ΜΕΙΝΕ ΣΕ ΕΠΑΦΗ

ΠΑΙΔΕΙΑ

Απόγονοι των κατοίκων του Αιγαίου οι πρώτοι Νεολιθικοί αγρότες

fonirodopis.gr

DNA

Ομάδα από Έλληνες και ξένους ερευνητές με επικεφαλής το  Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και το Πανεπιστήμιο του Mainz (Γερμανία) δημοσίευσε μελέτη στο επιστημονικό περιοδικό Proceedings of the National Academy of Sciences of the United States of America με την οποία ενισχύεται η άποψη της ενιαίας καταγωγής των πρώτων Ευρωπαίων νεολιθικών αγροτών και των πρώτων αγροτών του Αιγαίου.

Η μελέτη χρησιμοποίησε γονιδιωματική ανάλυση (αλληλούχηση και ανάλυση ολόκληρου του γονιδιώματος) για να διαφωτίσει μια μακρά συζήτηση σχετικά με την προέλευση των πρώτων αγροτών της Ευρώπης, δείχνοντας ότι η καταγωγή των νεολιθικών αγροτών της κεντρικής και της νοτιο-δυτικής Ευρώπης έχουν άμεση γενετική σχέση με τους κατοίκους της σημερινού Ελλαδικού χώρου και της βορειοδυτικής Ανατολίας. «Υπάρχουν φυσικά πολλές λεπτομέρειες να διερευνηθούν περαιτέρω, και χωρίς αμφιβολία θα υπάρξουν εκπλήξεις, αλλά όταν πρόκειται για τη γενική ιδέα για το πώς δηλαδή η γεωργία εξαπλώθηκε στην Ευρώπη, η συζήτηση έχει σε μεγάλο βαθμό διαλευκανθεί» δήλωσε η κυρία Χριστίνα Παπαγεωργοπούλου, Επίκουρη Καθηγήτρια του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης. «Χάρη στο αρχαίο DNA, η κατανόησή μας για τις μετακινήσεις πληθυσμών στην αρχαιότητα έχει αλλάξει ριζικά κατά τη διάρκεια των τελευταίων χρόνων» πρόσθεσε η Επ. Καθηγήτρια του Τμήματος Ιστορίας-Εθνολογίας του Δ.Π.Θ. κα Παπαγεωργοπούλου η οποία διηύθυνε την έρευνα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι είναι τα πρώτα γονιδιώματα (γονιδιώματα είναι το σύνολο του DNA) που δημοσιεύονται από την Ελλάδα παγκοσμίως και αυτό καταγράφεται ως μια μεγάλη επιτυχία από το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης.

Τα αποτελέσματα των αναλύσεων προέρχονται από νεολιθικούς σκελετούς από την Ελλάδα (θέσεις Παλιάμπελα Κολινδρού, Ρεβένια Κορινού, Κλείτο Κοζάνης και Θεόπετρα Θεσσαλίας) και την Τουρκία (θέση Μπάρτσιν) και συγκλίνουν στην άποψη ότι νεολιθικοί πληθυσμοί από τη βόρεια Ελλάδα και την περιοχή της θάλασσας του Μαρμαρά μετακινήθηκαν προς την κεντρική Ευρώπη μέσω των Βαλκανίων και προς την Ιβηρική Χερσόνησο μέσω της Μεσογείου. Αυτοί οι άποικοι μετέφεραν την ιδέα της γεωργίας, της μόνιμης εγκατάστασης, της εξημέρωσης των ζώων και των φυτών σε ολόκληρη την Ευρώπη.

Τμήμα της έρευνας χρηματοδοτήθηκε από το πρόγραμμα ΑΡΙΣΤΕΙΑ ΙΙ, επιστημονικά υπεύθυνη του οποίου είναι η κα Χρ. Παπαγεωργοπούλου, που υλοποιήθηκε στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση» και συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο) και από εθνικούς πόρους.

Στο πλαίσιο της μελέτης πραγματοποιείται έκθεση με τίτλο “αρχαίο DNA: παράθυρο στο παρελθόν και το μέλλον” που διοργανώνει το ΔΠΘ σε συνεργασία με το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης και θα είναι ανοικτή για το κοινό  μέχρι το φθινόπωρο του 2016.

ΔΗΜΟΣ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ2 ημέρες πριν

Επενδύσεις στη ΒΙΠΕ Κομοτηνής ζήτησε από τους Αμερικανούς διπλωμάτες ο Γιάννης Γκαράνης

ΕΒΡΟΣ5 ημέρες πριν

Μητσοτάκης: «Ο φράχτης στον Έβρο είναι το λιγότερο που μπορούσε να κάνει η κυβέρνηση»

ΒΟΥΛΗ1 εβδομάδα πριν

Συκοφαντίες και λάσπη μέσα στη Βουλή εις βάρος μειονοτικών δημοσιογράφων της Κομοτηνής

ΔΗΜΟΣ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ1 εβδομάδα πριν

Υφαντές: Ελλείψει πεζοδρομίου μαθητές περπατάνε καθημερινά πάνω στον κεντρικό δρόμο

ΠΟΛΙΤΙΚΗ1 εβδομάδα πριν

Θωράκιση του Νοσοκομείου Κομοτηνής ενόψει πιθανής έξαρσης της πανδημίας, ζητάει ο Δ. Χαρίτου

ΡΟΔΟΠΗ1 εβδομάδα πριν

Ελένη Χατζηγεωργίου: «Νιώθουμε προδομένοι σαν λαός»

ΡΟΔΟΠΗ1 εβδομάδα πριν

Το παράνομο άνοιγμα των Βαρωσίων καταδίκασαν Κύπριοι φοιτητές στην Κομοτηνή

ΡΟΔΟΠΗ2 εβδομάδες πριν

Πορεία διαμαρτυρίας από Αρμένιους και Έλληνες στο τουρκικό προξενείο Κομοτηνής

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Copyright © 2020 - ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΡΟΔΟΠΗΣ