ΜΕΙΝΕ ΣΕ ΕΠΑΦΗ

OΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περικοπές στην εθνική σύνταξη, στο εφάπαξ και τα μερίσματα

fonirodopis.gr

ΚΑΤΡΟΥΓΚΑΛΟΣ

Ο Κατρούγκαλος φιλοδοξεί να αποφύγει με αυτό τον τρόπο τις μειώσεις στις κύριες συντάξεις που ζητά ο Πολ Τόμσεν – Τι προβλέπει η βελτιωμένη πρόταση προς τους αγρότες με την οποία θα επιχειρήσουν να σπάσουν τα μπλόκα

Με όλα τα ζωτικά θέματα του Ασφαλιστικού ανοιχτά, η κυβέρνηση προετοιμάζεται για σκληρή διαπραγμάτευση, κυρίως, με τους ανυποχώρητους εκπροσώπους του ΔΝΤ, οι οποίοι θέτουν ως όρο τη μείωση των συντάξεων για να επιστρέψουν στην Αθήνα.

Με τους δανειστές να διαμηνύουν ότι η αξιολόγηση «δεν πρέπει να κολλήσει πουθενά» αν θέλουμε να κλείσει έως το τέλος Μαρτίου, θα είναι δύσκολο η ελληνική πλευρά να αποκρούσει τις αξιώσεις του κουαρτέτου τόσο για μείωση του ύψους της εθνικής σύνταξης και των συντελεστών αναπλήρωσης όσο και για τη θέσπιση εισοδηματικών κριτηρίων. Η δυσκολία θα μετατραπεί σε εφιάλτη αν το ΔΝΤ έρθει με νέες αξιώσεις, όπως αυτές που κατονόμασε ο Πολ Τόμσεν στην ανάρτησή του στο blog του Ταμείου, για δημοσιονομικά μέτρα επιπλέον 5 δισ. από τις συντάξεις.

■ Εφάπαξ: Οι νέες απαιτήσεις των εταίρων στρέφονται κατ’ αποκλειστικότητα στον δημόσιο τομέα. Ζητούν μαχαίρι στο εφάπαξ του Δημοσίου 20% έως 30% από 10% που είχε αρχικά υπολογιστεί. Αυτό σημαίνει ότι το ύψος του για περίπου 45.000 συνταξιούχους που περιμένουν να πληρωθούν από τον Σεπτέμβριο του 2013 θα συρρικνωθεί στα 18.750 ευρώ από 25.000 που υπολογίζεται σήμερα κατά μέσο όρο. Πάντως το εφάπαξ -που θεωρείται πολυτέλεια για το κουαρτέτο- με την ένταξή του στον Ενιαίο Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ) βαίνει προς κατάργηση, όπως εκτιμούν παράγοντες του κλάδου. Η κυβέρνηση θα θυσίαζε πιο εύκολα τα εφάπαξ για να γλιτώσει την περικοπή των κύριων συντάξεων, αλλά οι δανειστές έχουν ήδη σχολιάσει ότι δεν πρόκειται για συγκοινωνούντα δοχεία και ότι δεν μπορεί η συνταξιοδοτική δαπάνη να συνεχίσει να επιβαρύνει τον Προϋπολογισμό.

■ Μέρισμα ΜΤΠΥ. Εωλο είναι και το μέλλον των μερισμάτων που καταβάλλει το Μετοχικό Ταμείο Πολιτικών Υπαλλήλων από το 1864 (θεωρείται το αρχαιότερο Ταμείο στη χώρα). Το Ταμείο χρειάζεται 42 εκατ. ευρώ κάθε μήνα και εισπράττει μόνο 22 από εισφορές. Μοιραία το κονδύλι συγκεντρώνεται με καθυστέρηση, με δανεικά από το Ενιαίο Επικουρικό Ταμείο και επιστροφές οφειλών άλλων φορέων. Στις 29 Φεβρουαρίου είναι η τελευταία φορά που τα μερίσματα θα καταβληθούν με αυτόν τον τρόπο σε 265.000 δικαιούχους. Από τον επόμενο μήνα το μέρισμα θα περικοπεί κατά 45%-50% και θα καταβάλλεται ανά δίμηνο, ενώ δεν είναι γνωστό πόσο θα περιμένουν ακόμα (ήδη πέρασαν δύο χρόνια) για να το λάβουν οι 25.000 νέοι συνταξιούχοι.

■ Εθνική σύνταξη: Οι δανειστές απαιτούν δραστική μείωση της εθνικής σύνταξης των 384 ευρώ που προβλέπει το σχέδιο Κατρούγκαλου (δεν έχει τεθεί όριο ως βάση συζήτησης), σχολιάζοντας ότι το ποσό είναι υψηλό για τις δημοσιονομικές αντοχές της χώρας. Παράλληλα, ζητούν να μην καταβάλλεται πριν από τη συμπλήρωση 20 ετών ασφάλισης και να θεσπιστούν εισοδηματικά κριτήρια, αιτήματα που αποκρούει η κυβέρνηση. Ως συμβιβαστική λύση αναμένεται να συζητηθεί η μείωση της εθνικής σύνταξης (καταβολή μέρους της) για όσους βγαίνουν στη σύνταξη με 15 έως 20 έτη. Για παράδειγμα, ασφαλισμένος με 18 έτη και μισθό 800 ευρώ θα δικαιούται σύνταξη από δικές του εισφορές 118 ευρώ και ένα τμήμα από την εθνική σύνταξη που μπορεί να είναι 340 ευρώ αν έχει κλείσει το 67ο έτος (σύνολο 458 ευρώ). Διαφορετικά, αν βγει νωρίτερα στη σύνταξη, σύμφωνα με τις ασφαλιστικές διατάξεις που έχουν ήδη ψηφιστεί, θα αρκεστεί στα 118 ευρώ.

Η ατζέντα των δανειστών περιλαμβάνει χαμηλότερους συντελεστές για τις νέες συντάξεις, περικοπές στις επικουρικές και μαχαίρι στις υψηλές κύριες συντάξεις. Προς το παρόν, υψηλές συντάξεις θεωρούνται όσες υπερβαίνουν τα 2.000 ευρώ, αλλά δεν αποκλείεται οι μειώσεις να αφορούν και χαμηλότερα εισοδήματα.

Διαβάστε περισσότερα στο protothema.gr

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Copyright © 2020 - ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΡΟΔΟΠΗΣ