ΜΕΙΝΕ ΣΕ ΕΠΑΦΗ

TΟΥΡΚΙΑ

Αιχμές Κοτζιά κατά αξιωματούχων του τουρκικού στρατού

fonirodopis.gr

ΚΟΤΖΙΑΣ

Ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, υποστηρίζει πως οι τουρκικές προκλήσεις στο Αιγαίο «πηγάζουν από μερίδα της στρατιωτικής μηχανής της γείτονος» ενώ καλεί σε προσεκτική διαχείριση του ζητήματος, ώστε να μην καταστεί η Ελλάδα μέρος του προβλήματος στην «μάχη εξουσίας» που διεξάγεται στην Τουρκία.

«Η χώρα υλοποιεί μια εξωτερική πολιτική σταθερή στις κόκκινες γραμμές της. Δεν θα πρέπει να υποτιμάται η αποφασιστικότητα της Ελλάδας να υπερασπιστεί τα κυριαρχικά δικαιώματα και την εδαφική της ακεραιότητα. Στην Τουρκία διεξάγεται μία σκληρή μάχη εξουσίας, η Ελλάδα είναι προσεκτική, προκειμένου να μην καταστεί μέρος του προβλήματος», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών σε συνέντευξη που παραχώρησε στην «Καθημερινή».

Ο υπουργός είπε επίσης ότι «οι προκλήσεις στο Αιγαίο πηγάζουν από μερίδα της στρατιωτικής μηχανής της γείτονος» λόγω της «αναβάθμισης του ρόλου του στρατού, τόσο στο εσωτερικό, για την αντιμετώπιση του κινήματος Γκιουλέν και των Κούρδων, όσο και στο εξωτερικό, Ιράκ και Συρία, και της επανεμφάνισης των Ένοπλων Δυνάμεων να διαμορφώνουν αφενός νέους συμβιβασμούς στο συγκρότημα εξουσίας και αφετέρου να καταγράφουν απαράδεκτες συμπεριφορές εκτός διεθνούς δικαίου».

Σημείωσε ακόμη ότι «κατά την περίοδο πρωθυπουργίας και προεδρίας της Τουρκίας από τον κ. Ερντογάν, δεν υπήρξε θερμό επεισόδιο. Όμως, αν δεν προσέξει κανείς, μπορεί να προκύψει θερμό επεισόδιο ακόμα και από λάθος».

Όσον αφορά τέλος τις σχέσεις της χώρας με την Ρωσία, δήλωσε πως «παρά τα πολλαπλά προβλήματα που υπάρχουν στις σχέσεις Δύσης και Ρωσίας, θα πρέπει να βρίσκουμε δρόμους συνομιλίας και συνεννόησης με την τελευταία», καλώντας την ΕΕ «να καταλήξει ποια αρχιτεκτονική ασφάλειας επιθυμεί για την ευρωπαϊκή ήπειρο στον 21ο αιώνα: Θα είναι μια αρχιτεκτονική ενάντια στη Ρωσία ή με τη Ρωσία».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Copyright © 2020 - ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΡΟΔΟΠΗΣ