ΜΕΙΝΕ ΣΕ ΕΠΑΦΗ

ΕΛΛΑΔΑ

Κομισιόν: Ουδέν σχόλιο για τις αποκαλύψεις των Wikileaks

fonirodopis.gr

ΣΧΟΙΝΑΣ

«Εμείς εργαζόμαστε ώστε να ολοκληρωθεί επιτυχώς η αξιολόγηση με την επίτευξη όλων των στόχων» δήλωσε ο Μαργαρίτης Σχοινάς

Ουδέν σχόλιον ήταν η αντίδραση της Κομισιόν για τις αποκαλύψεις του Wikileaks κατά την ενημέρωση των δημοσιογράφων τη Δευτέρα στις Βρυξέλλες.

Χαρακτηριστική η απάντηση του εκπροσώπου Τύπου Μαργαρίτη Σχοινά σε ερώτηση του ανταποκριτή του ΘΕΜΑτος: «Η Επιτροπή «εργάζεται με πίστη και καλή θέληση προς όλους (erga omnes)  έτσι ώστε να ολοκληρωθεί επιτυχώς η αξιολόγηση με την επίτευξη όλων των στόχων. Η Επιτροπή είχε καθοριστικό ρόλο στην επίτευξη μιας συμφωνίας τον προηγούμενο Αύγουστο και θα τηρήσουμε τους όρους της. Θέλουμε να εφαρμοστεί πλήρως και με πίστη βασιζόμενοι σε μια δίκαιη αξιολόγηση. Εργαζόμαστε προς αυτόν τον στόχο».

Παρά την επιμονή των δημοσιογράφων, ο Μαργαρίτης Σχοινάς συνέχισε να μην σχολιάζει τις διαρροές, τονίζοντας πως η Επιτροπή δεν πρόκειται να προβεί σε κάποιον σχολιασμό ή να κάνει κριτική βασιζόμενη σε διαρροές για την επίτευξη της συμφωνίας.

Ερωτηθείς, τέλος, για το κατά πόσον η Επιτροπή βρίσκεται σε σύμπλευση απόψεων με το ΔΝΤ, ο κ. Σχοινάς απάντησε πως, «όπως γνωρίζετε, οι επικεφαλής των θεσμών όλων των εμπλεκόμενων πλευρών έχουν επιστρέψει στην Αθήνα για να συνεχίσουν τις διαβουλεύσεις και να ολοκληρώσουν την αξιολόγηση το συντομότερο δυνατόν».

Ερωτηθείς, τέλος, για το αν θα υπάρξει, κατά την αυριανή συνάντηση του προέδρου της Κομισιόν, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ με τη Γερμανίδα καγκελάριο, Άνγκελα Μέρκελ, συζήτηση για την ελληνική αξιολόγηση και για το θέμα της ελάφρυνσης χρέους, απάντησε πως, αν συνέβαινε κάτι τέτοιο, θα είχε ήδη ανακοινωθεί. «Έχουμε όμως ακόμα πολλή δουλειά με την Αθήνα» κατέληξε.

Κανένα σχόλιο πριν γίνει επίσημη έρευνα

Κοινοτικός αξιωματούχος σημειώνει πως η Επιτροπή δεν πρόκειται να σχολιάσει το ζήτημα, καθώς δεν έχει γίνει ακόμα κάποια έρευνα, για να διαπιστωθούν και επισήμως όλες οι συνθήκες της διαρροής. Το κύριο μέλημα της Επιτροπής είναι, σύμφωνα με την ίδια πηγή, να εφαρμοστεί πλήρως η συμφωνία και να μην υπάρξουν καθυστερήσεις.

Σχετικά με την πορεία των διαβουλεύσεων, η ίδια πηγή τονίζει πως υπάρχει πρόοδος μεν, αλλά υπάρχουν ακόμα κενά στις διαπραγματεύσεις και τα χρονικά περιθώρια μέχρι το κρίσιμο Eurogroup του Απριλίου έχουν ξεκινήσει να γίνονται πιεστικά.

Τέλος, αναμένει να υπάρξει κάποιος διάλογος μεταξύ του προέδρου Γιούνκερ και της καγκελάριου Μέρκελ σχετικά με τις διαρροές των Wikileaks, καθώς ο πρώτος βρίσκεται στο Βερολίνο για την ετήσια συνάντηση της κυρίας Μέρκελ με τους επικεφαλής των διεθνών οργανισμών.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Copyright © 2020 - ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΡΟΔΟΠΗΣ