ΜΕΙΝΕ ΣΕ ΕΠΑΦΗ

ΕΛΛΑΔΑ

Τσίπρας: Επίθεση σε ΔΝΤ – Προαναγγέλλει σκληρά μέτρα

fonirodopis.gr

ΤΣΙΠΡΑΣ

«Πράγματι ανόητοι όσοι θέλουν να χρησιμοποιήσουν ένα πιστωτικό γεγονός στη διαπραγμάτευση» απάντησε στη Λαγκάρντ, απαριθμώντας τις «ανοησίες» του ΔΝΤ από το 2010 – Επιτέθηκε στη ΝΔ, τονίζοντας ότι ταυτίζεται με το Ταμείο

Απαντήσεις για την πορεία της διαπραγμάτευσης και την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, μετά και τις τελευταίες αποκαλύψεις του Wikileaks για τη διαπραγματευτική τακτική του ΔΝΤ, με τη «διαρροή» του διαλόγου ανάμεσα σε Πολ Τόμσεν και Κριστίν Λαγκάρντ, επιχείρησε να δώσει, μιλώντας στην ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, ο Αλέξης Τσίπρας.

Ο πρωθυπουργός και πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επιτέθηκε ευθέως στο ΔΝΤ, αναφερόμενος στο ρόλο που διαχρονικά έχει διαδραματίσει το Ταμείο στην ελληνική διαπραγμάτευση.

Απαντώντας στη γενική διευθύντρια του Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ, ο πρωθυπουργός είπε ότι είναι «πράγματι ανόητοι, όσοι θέλουν να χρησιμοποιήσουν ένα πιστωτικό γεγονός στη διαπραγμάτευση».

Παράλληλα, τόνισε: «Σχεδόν όλοι γνωρίζαμε ότι το ΔΝΤ παίζει αδικαιολόγητα τις καθυστερήσεις. Δεν γνωρίζαμε όμως μέχρι πού θέλουν να οδηγήσουν την Ευρώπη κάποιοι πράγματι ανόητοι».

Επικαλέστηκε, δε, την αναφορά της γενικής διευθύντριας του Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ, η οποία, στην απαντητική της επιστολή προς τον ίδιο, χαρακτήρισε «ανοησία» την τακτική της καθυστέρησης. «Συμφωνώ απολύτως με την άποψη αυτή» είπε χαρακτηριστικά και διερωτήθηκε αν όσοι κάθονται στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης, από την πλευρά του Ταμείου, συμφωνούν με αυτήν την εκτίμηση.

Εξέφρασε επίσης την ελπίδα να μην επιβεβαιωθούν όσα είδαν το «φως» της δημοσιότητας, αναφερόμενος στο διάλογο ανάμεσα στον Πολ Τόμσεν και την Ντέλια Βελκουλέσκου, που «έβγαλαν στη φόρα» τα Wikileaks.

«Η αξιολόγηση θα κλείσει μέχρι τις 22 Απριλίου»

Ο κ. Τσίπρας έκανε λόγο για τη δυσκολότερη διαπραγμάτευση, υπογραμμίζοντας ότι η αξιολόγηση θα πρέπει να έχει κλείσει πριν τις 22 Απριλίου, ενώ ανέφερε ότι έπεται η συζήτηση για το χρέος. Εν συνεχεία, λίγο πριν κλείσει την ομιλία του, ο κ. Τσίπρας ξέφρασε τη βεβαιότητα ότι η διαπραγμάτευση θα κλείσει μέχρι τις 22 Απριλίου και πως η κυβέρνησή του θα δικαιωθεί.

Οι «ανοησίες» του ΔΝΤ από το 2010

Ο κ. Τσίπρας προχώρησε, απαριθμώντας τις ανοησίες, όπως είπε, που έγιναν από το 2010 στο πρόγραμμα της Ελλάδας. Χαρακτηριστικά, αναφέρθηκε στο λάθος με τους πολλαπλασιαστές, το 2013, το οποίο χαρακτήρισε ευθέως ανοησία, την οποία μάλιστα αναγνώρισε και επίσημα το ΔΝΤ. «Αυτός ήταν ο λόγος που κάθε πρόβλεψη του ΔΝΤ για την οικονομία υποτιμούσε τις εκτιμήσεις για ύφεση» συμπλήρωσε και χαρακτήρισε «εκτός πραγματικότητας» κάθε πρόβλεψη του Ταμείου.

Υπενθύμισε επίσης ότι η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ απολογήθηκε δημόσια για την έλλειψη τεχνοκρατικής επάρκειας του Ταμείου, ενώ επέρριψε ευθύνες και στους υπόλοιπους θεσμούς, αλλά και τις προηγούμενες ελληνικές κυβερνήσεις, γιατί, όπως είπε, «μπορεί το Ταμείο να πρότεινε, αλλά όλοι συμφωνούσαν».

Όπως υποστήριξε, τόσο το Ταμείο όσο και η ΝΔ γνωρίζουν πολύ καλά ότι η συμφωνία που υπογράφηκε τον Ιούλιο είναι πολύ ευνοϊκότερη, σε σύγκριση με τις δεσμεύσεις που είχε αναλάβει η χώρα με τις υπογραφές των κ.κ. Σαμαρά και Βενιζέλου.

Διαβάστε περισσότερα στο protothema.gr

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Copyright © 2020 - ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΡΟΔΟΠΗΣ