ΜΕΙΝΕ ΣΕ ΕΠΑΦΗ

ΕΛΛΑΔΑ

«Ξαφνική» αισιοδοξία για συμφωνία κυβέρνησης – Τρόικας

fonirodopis.gr

ΤΣΙΠΡΑΣ

Πολύ κοντά οι δύο πλευρές στο ασφαλιστικό, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές – Κοινά αποδεκτή φόρμουλα και για τα «κόκκινα δάνεια»

Εκτιμήσεις ότι επίκειται πολύ σύντομα συμφωνία με την Τρόικα στα βασικά θέματα της διαπραγμάτευσης, αρχίζουν να διατυπώνουν από την κυβέρνηση, καλλιεργώντας έτσι ένα κλίμα αισιοδοξίας για την έκβαση των συζητήσεων.

Είτε πρόκειται για ένα πρώτο «ντραφτ» είτε για μία πιο οριστική και συνολική συμφωνία, οι δύο πλευρές εμφανίζονται από κυβερνητικές πλευρές να συγκλίνουν διαρκώς όλο και περισσότερο -και μάλλον απρόσμενα γρήγορα.

Όπως λένε, στο ασφαλιστικό κυβέρνηση και δανειστές είναι πολύ κοντά (ιδίως μετά την αποδοχή εκ μέρους των Θεσμών της ελληνικής πρότασης για εθνική σύνταξη 384 ευρώ με 20 έτη ασφάλισης), στο φορολογικό υπάρχει σημαντική πρόοδος, με λίγα πράγματα να απομένουν, ενώ ακόμα και στο θέμα των «κόκκινων δανείων» λέγεται ότι ο Ευκλείδης Τσακαλώτος προωθεί μία φόρμουλα που και αποδεκτή μπορεί να γίνει από την Τρόικα και διαχειρίσιμη να είναι πολιτικά και κοινωνικά.

Σύμφωνα με πληροφορίες που κυκλοφορούν, είναι πιθανόν η πρόοδος αυτή να είναι αποτέλεσμα της αγωνίας και της ανησυχίας που υπάρχουν στην Αθήνα για τις αντιδράσεις διεθνώς και τις επιπτώσεις που θα προκληθούν στην οικονομία, από μία αίσθηση νέας μεγάλης παράτασης στο μέτωπο της αξιολόγησης.

Η διατήρηση της εκκρεμότητας και της αβεβαιότητας επαναφέρει ήδη σενάρια περί Grexit, τα οποία, εάν πυκνώνουν στην πορεία, θα έχουν επιβαρύνει το οικονομικό κλίμα και γι’ αυτό τουλάχιστον η κυβέρνηση, αλλά πιθανόν και η ευρωπαϊκή πλευρά των δανειστών, να θέλουν γρήγορο κλείσιμο της διαπραγμάτευσης.

Με δεδομένο μάλιστα το γεγονός ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει αποδεχθεί το πακέτο των 5,4 δισ. ευρώ σε ασφαλιστικά και φορολογικά μέτρα για την επόμενη τριετία και ότι οι Ευρωπαίοι είναι κατ’ αρχήν ευχαριστημένοι από το ύψος αυτού του πακέτου, φαίνεται ότι η τελική συμφωνία είναι μάλλον θέμα χρόνου, κάτι που σημαίνει πως στη λογική πολλών είναι πλέον επιλογή «ό,τι είναι να γίνει, ας γίνει σύντομα».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Copyright © 2020 - ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΡΟΔΟΠΗΣ