αντεισαγγελέα Πρωτοδικών κ. Λαμπρίδη που αμέσως ανταποκρίθηκε στο αίτημα μας να πάρουμε κάποια στοιχεία από τις υπηρεσίες του Δήμου Κομοτηνής. Όταν  πήραμε αυτά που ζητούσαμε διαπιστώσαμε ότι υπήρχαν αρκετές ελλείψεις που προβλημάτισαν όλους τους ειδικούς. Να θυμίσουμε ότι ο κάθε πολίτης έχει το δικαίωμα σύμφωνα με το  νόμο 2690/1999  να λαμβάνει γνώση όλων των εγγράφων που εκδίδουν οι δημόσιες υπηρεσίες  εκτός από αυτές που αναφέρονται σε προσωπικά δεδομένα και φυσικά σε ζητήματα υγείας.

Τις επόμενες ημέρες θελήσαμε να έχουμε περισσότερα στοιχεία αφού ήδη κινήθηκε η ποινική διαδικασία εναντίον μας μετά από μηνύσεις  που κατέθεσαν οι αντίδικοι μας γιατί ήταν απαραίτητα για την ενίσχυση των επιχειρημάτων μας. Τα στοιχεία αυτά ζητήσαμε σύμφωνα με το νόμο 2690/1999  επειδή έχουμε έννομο συμφέρον και επειδή  είμαστε διάδικοι στην ποινική υπόθεση.

Αντιμετωπίσαμε την απόλυτη άρνηση του Αντεισαγγελέα  κ. Λαμπρίδη που ύψωσε  τείχη στο δικαίωμα που έχουμε για μια ουσιαστική ενημέρωση και το ερώτημα είναι, ποια είναι τα προσωπικά δεδομένα που εκδίδουν οι υπηρεσίες και είναι επτασφράγιστα μυστικά για τους πολίτες; Με δύο συνεχείς αιτήσεις ζητήθηκε να δώσει εντολές για τη χορήγηση εγγράφων αλλά αρνήθηκε με την δικαιολογία ότι δεν υπάρχει έννομο συμφέρον και ότι αφού δεν είμαστε διάδικοι δεν μπορούμε να ενημερωθούμε.

Να  τον ρωτήσουμε λοιπόν, πότε έπραξε το σωστό; Όταν έδωσε εντολή στον Δήμο Κομοτηνής να μας χορηγήσει τα στοιχεία που ζητήσαμε ή μετέπειτα όταν αρνήθηκε  να δώσει εντολές στις άλλες υπηρεσίες που εμπλέκονται στην υπόθεση; Φυσικά δεν θέλουμε να πούμε κάτι παραπάνω όταν από τα χέρια του πέρασαν οι δέκα μηνύσεις  που κατατέθηκαν εναντίον μας και με διαδικασίες fast track οδηγήθηκαν  στην προανάκριση. Αξίζει να αναφερθούμε στην πολιτική που εφαρμόστηκε από το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων αλλά και από  το Γενικό Επιτελείο Στρατού που απάντησαν σε αντίστοιχες αιτήσεις μας μέσα σε χρόνο ρεκόρ και με την υποβολή μιας απλής αίτησης που διαβιβάστηκε μέσω fax.

Το Υπουργείο Παιδείας απάντησε ότι για το φροντιστήριο δεν υπήρχε άδεια λειτουργίας και ούτε εκκρεμεί αίτηση για χορήγηση άδειας ενώ το ΓΕΣ απάντησε  ότι δόθηκε κατά πάγια τακτική ένας χώρος για κοινωνικούς σκοπούς όμως όπως δήλωσε  σε πρόσφατη συνέντευξη της η κάτοχος  της περιοχής εκεί έγινε μια κατοικία της οικογένειας της!

Άλλο κράτος στην Αθήνα και άλλο κράτος στην περιοχή μας  που ο καθένας ερμηνεύει τη νομοθεσία όπως θέλει. Όμως η εμπειρία τόσων χρόνων έδειξε ότι όπου υπάρχουν κλειστά δωμάτια και όταν υπάρχουν αρνήσεις για ενημέρωση πάντα κρύβεται μια παρατυπία. Αναρωτιόμαστε τι ήταν αυτό που άλλαξε τη συμπεριφορά του Αντεισαγγελέα και ύψωσε τείχη στην ενημέρωση μας και τι ήταν αυτό που οδήγησε του δύο Πρωτοδίκες στην έκδοση των δύο αποφάσεων που μπορούν να χαρακτηριστούν το λιγότερο ευνοϊκές.

Όπως δηλώθηκε με έγγραφο και στον Πρόεδρο Εφετών θα κατατεθεί και αγωγή κακοδικίας εναντίον των δύο Πρωτοδικών. Τόσα χρόνια αγωνιζόμαστε για την καταπολέμηση της διαφθοράς στο δημόσιο, στηρίζουμε την προσπάθεια κάθαρσης στην πολιτική σκηνή και φυσικά δεν θα σταματήσουμε να αγωνιζόμαστε για την ελπίδα ότι κάποτε θα στεριώσει η δημοκρατία και στο δικό μας τόπο. Στην επόμενη έκδοση μας θα δημοσιευτεί κείμενο που δείχνει τη συμμέτοχη κορυφαίων δικαστών και Εισαγγελέων  της Ροδόπης και του Εφετείου Θράκης σε παραδικαστικό κύκλωμα. Για να γνωρίζει ο νομικός κόσμος και οι πολίτες ποια παιγνίδια παίζονται στις πλάτες τους.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Copyright © 2020 - ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΡΟΔΟΠΗΣ